Tweede onderwijsbevoegdheid halen

Ben jij al in het bezit van een tweedegraads lesbevoegdheid en wil je je kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs of wil je je huidige werk een nieuwe boost geven? Ben je samen met je werkgever aan het kijken hoe je nog breder inzetbaar kunt worden? Behaal dan via een verkort en flexibel deeltijdtraject je tweede (of derde) tweedegraads lesbevoegdheid. Of kies voor een onderwijsmaster en haal je eerstegraads lesbevoegdheid in de schoolvakken Nederlands, Engels, Economie of Wiskunde bij de HAN.

docent en drie studenten lezen boek

Met verkort studietraject breder inzetbaar

De ontwikkelingen binnen het onderwijslandschap volgen elkaar in razend tempo op. Steeds meer scholen zijn op zoek naar docenten die breed inzetbaar zijn. Met een tweede tweedegraadsbevoegdheid vergroot je niet alleen je kansen op de arbeidsmarkt, maar ben je ook breder inzetbaar. En omdat je al een onderwijsbevoegdheid hebt, kun je in een flexibel verkort traject met veel vrijstellingen snel je bevoegdheid voor een ander vak halen.

Je opleiding bestaat uit twee delen:

  • Een vakinhoudelijk en vakdidactisch deel waarin je expert wordt binnen je vakgebied
  • Werkplekleren: werk of stage in de context van de nieuwe bevoegdheid

Dankzij je eerder behaalde bevoegdheid ben je volledig vrijgesteld van het pedagogisch-didactische programma.

ProgrammaHoe ziet de opleiding eruit?

Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je gemiddeld één middag of avond in de week les. Tijdens contactmomenten verdiep je je in de belangrijkste onderdelen van het vak.

Voor de meeste vakken hoef je niet verplicht aanwezig te zijn. Kun je een keer niet aanwezig zijn omdat je bijvoorbeeld oudergesprekken hebt? Geen probleem! De stof uit de lessen wordt online aangeboden, zodat jij op een voor jouw geschikt moment thuis de les in kunt halen.

student helpt andere student, wijzend in schrift

ToelatingWat zijn de toelatingseisen?

Je bent toelaatbaar met een tweede- of eerstegraads bevoegdheid voor het voortgezet onderwijs. Hieronder vallen alle lerarenopleidingen.

Er zijn wel aanvullende toelatingseisen voor specifieke opleidingen. Voor het volgen van de lerarenopleiding wiskunde geldt bijvoorbeeld dat je minimaal Wiskunde B op havo-niveau moet hebben gevolgd. Voor de lerarenopleiding Engels en Duits doe je eerst een test om je taalniveau te bepalen. Bekijk bij de deeltijdopleiding van jouw keuze voor de specifieke toelatingseisen.

docent geeft voor de klas uitleg

Maak kennis met een ander vakGa in gesprek met een docent

Wil jij ervaren of een bepaald vak bij jou past? Neem dan een kijkje achter de schermen bij een collega of meld je aan voor Kijkje in de klas! Wij brengen jou in contact met een leraar en een school naar keuze. 

Je kunt ook in een persoonlijk gesprek met een vakdocent van een andere school praten over de kenmerken van zijn of haar vak. Waarom heeft zij of hij voor dat vak gekozen? Wat zijn verschillen en overeenkomsten met het vak waar jij nu al voor bevoegd bent? Meld je aan voor Meet the teacher en stel al je vragen.  

30353 Docent luistert naar student

Oriënteren op een tweede lerarenopleiding Maak kennis met onze opleidingen!

Wil je weten of een studie bij je past, hoe jouw traject eruit komt te zien en welke vrijstellingen je kunt krijgen? Maak kennis!

Educatieve Master halenDoorstuderen

Bij de tweedegraadsopleidingen Leraar NederlandsEngels, Wiskunde en Economie kun je na het behalen van je bachelordiploma voor dat vak ook doorstuderen voor een eerstegraadsbevoegdheid aan een van onze masters.

28639 studenten luisteren naar docent

Kosten en financieringsmogelijkheden

De kosten voor het behalen van een tweede bevoegdheid zijn onder meer afhankelijk van je vooropleiding(en) en persoonlijke situatie. Wil je precies weten hoeveel collegegeld je gaat betalen voor een van onze opleidingen? Bezoek dan onze informatiepagina en de collegegeldwijzer. Of neem contact op met ASK HAN.

Naast collegegeld heb je ook te maken met kosten voor boeken, readers, schrijfmateriaal en computer- en internetfaciliteiten. Deze kosten verschillen per opleiding.

Als je kiest voor een deeltijdstudie, komt de vraag om de hoek kijken hoe je deze betaalt. Financier je de opleiding zelf? Of betaalt je werkgever (een deel van) je opleiding?

Er zijn meerdere mogelijkheden, zoals de Subsidie Tweede Lerarenopleiding en de Lerarenbeurs. Deze zijn bedoeld voor iedereen die al een lerarenbevoegdheid heeft en een bachelor- of master-opleiding wil gaan volgen.

drie vrouwen overleggen

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500