Project Gemeenschappelijk wonen en sociale cohesie onder (oudere) bewoners

ouderen die deelnemen aan groepsactiviteiten

Als gevolg van de vergrijzing en een landelijk beleid dat inzet op het langer zelfstandig thuis wonen krijgen woningcorporaties te maken met een grotere groep (kwetsbare) oudere bewoners binnen hun huurderspopulatie.

Snelle info

Projectleider:

Nienke Moor 

Startdatum:

1 juni 2020

Status:

Lopend

Looptijd:

4 jaar

Opdrachtgever

Woonzorg Nederland

Onderzoekslijn

Viable Housing Typologies 

 

Aanleiding

De verwachting van Woonzorg Nederland is dat gemeenschappelijk wonen zowel het (sociale) welbevinden van oudere huurders bevordert als de onderlinge hulp tussen bewoners. Klopt dit? En zo ja: hoe kunnen we gemeenschappelijk wonen vormgegeven zodat we de relatie met sociale cohesie optimaliseren? 

assistent in het gemeenschapscentrum geeft advies aan oudere man

Maak kennis Ons team

Team gemeenschappelijk wonen

Nienke Moor

Onderzoeker
Portretfoto Nienke Moor 2018

Kim Hamers

Onderzoeker
Lectoraat architecture in health. Kim Hamers portret

Onze partner

Resultaten

Er zijn al heel wat resultaten geboekt rondom het project Gemeenschappelijk Wonen en sociale cohesie onder ouderen. 

oude vrouw met stok met jonge vrouw met boodschappen in park

Gerelateerde opleidingen

Bouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Loop jij ook vaak te fantaseren als je door een stad loopt? Hoe je die oude fabriek omtovert tot een gebouw waar iedereen wil wonen? Of hoe je op die lege plek een super duurzaam huis bouwt? De kans is groot dat de opleiding Bouwkunde de hbo-studie van je dromen is!

bouwkunde student helm meter

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Wil je een machine van begin tot eind ontwerpen en tastbaar maken met jouw technisch inzicht? Beter, schoner, duurzamer en klimaatbestendig. Je helpt bedrijven met slimme productieprocessen en past verbeteringen toe. Met Werktuigbouwkunde realiseer je het allemaal in een handomdraai. Grijp die kans!

werktuigbouwkunde studenten samenwerken

Industrieel Product Ontwerpen

Voltijd Bachelor opleiding

Een rolstoel die geen moddersporen maakt op oma’s geboende vloer. Een duurzame designertas van plastic zwerfafval. Samen met je studiegenoten zorg je dat de wereld van morgen mooier, leuker en makkelijker wordt. Ben je technisch én creatief? Dan is Industrieel Product Ontwerpen zeker iets voor jou.

industrieel product ontwerpen schets ontwerpen design product klas docent

Elektrotechniek

Elektriciteit? We kunnen niet zonder. Zonnepanelen, windmolens, elektrische auto's, smartphones, keukenapparatuur of lasertechniek in de zorg. Alles heeft verband met energietechniek. Leer hoe je apparaten en machines beter, duurzamer en slimmer maakt. Of doe nader onderzoek. Dit geeft jou een kick!

elektrotechniek samenwerken elektro

Contact

Publicaties

Vanuit het project Gemeenschappelijk wonen en sociale cohesie onder (oudere) bewoners zijn al heel wat pubicaties verschenen. 

overleg met post-its

Het lectoraat Architecture in Health

Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

Lectoraat architecture in health. Living labs

ZwaartepuntHAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

Ouderenzorg