Kennis - oh, dat kostbare goed

Kennis - het heeft wel iets weg van parels. Mensen plegen soms fraude om eraan te komen, om die waardevolle kennis onrechtmatig te bemachtigen. Of mensen verbergen hun kennis. Ze sluiten zich als oesters als ze zich niet veilig voelen om ‘m te delen, omdat ze bang zijn dat anderen ermee vandoor gaan en er geld mee verdienen dat ze niet toekomt. In gesprek met Nicole den Hartigh over die kostbare kennis.

Nicole den Hartigh, senior onderzoeker associate lectoraat Business Ethics

Wie is Nicole?

Nicole den Hartigh is de nieuwe loot aan de boom van het HAN lectoraat Futureproof Control. Preciezer gezegd: ze maakt deel uit van het associate lectoraat Business Ethics. Van hieruit is ze betrokken bij het praktijkgerichte onderzoek. Op dit moment werkt ze aan het schrijven van de onderzoeksagenda. In 2016 was ze trouwens al betrokken bij de opzet van dit associate lectoraat. Wegen scheidden zich, maar dat blijkt slechts tijdelijk: Nicole is terug en we heten haar van harte welkom! 

Waarheidsvinding

Naast haar werk voor de HAN heeft Nicole een bureau in Zutphen: denhartigh en partners bv. In haar professie en specialisme van persoonsgericht onderzoeker komt ze op heel wat plekken, niet bij de kleinste organisaties. ‘Waarheidsvinder’ noemt ze zichzelf. Ze komt niet alleen op heel wat plekken, maar maakt ook ruim kennis met donkere kanten van de menselijke ziel.

Het gaat om mensen

“De mens, die interesseert mij enorm”, vertelt Nicole. “En toen jullie mij vroegen om te reflecteren op een zelfgekozen artikel uit de artikelenbundel door studenten van de master Circulaire Economie, kwam ik uit bij het artikel van Arjan de Regt: ‘De organisatiecultuur als voedingsbodem voor effectieve kennisdeling’. ‘Het gaat om mensen’ luidt het kopje van de tweede alinea. “Dat is mij uit het hart gegrepen, daar kom je bij de kern.” 

“Arjan schrijft ook dat het willen delen van kennis essentieel is in de transitie naar een duurzame economie. Zonder kennisdeling geen innovatie. En dat in sommige organisaties medewerkers graag kennis delen, terwijl je in andere ziet dat mensen dat niet doen, gesloten als een oester die zijn parels bewaakt. Leidinggevenden hebben daarop een grote invloed. Dit zijn processen die mij mateloos boeien. Hierover en over nog veel meer hoop ik mijn kennis ook bij de HAN te gaan delen!” 

Lees meer, weet meer

Naar aanleiding van de vraag om te reflecteren op één van de artikelen uit de bundel van de masterstudenten schreef Nicole een uitvoeriger artikel. Daarin krijg je een diepere inkijk in haar bijzondere werk.