Dames leest krant in empathische woning

Hoe mooi zou het zijn als de woonomgeving van laagopgeleide ouderen een positieve bijdrage levert aan hun gezondheid. Of de woonomgeving van ouderen met een laag inkomen, en zo sociaaleconomische gezondheidsverschillen helpt verkleinen. Architecture in Health zoekt het uit.

Snelle info

Startdatum

1 september 2020

Status

Lopend

Looptijd

9 maanden

Aanleiding

Het lectoraat Architecture in Health heeft al veel kennis opgebouwd over de relatie woonomgeving, gezondheid en het welbevinden van ouderen. Een mooie basis voor het ontwerp van woonomgevingen die waardig wonen in de toekomst mogelijk maken. In het kader van focus Fair Health duiken onderzoekers dieper in de materie.

Doel

Het project moet inzicht geven in de ruimtelijke factoren die bepalend zijn voor de sociale toegankelijkheid in de buurt of wijk. Of die meespelen bij het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen tussen (zelfstandig wonende) ouderen. Als we weten welke factoren dit zijn, kunnen we woonomgevingen ontwerpen die deze gezondheidsverschillen helpen te verkleinen.

Empathische woning

Aanpak

We organiseren workshops met experts uit het sociaal domein en ruimtelijk domein, aangevuld met een literatuurstudie naar de relatie ouder worden, sociaaleconomische gezondheidsverschillen en woonomgeving. Daarbij brengen we ruimtelijke factoren in kaart die een rol spelen bij de sociale toegankelijkheid van de woonomgeving van bijvoorbeeld ouderen met een sociale huurwoning.

Verwachtingen

In deze vorm van exploratief onderzoek combineren we kennis uit het sociaal domein en het ruimtelijk domein. Zo krijgt Architecture in Health meer inzicht in de manier waarop via het ontwerp van woonomgevingen voor ouderen de sociaaleconomische gezondheidsverschillen tússen ouderen te verkleinen zijn.

Maak kennis 

Ons team

Toine van Lieshout

57b6e77c-0cff-11ee-bcfc-02565807075b Toine van Lieshout, werkzaam voor lectoraat Architecture in Health. blauwe blouse

Nienke Moor

252105 Portretfoto Nienke Moor 2018

Kim Hamers

4fcdd822-0cff-11ee-a997-02565807075b Kim Hamers, werkzaam bij lectoraat Architecture in health. blauw shirt, okergeel vest

Masi Mohammadi

dd0133f2-0cef-11ee-a6d1-02565807075b Lector Architecture in Health Masi Mohammadi.

In contact komen met dit project?

Het lectoraat Architecture in Health

Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

Lectoraat architecture in health. Living labs
Blijf op de hoogte!
 

Ieder kwartaal bundelt de Academie Built Environment de meest interessante verhalen in de digitale nieuwsmail Built-Up. Lees mee over onze onderzoeksresultaten, afstudeerders, samenwerkingen met het werkveld, events en meer. Meld je aan voor de nieuwsmail!

317f86f6-0ce9-11ee-bfc5-02565807075b koffiecorner, Overleg, samenwerken, koffie, corner, tablet, finance, economie