ouderen spelen stofzuigerspel

De HAN wil met partners zoals Talis naar woonconcepten kijken die aansluiten op de nieuw ontstane behoeften van (kwetsbare) huurders. Zodat ze in co-creatie voor deze groeiende groep passender huisvesting kan bieden waardoor de samenredzaamheid en vitaliteit van woongemeenschappen toeneemt.

Snelle info

Start

juni 2020-mei 2024

Status

Lopend

Looptijd

4 jaar

Projectleider

Masi Mohammadi

Aanleiding

In de praktijk blijkt het succes van ontmoetingsruimten nogal te verschillen. Sommige ruimten worden druk bezocht terwijl andere onbenut blijven. We onderzoeken daarom op welke wijze ruimtelijke, technologische en sociale middelen kunnen worden ingezet om het gebruik van ontmoetingsruimten, en de contacten die hierin plaatsvinden tussen bewoners, te kunnen bevorderen.

Doel

Het doel is om bestaande ontmoetingsruimten optimaal te benutten om contact tussen bewoners en gebruik van de ruimten te bevorderen en te komen tot ontwerprichtlijnen en ontwerpconcepten die Talis kan gebruiken bij het (her)ontwikkelen van ontmoetingsruimten.

Achtergrond

Met literatuuronderzoek brachten we in kaart welke sociaal-ruimtelijke factoren van invloed kunnen zijn op het gebruik van een ontmoetingsruimte en op de interactie die tussen bewoners in deze ruimte plaatsvindt.

Ouderen die schaken

Resultaten

De resultaten tot nu toe hebben allereerst inzichtelijk gemaakt wat de verwachtingen zijn die binnen woningcorporaties leven; verwachtingen over ontmoetingsruimtes, de kansen om bewoners nog meer betrokken te krijgen door het actief stimuleren van ontmoeting en de problemen die worden opgemerkt in de praktijk van alledag en die nog aandacht behoeven.

Ouderen proosten met een kopje koffie
Maak kennis 

Team bouwen aan zelf- en samenredzaamheid

Masi Mohammadi

Lector
dd0133f2-0cef-11ee-a6d1-02565807075b Lector Architecture in Health Masi Mohammadi.

Nienke Moor

Senior onderzoeker
a543b5f2-0cef-11ee-a0d4-02565807075b Portretfoto Nienke Moor februari 2019

Louis Neve

Senior onderzoeker
04526614-0cf6-11ee-abf2-02565807075b profielfoto Louis Neven

Ruth Bless

Onderzoeker
96808dc0-823c-11ee-830f-145dfbf0174a Ruth Bles

In contact komen met dit project?

Ruth Bles

  • ruth.bles@han.nl
  • Het lectoraat Architecture in Health

    Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

    Lectoraat architecture in health. Living labs
    Zwaartepunt
     

    HAN staat voor Health

    Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

    Ouderenzorg