Acute.Zorg@Home?!

Hoe zijn onnodige opnames van kwetsbare thuiswonende ouderen met een acute zorgvraag op de SEH te voorkomen? Wat kan hiervoor verbeteren in de samenwerking en informatieuitwisseling tussen wijkverpleegkundigen, ambulanceverpleegkundigen en huisartsen?

280895 handen oudere en verzorger in beeld

Snelle info

Projectleiding

Sivera Berben, associate lector Acute Intensieve Zorg (projectleider), in samenwerking met Minke Nieuwboer, lector Wijkverpleging en Lilian Vloet, lector Acute Intensieve Zorg, HAN.

Subsidie

Het project Acute.Zorg@Home?! is gehonoreerd vanuit RAAK Publiek 2022. De HAN is penvoerder vanuit het Lectoraat Acute Intensieve Zorg van de Academie Gezondheid en Vitaliteit, in nauwe samenwerking met het lectoraat Wijkverpleging.

Looptijd

1 maart 2023 tot 31 februari 2025 (24 maanden).

Acute opname kwetsbare thuiswonende ouderen?

''De opvang van de kwetsbare oudere in een crisissituatie thuis is een complex praktijkprobleem, dat iedere dag speelt in de regio, maar ook landelijk,'' stelt Sivera Berben. ''Moet een kwetsbare thuiswonende oudere met een acute zorgvraag naar het ziekenhuis? Kan dit worden voorkomen als de informatieuitwisseling en samenwerking tussen de betrokken professionals verbetert?'' Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • het verbeteren van onderlinge uitwisseling van informatie tussen wijkverpleegkundigen, ambulanceprofessionals en huisartsen
  • het beter inschatten van een acute situatie door wijkverpleegkundigen
  • het meer en beter informeren van ambulanceprofessionals over hoe de oudere in een crisissituatie thuis ondersteund kan worden 
  • het verbeteren van overdracht naar de huisarts 

Rol wijkverpleegkundigen, ambulancezorgprofessionals en huisartsen

Een acute opname in het ziekenhuis van thuiswonende ouderen leidt voor hen vaak tot negatieve uitkomsten, zoals het vergroten van kwetsbaarheid, lichamelijke achteruitgang en functieverlies. Daarom is het belangrijk om een onnodige acute opname te voorkomen. 

Uit gespreksrondes met wijkverpleegkundigen blijkt dat zij het lastig vinden om de medische urgentie van een acute zorgvraag van ouderen goed in te schatten, en zodanig over te dragen naar de huisarts, zodat deze de urgentie begrijpt.

Ambulancezorgprofessionals geven aan dat zij de medische toestand juist goed in beeld hebben, maar de ondersteuningsbehoefte bij kwetsbare ouderen moeilijk in kunnen schatten. Ze weten niet wiens verantwoordelijkheid het is om de ondersteuningsbehoefte over te dragen.

Wat kunnen de betrokken professionals in dit verband van elkaar leren en helpen verbeteren?

De opvang van de kwetsbare oudere in een crisissituatie thuis is een complex praktijkprobleem, dat iedere dag speelt in de regio, maar ook landelijk. Samen met onze lectoraten en de praktijkpartners ontwikkelen we kennis en voeren die meteen in binnen een pilot.

Doelstelling ontwerpgericht onderzoek 

Verminderen handelingsverlegenheid

Door ontwerpgericht onderzoek draagt het project Acute.Zorg@Home?! bij aan kennisuitwisseling en ontwikkeling van nieuwe toepasbare kennis en handvatten om de handelingsverlegenheid van wijkverpleegkundigen en ambulancezorgprofessionals te verminderen. 

Hiermee dragen we bij aan het oplossen van de knelpunten in de acute zorgverlening voor kwetsbare ouderen in de thuissituatie. We ondersteunen hiermee maatschappelijke ontwikkelingen die gericht zijn op het organiseren van zorg dicht bij de patiënt.

Uniek aan dit project is de samenwerking tussen wijkverpleging en ambulancezorg met de huisarts als belangrijke spil in de 1e lijn.

