Onderzoek

Ons onderzoek richt zich op het professioneel handelen in de keten van acute zorg. In en tussen schakels van die keten lopen enkele grote onderzoekslijnen. Daarnaast richten we ons op de behoefte aan ondersteuning van patiënten, hun naasten en op richtlijnontwikkeling en implementatieonderzoek.
Professioneel handelen in de keten van de acute intensieve zorg
Het gaat om gerichtheid. Enerzijds geldt dat voor het professioneel handelen van (toekomstige) professionals. Anderzijds gaat het om het professioneel handelen van docenten. Dit om kwalitatief evidence based onderwijs in relatie tot de acute intensieve zorg te geven aan studenten. Zij zijn immers de toekomstige beroepsbeoefenaren. De onderzoekslijn omvat onder meer de thema’s:
-
patiëntveiligheid;
-
kwaliteit van zorg;
-
evidence based handelen;
-
ketenzorg.
Ons onderzoek binnen deze lijn richten we op de verbetering van de kwaliteit van zorg. Dit geldt voor verbeteringen door verpleegkundigen, bachelor medisch hulpverleners, paramedici, verpleegkundig specialisten en physician assistants. Voorbeelden zijn:
-
projecten rondom (besluitvorming) bij eerste hulp geen vervoer;
-
besluitvorming en end-of life care op de IC.
Binnen onderwijsontwikkeling en -evaluatie zijn voorbeelden:
-
onderwijsontwikkeling voor omgaan met verwarde personen in acute zorg;
-
(real time feedback en groepsgrootte bij) reanimatieonderwijs.
De kwetsbare patiënt en zijn omgeving in de keten van de acute intensieve zorg
De focus ligt op kwetsbare patiënten(groepen) die zich al in de acuut intensieve zorgketen bevinden, zoals Intensive Care patiënten. Maar ook op potentieel kwetsbare patiënten/groepen, zoals kwetsbare ouderen of personen met verward gedrag. En op het voorkomen dat zij (verder in) de keten komen of na opname opnieuw opgenomen worden.
De onderzoekslijn omvat naast de patiënt ook zijn/haar omgeving. Daarbij vormt familieparticipatie een belangrijk thema. Belangrijke onderzoeksthema’s binnen deze lijn zijn onder andere:
-
patiënt- en familieparticipatie
-
verward gedrag in de acute zorgketen
-
vroegsignalering/preventie
-
shared-decision making
Focus op de acuut intensieve zorgketen
Ons lectoraat heeft in beide onderzoekslijnen als belangrijk uitgangspunt een focus op de acute intensieve zorgketen. Van ambulancedienst tot spoedeisende hulp, intensieve care en vervolgafdelingen. In het kader van vroegsignalering en preventie is er aan het begin van de keten ook aandacht voor de huisartsenpost. Zij biedt immers acute zorg buiten kantoortijden. Tevens is er aandacht voor de wijkzorg. Het is belangrijk om patiënten adequate zorg te bieden. Op die manier worden acute zorgvragen het hoofd geboden. Dat help ook om te voorkomen dat patiënten verder de acute intensieve zorgketen in gaan. Tegelijkertijd voorkomt het dat patiënten na een (acuut) zorgcontact heropgenomen worden. Uit wetenschappelijke studies blijkt ook dat het risico op complicaties (infecties, Post-Intensive-Care-Syndroom) en overlijden toeneemt bij ziekenhuisopnames.
Relevantie voor beroepspraktijk en maatschappij
Wij hebben als lectoraat Acute Intensieve Zorg een stevige positie verworven in de driehoek van onderwijs, beroepspraktijk en onderzoek. De nauwe samenwerking met de beroepspraktijk is zichtbaar in ons onderzoek. Dat doen we in alles fases van het onderzoeksproces: oriëntatie, afbakening, plannen, dataverzameling, data-analyse, rapportage en disseminatie.
Ons onderzoek is relevant voor beroepspraktijk en samenleving. Het werkveld participeert en past ontwikkelde kennis toe voor verdere professionalisering. Alle samenwerkingsrelaties geven weer dat praktijkinstellingen en beroepsverenigingen het van groot belang vinden om samen te werken met ons lectoraat als partner in praktijkgericht onderzoek. De inbreng van het beroepenveld wordt door de gezamenlijke projecten versterkt.
Kennispartners en netwerken
Op regionaal en nationaal niveau werken wij samen met:
- Acute Zorgregio Oost
- ANAPHEM
- Ambulancezorg Nederland
- Academie voor Ambulancezorg
- Canisius Wilhelmina Ziekenhuis
- Catharina Ziekenhuis
- Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
- Future Proof Nursing, ENC22
- IQ healthcare
- Isala
- Jeroen Bosch ziekenhuis
- Máxima Medisch Centrum
- RAV Brabant Midden West Noord
- RAV Gelderland Midden
- RAV Gelderland Zuid
- RAV IJsselland
- Radboudumc
- Rijnstate ziekenhuis
- Slingeland ziekenhuis
- Spaarne Gasthuis
- Stichting Family and Patient Centered Intensive (inclusief IC Connect) Care
- Venticare
- Ziekenhuis Gelderse Vallei
Beroepsverenigingen
Ook werken we samen met de volgende beroepsverenigingen, zodat we de professionele betrokkenheid op nationaal niveau waarborgen:
Duurzame Zorg
Hoe zorgen we voor een duurzame zorg de komende decennia? Vanuit het Samenwerkingsverband Duurzame Zorg wordt maatschappelijk verantwoord ondernemerschap gezien als een inspirerende aanpak. Die aanpak wordt gebruikt om preventie, kwaliteit en innovatie, participatie, effectiviteit en doelmatigheid te bevorderen.
