vrouwen in gesprek

De arbeidsmarkt verandert en dit gaat gepaard met maatschappelijke opgaven. We zien flinke personeelstekorten en een stevige groei van de complexiteit van de vraagstukken. Ons lectoraat heeft de ambitie een forse bijdrage te leveren aan de duurzame inzetbaarheid van werkenden.

In de context van de veranderende arbeidsmarkt zien we naast personeelstekorten ook een groeiende mismatch tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt en een groeiende mate van duurzame inzetbaarheid van werkenden. Ook de sense of urgency verandert: tegenwoordig moeten werkgevers alle hens aan dek zetten om het menselijk kapitaal vast te houden.
Het is de visie van ons lectoraat dat álle mensen in de werkzame leeftijd in staat moeten zijn te participeren in het arbeidsproces. Iedereen moet vitaal en duurzaam inzetbaar zijn gedurende de gehele arbeidsloopbaan. We hebben de ambitie een forse bijdrage te leveren aan de duurzame inzetbaarheid van werkenden.
 
Ons toonaangevende praktijkgerichte onderzoek draagt bij aan het mogelijk maken van arbeidsparticipatie van alle werkenden. We richten ons op twee relevante en actuele onderzoekslijnen:
1. Duurzame inzetbaarheid van werkenden in een vitale, fysieke en sociale context;
2. Duurzame inzetbaarheid van werkenden met een gezondheidsprobleem. 
 • Onderzoek

  In de afgelopen 20 jaar bouwde ons lectoraat veel expertise op in het beantwoorden van een variëteit aan praktijkgerichte onderzoeksvragen op het gebied van Arbeid & Gezondheid. In nauwe samenwerking met interne en externe partners streven we naar een zo groot mogelijke impact, participatie en doorwerking in de driehoek van het kennisdomein, onderwijs en het werkveld.

 • Onze kennis

  Het veelzijdige onderzoek van ons lectoraat resulteert in publicaties, publieke optredens en praktische producten voor de maatschappij. De kracht van ons onderzoek zit in de samenwerking met praktijkpartners en andere belanghebbenden.

Nieuws

Ons team

Lector
 

Josephine Engels

Samen met het werkveld pakt het lectoraat vragen op die gaan over duurzame inzetbaarheid. Als ervaren lector verbindt Josephine Engels onderzoek, onderwijs en werkveld. En enthousiasmeert ze mensen graag.

Josephine Engels
Associate Lector
 

Nathan Hutting

Als associate lector Arbeid & Gezondheid richt Nathan zich op duurzame inzetbaarheid van werkenden met een (chronische) aandoening. Hierbij ligt de focus op arbeidsgerichte zorg, multidisciplinaire samenwerking en eigen regie. Het doel hierbij is om werkenden met een aandoening optimaal toe te rusten en te ondersteunen.

lectoraat Arbeid en Gezondheid, associate lector Nathan Hutting. 2021

Team lectoraat Arbeid & Gezondheid

Onderzoekers

Mechteld Lengkeek

Onderzoeker en docent
Docent LD Mechteld Lengkeek

Sinds 2020 ben ik verbonden aan het lectoraat Arbeid en Gezondheid en participeer ik in onderzoek naar een goede dienstverlening van professionals op het gebied van werk en inkomen. Ik ben docent bij de opleiding Learning & Development in Organisations en vanuit deze expertise op het gebied van leren en ontwikkelen draag ik ook graag bij aan concrete oplossingen voor het werkveld, zoals de ontwikkeling van de Samenleerwijzer; een instrument voor het verkrijgen van cliëntfeedback. Mijn passie is ook het onderzoeken en ontwikkelen van mensen op het gebied Duurzame inzetbaarheid. Zo begeleid ik in de minor Happy Healthy Worklife studenten bij hun projecten op dit gebied in het werkveld. Hiernaast werk ik als zelfstandig loopbaan- en re-integratiecoach.

Marc Damen

Onderzoeker en docent
profiel foto, Marc Damen, Lectoraat hrm, 2022

Marc zoekt samen met studenten naar effectieve interventies om gedragsverandering rondom duurzame inzetbaarheid binnen organisaties voor elkaar te krijgen. Hoe bevorder je een gezonde leefstijl of veilig werken? Hoe stimuleer je scholingsdeelname of motivatie? In zijn promotieonderzoek richt hij zich specifiek op het vergroten van deelname aan vitaliteitsprogramma's op het werk door werknemers in praktisch-uitvoerende beroepen

Suzan Mooren-van der Meer

Onderzoeker en docent

Voor het postdoc onderzoek “samen pijn de baas” onderzoek ik samen met het lectoraat Arbeid & Gezondheid en het lectoraat Fysiotherapie in de beweegzorg hoe we fysieke klachten kunnen voorkomen bij medewerkers in fysiek zware beroepen. Dit doen we door de gezondheidsvaardigheden te beïnvloeden. Naast senior onderzoeker, werk ik als coordinator van de Master Musculoskeletale Revalidatie.

Simone Boogaarts-de Bruin

Onderzoeker en docent

Simone werkt als hoofddocent bij de master social work waar zij programmaleider is van de theoretische leerlijn. Daarnaast is zij een van de onderzoekers van het project Participatie met Perspectieven waar Simone samen met onderzoekers van andere hogescholen, onderzoekers uit de doelgroep en praktijkpartners onderzoek doet naar de wijze waarop duurzame arbeidsmarktparticipatie van vrouwelijke statushouders verhoogd kan worden.

Joost de Beer

Onderzoeker en docent

Godelieve Hofstee

Onderzoeker en docent

Maaike Swinkels

Onderzoeker en docent

Math Janssen

Onderzoeker (promovendus)

Marjolein Peters

Onderzoeker en docent

Velibor Peters

Onderzoeker en docent

Ondersteuning

Angelina van Zadelhoff

Ondersteuner

Externe leden

Tamara Raaijmakers

Centrum Werk Gezondheid

Tamara Raaijmakers is werkzaam als programmamanager bij Centrum Werk Gezondheid. Centrum Werk Gezondheid coördineert projecten en voert kwalitatief onderzoek uit. Speerpunten zijn werkbehoud bij chronische aandoeningen, duurzame inzetbaarheid en gezondheidsmanagement. De achtergrond van Tamara is bewegingswetenschappen gespecialiseerd in arbeid en gezondheid.

Ellen van Jaarsveld

senior epidemioloog bij de afdeling eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, en wetenschappelijk docent bij de SGBO

Na mijn studie Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit ben ik gepromoveerd in Utrecht bij de afdeling Reumatologie. Ik heb 10 jaar in Engeland gewoond waar ik onderzoek deed naar overgewicht bij kinderen. Sinds 2014 werk ik bij het Radboudumc, waaronder bij de SGBO. Ik werk nauw samen met UWV-SMZ-Gelderland Midden Zuid, op het gebied van academisering in de regio. Bij de SGBO doen aios in het kader van hun opleiding tot bedrijfsarts of verzekeringsarts wetenschappelijk onderzoek op het gebeid van arbeid en gezondheid in de breedste zin. Als epidemioloog begeleid ik hen bij het opstellen van een onderzoeksprotocol, het uitvoeren van het onderzoek en soms ook bij het publiceren daarvan in TBV,

Onze expertises

Het Lectoraat Arbeid en Gezondheid voert praktijkgericht onderzoek binnen haar expertisegebieden uit. Je kunt ons op deze gebieden inschakelen voor advies, productontwikkeling, voordrachten en het opzetten en uitvoeren van praktijkgericht onderzoek.

Onze expertisegebieden

 • Arbeidsparticipatie
 • Arbeidstijden
 • Chronisch zieken en werk
 • Duurzame inzetbaarheid
 • Ergonomie
 • Kwetsbare werkenden
 • Mindfulness
 • Rol van de (arbo)professional (arbeids- en bedrijfsfysiotherapeuten, arbeidsdiëtisten, ergotherapeuten, arboverpleegkundigen, toegepast psychologen, arbeidsdeskundigen)
 • Terminologie en modelvorming binnen het domein arbeid & gezondheid
 • Vitale werknemers
 • Werknemers met chronische pijn
 • Werknemers met dyslexie
 • Werknemers met een lange afstand tot de arbeidsmarkt
 • Werknemers met een neuromusculaire aandoening
 • Werknemers met klachten van arm, nek en/of schouders (KANS)
 • Zelfmanagement

Gerelateerde opleidingen

Toegepaste Psychologie

Numerus fixus opleiding

Verwonder jij je vaak over het gedrag van mensen? Wil jij leren achterhalen welke gedachten en gevoelens hieraan ten grondslag liggen? Wil jij leren hoe je gedrag kunt beïnvloeden? De focus bij de HAN ligt vooral op Arbeid & Gezondheid. Kies Toegepaste Psychologie. Worden wie je bent, dat werkt!

79bec200-0cf9-11ee-aca5-02565807075b Toegepaste Psychologie TP, foto 2432, studenten doen kaartspel aan tafel en docent geeft uitleg, overleg, samenwerken

Human Resource Management

Voltijd Bachelor opleiding

Met de opleiding Human Resource Management (HRM) draag je bij aan iemands persoonlijk functioneren en aan het functioneren van de organisatie. Hoe krijg je de juiste mensen op de juiste plek tegen de juiste kosten en hoe blijven medewerkers duurzaam inzetbaar? Dit leer je bij deze HRM opleiding!

267b4272-0cf8-11ee-9435-02565807075b Studenten HRM in gesprek, foto 3672

Fysiotherapie

Numerus fixus voltijd bachelor opleiding

Wil jij mensen begeleiden en coachen om in beweging te komen en te blijven? Vind je het interessant om te leren hoe mensen bewegen en waarom het bewegen niet altijd vanzelfsprekend gaat? En wat je eraan kunt doen om het bewegend functioneren te verbeteren? Kies dan voor hbo Fysiotherapie aan de HAN!

415955 Fysiotherapie, K33 b1, overleg, drie studenten, laptop

Sportkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij een passie voor sport? En een groot hart voor mensen? Dan ben je bij Sportkunde aan het juiste adres! Met deze brede opleiding bij HAN Sport en Bewegen kun je alle kanten op. Word jij leefstijlcoach, sport- marketeer, gezondheidsadviseur of toch eventmanager?

20801e4c-0cf8-11ee-91ad-02565807075b sportkunde studenten in mixed zone martrim snel aafke schrievers 2022

Contact

Neem gerust contact op met het Lectoraat Arbeid & Gezondheid over een van onze expertisegebieden of projecten. 

Lectoraat Arbeid & Gezondheid
T: (024) 353 03 72
E: Angelina.vanZadelhoff@han.nl

Adres
Bezoekadres:
Laan van Scheut 10
6525 EM Nijmegen

33 gebouw voorkant
Academie
 

Organisatie en Ontwikkeling

De Academie Organisatie en Ontwikkeling leidt op tot ondernemende, onderzoekende en verbindende professionals. Stuk voor stuk leveren ze een duurzame bijdrage aan goed werk, vitale werknemers en aan economische groei.

studenten overleggen met laptop
Blijf op de hoogte
 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief HAN Zwaartepunt Health om een maandelijkse update te ontvangen.

overleggen met laptop