hbo of universiteit?

Zit jij op het vwo? Dan gaat iedereen om je heen er misschien wel vanuit dat je straks naar de uni gaat. Helemaal niet zo vanzelfsprekend, eigenlijk. Want het gaat er niet alleen om wat je aan kunt, de vraag is vooral wat bij jou past. Ben je een doener of een denker?

Studenten in verschillende groepjes

Verschil

Hbo (hoge beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs) zijn verschillende vormen van hoger onderwijs. Je wordt er opgeleid tot verschillende soorten beroepen. De 1 is niet per sé beter dan de ander. Kort gezegd: een hbo-opleiding stoomt jou klaar voor een praktisch beroep, de universiteit leidt je op tot wetenschapper of onderzoeker. 

Ask a studentKies je hbo of universiteit?

Verdiep je er nu in80% van uni-uitvallers overweegt hbo

Op middelbare scholen wordt de optie hbo bij vwo’ers niet altijd besproken. Gek eigenlijk, want van alle leerlingen die in het eerste jaar van de universiteit uitvallen omdat de studie niet bij hen past, overweegt 80% daarna hbo. Dan kun je beter nu vast checken wat het beste bij jou past, toch?

Leuk leesover: Algemeen Nijmeegs Studentenblad ANS schreef een artikel overhet verschil tussen de RU en de HAN. Studenten die geswitcht zijn vertellen daar hoe zij die verschillen ervaren. 

Overzicht werkplekken studenten met laptop

In het kort

hbo wo
Opdrachten zijn praktijkgericht, ze lijken op het werk in de ‘echte wereld’. Opdrachten zijn theoretisch, je doet veel onderzoek.
Kennis wordt als feiten gepresenteerd: 'Zo zit het'.  Je gaat zelf uitzoeken hoe 'het zit'.
Je loopt (verplicht) stage. Je loopt meestal geen stage.
Het studietempo is gemiddeld. Je krijgt veel literatuur te verwerken in een hoog tempo.
Je hebt veel lesuren en die zijn bijna allemaal verplicht. Je hebt minder lesuren maar doet meer aan zelfstudie. Die tijd deel je zelf in.
Je wordt gestuurd en begeleid bij het leren van de stof. Je bepaalt grotendeels zelf hoe en wanneer je leert, daar is weinig controle op.
Je werkt veel samen in groepjes. Je werkt veel zelfstandig.
Docenten komen zelf ook uit het werkveld en delen casussen uit de praktijk. Docenten zijn zelf ook wetenschappelijk onderzoeker en vertellen over hun onderzoek.
Je wordt opgeleid tot een uitvoerend beroep in een specifieke branche. Je wordt opgeleid tot een wetenschap. Dat maakt jou breed inzetbaar.
Een hbo bachelor duurt 4 jaar, daana kun je de arbeidsmarkt op. Een universitaire bachelor duurt 3 jaar. Daarna kies je altijd een master die nog 1 tot 3 jaar duurt. 

 

Welke route past bij jou?

Als havist naar de uni of als vwo'er naar het hbo, hoe werkt dat? Wat is er allemaal mogelijk en welke route kun jij met jouw diploma afleggen? Voor meer informatie neem hierover contact op met de opleiding.

jouw route Deze 4 routes vind jij misschien interessant

Zoek je meer uitdaging?

Zoek jij als vwo'er wat meer uitdaging op het hbo? Dan zit je bij de HAN goed. Wij bieden verschillende programma's voor ambitieuze studenten die hun studie net een stapje sneller willen doorlopen of er wat extra's bij willen doen. Zo kun je bij enkele opleidingen je bachelordiploma halen in 3 jaar in plaats van 4. Of je maakt je studieprogramma wat zwaarder door naast je reguliere opleiding een extra treject te volgen.  

Twee studenten overleggen met laptop