hbo of universiteit?

Wat past het beste bij jou: een opleiding aan het hbo of aan de universiteit? Er valt meer te kiezen dan je denkt.

Zit jij op het vwo? Dan gaat iedereen om je heen er misschien wel vanuit dat je straks naar de uni gaat. Het zou zonde zijn om met een vwo-diploma naar het hbo te gaan, toch? Nee joh, helemaal niet. Het gaat er niet alleen om wat je aan kunt, maar vooral om wat bij jou past. Droom jij als havist van een universitaire studie? Ook daar zijn mogelijkheden voor. 

Verschil

Hbo (hoge beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs) zijn verschillende vormen van hoger onderwijs. Je wordt er opgeleid tot verschillende soorten beroepen. De 1 is niet per sé beter dan de ander. Kort gezegd: een hbo-opleiding stoomt jou klaar voor een praktisch beroep, de universiteit leidt je op tot wetenschapper of onderzoeker. Ben jij meer een doener of een denker?

Verdiep je er nu in80% van de uitvallers kiest hbo

Op middelbare scholen wordt de optie hbo bij vwo’ers niet altijd besproken. Gek eigenlijk, want van alle leerlingen die in het eerste jaar van de universiteit uitvallen omdat de studie niet bij hen past, overweegt 80% daarna hbo. Dan kun je beter nu vast checken wat het beste bij jou past, toch?

In het kort

hbo wo
Opdrachten zijn praktijkgericht, ze lijken op het werk in de ‘echte wereld’. Opdrachten zijn theoretisch, je doet veel onderzoek.
Kennis wordt als feiten gepresenteerd: 'Zo zit het'.  Je gaat zelf uitzoeken hoe 'het zit'.
Je loopt (verplicht) stage. Je loopt meestal geen stage.
Het studietempo is gemiddeld. Je krijgt veel literatuur te verwerken in een hoog tempo.
Je hebt veel lesuren en die zijn bijna allemaal verplicht. Je hebt minder lesuren maar doet meer aan zelfstudie. Die tijd deel je zelf in.
Je wordt gestuurd en begeleid bij het leren van de stof. Je bepaalt grotendeels zelf hoe en wanneer je leert, daar is weinig controle op.
Je werkt veel samen in groepjes. Je werkt veel zelfstandig.
Docenten komen zelf ook uit het werkveld en delen casussen uit de praktijk. Docenten zijn zelf ook wetenschappelijk onderzoeker en vertellen over hun onderzoek.
Je wordt opgeleid tot een uitvoerend beroep in een specifieke branche. Je wordt opgeleid tot een wetenschap. Dat maakt jou breed inzetbaar.
Een hbo bachelor duurt 4 jaar, daana kun je de arbeidsmarkt op. Een universitaire bachelor duurt 3 jaar. Daarna kies je altijd een master die nog 1 tot 3 jaar duurt. 

 

Welke route past bij jou?

Als havist naar de uni of als vwo'er naar het hbo, hoe werkt dat? Wat is er allemaal mogelijk en welke route kun jij met jouw diploma afleggen? Hier lees je er meer over. Je vindt er ook een handig schema waar je jouw eigen route kunt uitstippelen. 

jouw route Deze 3 routes vind jij misschien interessant

Excellentietraject Zoek je meer uitdaging?

Zoek je als vwo’er net wat meer uitdaging op het hbo? Dan is een excellentietraject of verkort traject misschien wat voor jou. Vooral als je creatief bent, verdieping zoekt en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebt. Je volgt dat programma naast je reguliere opleiding en krijgt daar extra studiepunten voor.

Twijfel je nog?

Bezoek de Open Dagen, ga meelopen en proefstuderen. Dan kun je sfeer proeven, studenten aan de tand voelen en de stof ontdekken. En kom tijdens onze Open Dag naar de workshop ‘hbo of wo, wat past het beste bij mij?’. Daar delen hbo- en wo-studenten hun ervaringen.