6 werkpakketten 

Plan van aanpak en werkwijze

Voor het beantwoorden van de onderzoeksvraag en het behalen van de doelen worden -in de looptijd van in 24 maanden- 6 fases in werkpakketten uitgevoerd. Het gaat in elke fase om ontwerpgericht onderzoek met kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeksdesigns.

Werkpakket 1 

Systematische contextanalyse

Het verder in kaart brengen van knelpunten en oorzaken met een PRISMA-analyse van echte casuïstiek van 6 acute opnames. Hiervoor worden 6 casuïstieken geselecteerd van acute opnames van kwetsbare ouderen of thuisgebleven kwetsbare ouderen met een acute zorgvraag waarbij naderhand complicaties ontstaan zijn.

Voor deelname aan het onderzoek worden de volgende deelnemers gevraagd: 

  • Wijkverpleegkundigen, ambulancezorgprofessionals en huisartsen als betrokkenen bij één van deze casussen
  • Patiënten waarvoor de ambulance is gebeld, en die met dokter, wijkverpleegkundige of ambulance gesproken hebben over met spoed naar het ziekenhuis gaan of thuis blijven
  • Deelnemers aan focusgroep voor interview waarin de resultaten van het eerder onderzoek naar 6 casuïstieken worden voorgelegd en besproken. Het gaat daarbij om de knelpunten en oorzaken, de opgehaalde ondersteuningsbehoeften van professionals en ouderen en de mogelijke passende oplossingsrichtingen nog diepgaander of soms overstijgend te verkennen

Meer informatie:

Werkpakket 2 

Rapid review

Het in kaart brengen van welke oplossingen, interventies er al in gebruik zijn via een rapid literatuurreview, aangevuld met -via een enquête verkregen- gegevens onder professionals in Nederland.

Werkpakket 3 

Veldraadpleging

Het verwerken van de opgehaalde informatie in een drietal ontwerpsessies, waarbij handvatten voor wijkverpleegkundigen en ambulancezorgprofessionals in co-creatie worden ontwikkeld.

Survery:

 

Werkpakket 4 

Cyclisch ontwerpen

Het in een pilot uitproberen van deze handvatten op haalbaarheid.

Werkpakket 5 

Pilot feasibility studie

Met de uitkomsten het zo nodig aanpassen van de handvatten.

Werkpakket 6 

Implementatie en disseminatie

Het verspreiden van de opbrengsten onder betrokken professionals via diverse kanalen, kennissessies en in het HBO-onderwijs.

Onderzoek, onderwijs, beroepspraktijk 

Beoogde resultaten

Op drie aandachtsgebieden beogen we de volgende resulaten:

  • Onderzoek
    We leveren meer kennis en inzicht in bruikbare interventies die domeinoversteigende zorgcoördinatie stimuleren voor thuiswonende kwetsbare ouderen met een acute zorgvraag.
     
  • Onderwijs
    De kwetsbare oudere is voor studenten binnen de Academie Gezondheid en Vitaliteit een belangrijke patiëntenpopulatie. In de minoren Complexe zorg, Gerontologie en geriatrie, High care en Werken in de wijk, delen we de kennis uit het project.
     
  • Beroepspraktijk
    We leveren met dit project handvatten op die de werkwijze voor risico-inschatting, communicatie en overdracht van wijkverpleegkundigen en ambulancezorgprofessionals, ondersteunen. We zorgen er voor dat deze handvatten in een pilot in de regio Nijmegen getest, geëvalueerd en waar nodig zijn bijgesteld.

Aansluiting project

Het project Acute.Zorg@Home?! valt één op één samen met de onderzoekslijnen van de volgende lectoraten van de HAN:

Het project sluit aan bij:

Daarnaast sluit het project ook aan bij de thematiek van de Kennis en Innovatieagenda van de Topsector Life Science & Health, deelmissie II, p.25:

  • 'In 2030 wordt zorg 50% meer (of vaker) in de eigen leefomgeving (in plaats van in zorginstellingen) georganiseerd, samen met het netwerk rond mensen.' 

Meer weten?

Stuur voor vragen of meer informatie over dit project een mailbericht aan de projectleider: