Effect fysiotherapie op arbeidsparticipatie bij ontstekingsreuma

Het nieuwe onderzoeksproject Physiotherapy Works is gehonoreerd door ReumaNederland en het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Het gaat om onderzoek naar het effect van fysiotherapie op arbeidsparticipatie bij mensen met ontstekingsreuma. Onderzoekers van het Lectoraat Werkzame Factoren in Fysiotherapie en Paramedisch Handelen en het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de HAN maken deel uit van de onderzoeksgroep.


Toegevoegde waarde fysiotherapie voor arbeidsparticipatie

Naast de HAN zijn het Radboudumc, het Leids Universitair Medisch Centrum, het Amsterdam UMC en het Maastricht MUMC+ bij het project betrokken. De resultaten van Pysiotherapy Works dragen bij aan verbetering van de arbeidsparticipatie van mensen met reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (axiale SpA).

Vanuit de HAN werken het Lectoraat Werkzame Factoren in Fysiotherapie en Paramedisch Handelen en het Lectoraat Arbeid & Gezondheid samen met de partners in het onderzoeksproject Physiotherapy Works en betrokken partijen: Reade, Sint Maartenskliniek, Nederlands Paramedisch Instituut, Centrum Werk Gezondheid, en meerdere patiëntverenigingen. 

HAN onderzoeker Jesper Knoop: ''Als vertegenwoordiger maak ik deel uit van de onderzoeksgroep die start met het inrichten van het onderzoek. Binnen de HAN werken we samen met de lectoren Bart Staal, Yvonne Heerkens, Josephine Engels en onderzoeker Nathan Hutting. Naar verwachting gaan we vanaf 2021 van start met onderzoek met patiënten''.

Meer informatie?

ReumaNederland en het KNGF hebben de onderzoekscall met het onderwerp fysiotherapie en arbeidsparticipatie in 2019 gezamenlijk uitgezet. Physiotherapy Works is als beste onderzoeksproject uitgekozen uit alle ingezonden voorstellen.

HAN contactpersoon
Dr. Jesper Knoop, onderzoeker
E: jesper.knoop@han.nl