architecture in health. Living labs

Wij staan voor een slimme, meevoelende en toekomstgerichte woonomgeving ontwikkelen voor (oudere) mensen in onze samenleving. Deze empathische woonomgeving ondersteunt mensen in dagelijkse activiteiten. Het waarborgt autonomie en zorgt voor een waardige manier van wonen en ouder worden.

Voor het ontwikkelen van een empathische woonomgeving combineren we inzichten uit de sociale wetenschap, bouwkunde en techniek. Deze multidisciplinaire aanpak is essentieel. Alleen zo slaan we een brug tussen wat mensen willen en nodig hebben en wat er ruimtelijk en technologisch mogelijk is.

Empathische woning

In Arnhem staat ons inspiratiehuis. In deze empathische omgeving onderzoeken we hoe technologie voor ondersteuning kan zorgen. Een huis dat taken van een mantelzorger kan overnemen. Zo bouwen we stapje voor stapje aan een empathische woning.

Expertises

  • Slim wonen 
  • Maatschappelijk verantwoord bouwen 
  • Cross-over onderzoeken en ontwerpen 
  • Slimme woonomgeving voor gezond wonen 
  • Onderzoek

    Wij doen wetenschappelijk, praktijkgericht onderzoek. Zo ontwikkelen we kennis die bijdraagt aan de 4e dimensie van het wonen: wat maakt dat mensen zich goed voelen?

  • Onze kennis

    De resultaten dragen bij aan het ontwikkelen van een empathische leefomgeving die diverse aspecten van gezondheid en welzijn bevordert. Deze resultaten worden vertaald naar ruimtelijke en bouwtechnische concepten en instrumenten die deze omgeving mogelijk maken.

Maak kennis met
 

Team Architecture in Health

Het Lectoraat Architecture in Health zoekt naar slimme architectonische en technologische middelen en methoden die het mogelijk maken om mensen langer zelfstandig en gezond thuis te laten wonen. Zij slaat een brug tussen de sociale wetenschap en technologie. 

Masi voor de empathische woning

Nieuws en Artikelen

Internationaal Congres Smart Healthy Enviroments (SHE2024)Onderzoek naar slimme en gezonde woonomgeving
Het SHE2024-event van het lectoraat AiH
Frits Schultheiss, Academie Built EnvironmentToekomstbestendig maken verandert de gebouwde wereld fundamenteel
Frits Schultheiss
Dames leest krant in empathische woning
Betere zorg voor kwetsbare ouderenEen slimme woning begrijpt de mens
Lector Masi Mohammadi bij de Empathische Woning in Arnhem
Nagemaakt treincoupe in verzorgingshuizen.
Symposium Het Nieuwe Wonen 2023Hoe wonen ouderen in de toekomst?
Symposium Nieuwe Wonen 2023. Mensen luisteren naar sprekers.
Van gewone AI naar intelligente AIEen woning die meedenkt en meevoelt met bewoners
Oudere man wordt in dagelijkse bezigheden geholpen via technieken in huis
artist impression van Art of Connection
Verduurzamingsadvies op maat voor wijkbewonersToekomstbestendig wonen in Arnhem-West
Rijnoever met skyline van Arnhem West met de de Tennettoren de Koepelgevangenis en de Rijnoeverflat Hulkestein
Software met adaptief vermogenResultaten COOK3R SIM-project gepresenteerd
De slimme kookplaat, de COOK3R SIM

Gerelateerde opleidingen

Bouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Loop jij ook vaak te fantaseren als je door een stad loopt? Hoe je die oude fabriek omtovert tot een gebouw waar iedereen wil wonen? Of hoe je op die lege plek een super duurzaam huis bouwt? Dan is de kans groot dat de opleiding Bouwkunde de studie van je dromen is!

aac3b6c0-d496-11ee-af04-dcf5288e4427 Een vrouw maakt een maquette

Elektrotechniek

Elektriciteit? We kunnen niet zonder. Zonnepanelen, windmolens, elektrisch aandrijven van voertuigen, smartphones, keukenapparatuur of lasertechniek in de zorg. Alles heeft verband met elektrotechniek. Leer hoe je apparaten en machines beter, duurzamer en slimmer maakt. Dit geeft jou een kick!

570c84ea-0cf9-11ee-babd-02565807075b Elektrotechniek student Mik bij elektrotechnische installatie.

Industrieel Product Ontwerpen

Voltijd Bachelor opleiding

Wil je graag een creatieve en innovatieve ontwerper worden? Met maatschappelijke impact en een focus op duurzaamheid? Ben je nieuwsgierig, heb je technisch inzicht en hou je van uitdaging? Dan is Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN echt iets voor jou!

4d446c10-0cfa-11ee-b120-02565807075b Docent Industrieel Product Ontwerpen legt uit aan een student engineering

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? Wil jij een technisch project van begin tot eind uitvoeren? Leren hoe je een machine(onderdeel) ontwerpt en bouwt? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Kies dan HAN Werktuigbouwkunde!

0c35fee0-73ee-11ee-9b04-52905f9ef557 Tim Vianen, student Werktuigbouwkunde, doet onderzoek in het waterstoflab van de HAN.

SHE2024

Op 14, 15 en 16 mei 2024 vindt het (eerste) internationale wetenschappelijke congres ‘Smart Healthy Environments’ op het gebied van gezond en slim leven vanuit een mensgericht perspectief plaats. In Maastricht. 

Logo SHE2024
Academie
 

Built Environment

In de Academie Built Environment volgen ruim 1.200 studenten een voltijd- of deeltijdopleiding in de bouw en infra. We verzorgen minoren, cursussen en (maatwerk)opleidingen, en we voeren baanbrekend praktijkgericht onderzoek uit.

Logo SHE2024
Blijf op de hoogte!
 

Ieder kwartaal bundelt de Academie Built Environment de meest interessante verhalen in de digitale nieuwsbrief Built-Up. Lees mee over onze onderzoeksresultaten, afstudeerders, samenwerkingen met het werkveld, events en meer. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

koffiecorner, Overleg, samenwerken, koffie, corner, tablet, finance, economie
Focusgebied
 

Fair Health

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focusgebied Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN