Onderzoek
Het lectoraat onderzoekt hoe de gebouwde omgeving de zelfredzaamheid van bewoners kan stimuleren door het ontwikkelen van ‘future friendly’ en ‘reactieve’ woonomgevingen. Hierbij staan de behoeften en leefstijl van de eindgebruikers centraal, zodat ze hun wensen en voorkeuren vorm kunnen geven.

Het onderzoek kenmerkt zich door een multidisciplinaire aanpak op het gebied van bouw en gezondheidszorg, met een accent op de gebouwde woon- en leefomgeving van ouderen. Verschillende kennisdomeinen worden bij elkaar gebracht om van daaruit te komen tot geïntegreerde ruimtelijke concepten en toepassingen voor een duurzame en gezonde woonomgeving. We volgen de benadering van het Maatschappelijk Verantwoord Bouwen (MVB), waarbij een mensgerichte en integrale aanpak centraal staat. Als basis hiervoor worden methoden uit Design Thinking en Participatory Design gebruikt die zijn ingebed in social gerontological theories & innovation sciences.
We onderscheiden 3 onderzoekslijnen
Werkwijze
Het lectoraat maakt voor onderzoek gebruik van de Empathische Ontwerpmethode van Mohammadi (2017). Deze ontwerpmethode combineert de welbekende living lab-methodiek – waarbij ruimtelijke interventies, producten, diensten en technologieën worden ontwikkeld, geprototyped en gevalideerd in levensechte proeftuinen – met etnografische onderzoeksmethoden. Hierdoor worden ontwerpers en onderzoekers nóg beter in staat gesteld om de leefwereld van eindgebruikers te begrijpen en écht met hen mee te voelen en ervaren. De Empathische Ontwerpmethode onderscheidt vier stappen die telkens in nauwe samenwerking met de doelgroep worden doorlopen: Verkennen, Vertalen, Verwerken en Valideren.
Verkennen
De stap ‘Verkennen’ richt zich op het verzamelen van zowel theoretische als ervaringskennis van de (toekomstige) gebruikers van bijvoorbeeld een ruimte, product of dienst. Deze ervaringen worden in de stap ‘Vertalen’ door ontwerpers omgezet naar ontwerpconcepten. Daarbij wordt samengewerkt met de doelgroep en zo goed mogelijk rekening gehouden met de context van de toekomstige gebruikspraktijk. In de stap ‘Verwerken’ worden er vervolgens in een proces van co-creatie met de doelgroep experimentele prototypen van de innovatie(s) gerealiseerd. Tot slot wordt in de laatste stap, ‘Valideren’, nagegaan of met de interventie het gewenste effect wordt bereikt en aan de wensen en behoeften van de gebruikers is voldaan.
Samenwerking
Het lectoraat voert (samen met het werkveld en het onderwijs) multidisciplinair, empirisch wetenschappelijk en altijd praktijkgericht onderzoek uit, o.a. door intensief samen te werken met andere hogescholen en universiteiten, maatschappelijke organisaties (woningcorporaties) en het bedrijfsleven. In verschillende onderzoeks- en promotieprojecten zetten we bijvoorbeeld samen met woningbouwcoöperaties of ouderenbonden op. Waar mogelijk dragen studenten bij aan ons onderzoek. Daarnaast draagt AiH bij aan de opleidingen van de Academie Built Environment van de HAN.