Ouderen mensen spelen piano

We hebben inzichtelijk gemaakt welke ruimtelijke, sociale en organisatorische factoren mogelijk van invloed zijn op het al dan niet succesvol zijn van ontmoetingsruimten. Dat zijn factoren zoals routing, zichtbaarheid van de ruimte, geschiktheid van de ruimte voor multifunctioneel gebruik, huiselijkheid, samenstelling en grootte van de bewonersgroep, en de wijze waarop de ruimte wordt beheerd. Door de ontmoetingsruimten van Talis te beoordelen op basis van deze factoren weten we nu wat de sociaal-ruimtelijke potentie is van de verschillende gemeenschappelijke ruimten en waar ruimte is voor verbetering. Deze inzichten hebben we vertaald naar een eerste set van ontwerprichtlijnen voor effectieve ontmoetingsruimtes.

In co-creatie met bewoners zijn deze ontwerprichtlijnen vertaald naar ontwerpconcepten voor twee specifieke ontmoetingsruimten van Talis. Ook leidden de co-creatiesessies tot 2 producten die in een ontmoetingsruimtes de ontmoeting tussen bewoners beter tot stand kunnen laten komen: een interactieve tafel die bewoners kan helpen bij het opstarten van een gesprek en een communicerende wand die bewoners kan helpen bij het uitdrukken van hun gemeenschappelijke identiteit en bij het bevorderen van een gevoel van eigenaarschap van de ruimte.

Terug naar het project

Het lectoraat Architecture in Health

Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

architecture in health. Living labs
Zwaartepunt
 

HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

architecture in health. Living labs