Project Gemeenschappelijk wonen en sociale cohesie onder (oudere) bewoners

ouderen die deelnemen aan groepsactiviteiten

Vergrijzing en het landelijke beleid dat inzet op langer zelfstandig thuis woning heeft gevolgen voor woningcorporaties. Zij krijgen te maken met een grotere groep (kwetsbare) oudere bewoners binnen hun huurderspopulatie.

Snelle info

Projectleider:

Nienke Moor 
(verbonden aan PhD-onderzoek van Kim Hamers)

Startdatum:

1 juni 2020

Status:

Lopend

Looptijd:

4 jaar

Opdrachtgever

Woonzorg Nederland

Onderzoekslijn

Architecture of Cohesion

Aanleiding

De verwachting van Woonzorg Nederland is dat gemeenschappelijk wonen zowel het (sociale) welbevinden van oudere huurders bevordert als de onderlinge hulp tussen bewoners. Klopt dit? En zo ja: hoe kunnen we gemeenschappelijk wonen vormgegeven om de sociale cohesie en samenredzaamheid onder bewoners te bevorderen? 

assistent in het gemeenschapscentrum geeft advies aan oudere man

Doel van het project

Het doel van dit project is om meer inzicht te verkrijgen in de relatie tussen gemeenschappelijk wonen en sociale cohesie onder (oudere) bewoners, en om de verkregen inzichten te vertalen naar een concrete (ontwerp)richtlijnen en strategieën voor gemeenschappelijke woonvormen in de sociale huursector.  

 

Maak kennis Ons team

Team gemeenschappelijk wonen

Nienke Moor

Onderzoeker
Portretfoto Nienke Moor 2018

Kim Hamers

Onderzoeker
Lectoraat architecture in health. Kim Hamers portret

Masi Mohammadi

Lector
244101 Lector Architecture in Health Masi Mohammadi.

Contact

Resultaten

Er zijn al veel resultaten behaald tijdens het project Gemeenschappelijk wonen en sociale Cohesie onder (oudere) bewoners.

435683 Ouder echtpaar, AiH, woonvormen

Onze partner

Gerelateerde artikelen

Ouderen wonen langer thuis. Onderzoeker Kim Hamers onderzoekt in haar promotieonderzoek óf en op welke wijze geclusterde woonvormen voor senioren in de sociale huursector bij kunnen dragen aan het stimuleren van gemeenschapsvorming en samenredzaamheid onder bewoners.

254670 Lectoraat architecture in health. Kim Hamers portret

Deelstudie woonvormen gestart

Het lectoraat Architecture in Health doet onderzoek naar woonvormen voor senioren om het sociaal welzijn van deze doelgroep te bevorderen.

435683 Ouder echtpaar, AiH, woonvormen

Tijdens onderzoek impact maken

Onderzoeken hebben vaak een lange doorlooptijd. Denk aan onderzoeken naar dementie die in volle gang zijn, maar waarvan nog onbekend is welke voorzieningen en maatregelen nu écht bijdragen aan behoud van zelfstandigheid. Intussen neemt deze ziekte hand over hand toe.

372980 De coverplaat van DEEL, een werkwijze van het lectoraat Architecture in Health

Meerwaarde gemeenschappelijk wonen voor senioren onderzocht

Het Lectoraat Architecture in Health van de HAN start samen met Woonzorg Nederland en de Technische Universiteit Eindhoven een meerjarig onderzoek naar de meerwaarde van gemeenschappelijk wonen in een vergrijzende samenleving.

144220 bijeenkomst wijkatelier lindenholt- ouderen aan tafel studente staand in het midden

Gerelateerde opleidingen

Bouwkunde

Opleiding voltijd hbo bachelor Bouwkunde

Loop jij ook vaak te fantaseren als je door een stad loopt? Hoe je die oude fabriek omtovert tot een gebouw waar iedereen wil wonen? Of hoe je op die lege plek een super duurzaam huis bouwt? De kans is groot dat de opleiding hbo Bouwkunde de studie van je dromen is!

33561 bouwkunde studenten bouwtekening

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Wil je een technisch product van begin tot eind uitvoeren? Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Met Werktuigbouwkunde realiseer je het allemaal in een handomdraai. Grijp die kans!

werktuigbouwkunde studenten samenwerken

Industrieel Product Ontwerpen

Voltijd Bachelor opleiding

Maak de wereld om je heen slim, schoon en sociaal! Denk aan een duurzame designertas van plastic zwerfafval of een rolstoel die geen moddersporen achterlaat. Ben je van nature creatief, leergierig en heb je technisch inzicht? Dan is Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN echt iets voor jou!

437952 Yannick, Mees en Lisa, studenten Industrieel Product Ontwerpen IPO bij hun project Bloemenfiets

Elektrotechniek

Elektriciteit? We kunnen niet zonder. Zonnepanelen, windmolens, elektrische auto's, smartphones, keukenapparatuur of lasertechniek in de zorg. Alles heeft verband met energietechniek. Leer hoe je apparaten en machines beter, duurzamer en slimmer maakt. Of doe nader onderzoek. Dit geeft jou een kick!

elektrotechniek samenwerken elektro

Het lectoraat Architecture in Health

Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

Lectoraat architecture in health. Living labs

ZwaartepuntHAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

Ouderenzorg