hbo-ict serverlokaal docent

Lesgeven in het mbo vraagt om diverse competenties. Je krijgt als docent te maken met verschillende niveaus, doelgroepen en beroepsopleidingen. Hoe kunnen we de professionalisering van docenten in het mbo versterken? We werken eraan binnen het samenwerkingsverband Gelders mbo.

PlatformGelders MBO

Het netwerk heeft een eigen website waar alle informatie te vinden is. Neem eens een kijkje!

Handschudden

Achtergrond

Om in het mbo les te geven heb je diverse competenties nodig. Professionalisering binnen het mbo is daarom belangrijk. 7 mbo-instellingen én de HAN werken daarom samen aan de onderwijskwaliteiten in het Gelders mbo. We proberen daarbij te komen tot gezamenlijke leertrajecten voor docenten en instructeurs.  

business innovation studenten met sticky notes

Voor wie?

  • Mbo-docenten
  • Aankomende docenten
  • Zij-instromers uit het werkveld
  • Lerarenopleiders van de HAN

Resultaten

De samenwerking in de Gelderse professionaliseringsagenda heeft de afgelopen jaren steeds meer vorm gekregen. Mede dankzij enkele aanmoedigingssubsidies zijn we in staat gesteld om een leernetwerk te creëren waarin op verschillende niveaus wordt samengewerkt aan professionaliseringsthema’s.

 

overleg met post-its

Nieuws en artikelen

AR

Augmented reality maakt onderwijs beter

Symbolen die zweven boven de hoofden van je leerlingen en aangeven of er problemen zijn? Met behulp van augmented reality kan het. Anne Horvers van het HAN-lectoraat Leren met ict onderzocht de waarde ervan in het onderwijs.

HAN Redactie
07 april 2020
Anne Horvers
Het kan zo makkelijk zijn

Gelders Praktijkpakhuis: op naar de arbeidsmarkt in 2030

Hoe ziet de arbeidsmarkt er over 10 of 20 jaar uit? Je hoeft niet in een glazen bol te kijken om te weten dat door technologische ontwikkelingen er veel behoefte is aan nieuwe kennis. Om beter voorbereid te zijn op de arbeidsmarkt in 2030 is de HAN samen met de gemeenten, provincie en bedrijven het Gelders Praktijkleerhuis gestart.

HAN Redactie
23 maart 2018
studenten luisteren naar docent
handige tool

Leraren wijzer met Wijzer Werkplekleren

Docenten in het mbo en hbo weten hoe belangrijk werkplekleren is. Studenten moeten kunnen oefenen in de praktijk. Wetenschappelijk is er nog weinig bekend over werkplekleren. De kennis die er is, heeft senior onderzoeker Haske van Vlokhoven nu beschikbaar gemaakt in de Wijzer Werkplekleren.

HAN Redactie
06 december 2019
Studenten zittend op bank
mbo en hbo

Makkelijker doorstromen van mbo naar hbo? Wat werkt?

Ongeveer 17 tot 20% van de mbo-studenten die doorstromen naar het hbo redt het niet. Speciale programma’s moeten de doorstroom van mbo naar hbo verbeteren. Pakken die programma’s om de overstap makkelijker te maken wel altijd goed uit? HAN-onderzoeker Derk-Jan Nijman zocht het uit.

HAN Redactie
26 september 2018
twee studenten zitten, student staat
Driehoek

Samenwerking onderwijs, onderzoek en werkveld: wat werkt?

Hoe zorg je voor goede samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld? Wat draagt bij aan succesvolle samenwerking en wat moet de HAN daarvoor doen of laten? Dat is onderwerp voor een HAN-breed onderzoek. In een versnellingskamer verzamelden 14 medewerkers alvast hun ideeën en inzichten.

HAN Redactie
10 juli 2019
Studenten werken samen
Leren

Smart Education in de zorg: leer gratis zoveel je wil!

Het onderwijs in de zorgsector vernieuw je niet snel. Veel onderwijs in de zorg is nog te traditioneel. Dat kan slimmer. De HAN neemt daarom deel aan het samenwerkingsverband Allyoucanlearn. Hier werken we met partners samen om gratis leren in de zorg en welzijn voor iedereen mogelijk te maken.

HAN Redactie
10 juli 2020
Project All you can Learn screenshot van cursusaanbod op tablet.
leren en lesgeven met ict

Zo staat het ervoor in het Gelders mbo

Gelderse docenten van mbo’s zien veel meerwaarde in ict voor onderwijs. Toch zien we dat veel docenten in de praktijk nog weinig gebruik maken van ict-toepassingen om te vernieuwen en/of differentiëren. Er lijkt sprake van een zekere handelingsverlegenheid bij docenten.

HAN Redactie
09 januari 2018
hbo-ict serverlokaal docent
Project

Prepareren voor innoveren

We verwachten veel van onze studenten als ze straks de wijde wereld ingaan. Zij zijn degenen die geconfronteerd worden met complexe maatschappelijke vraagstukken zoals klimaatverandering, de toekomstige gezondheidszorg en robotisering.

HAN Redactie
19 mei 2021
34645 Studenten overleggen bij werkplekken Engineering gebouw
Leren?

Maak voor elke leerling het verschil

Van fouten maken leer je het meest. Als je er tenminste achteraf over nadenkt hoe je iets beter kunt doen. Maar hoe leg je een mbo-leerling uit hoe hij of zij kan reflecteren op zichzelf? Dat is namelijk voor iedereen verschillend.

HAN Redactie
15 juli 2021
30481 Studeren met koptelefoon
Lector over leren

Online en offline kunnen niet zonder elkaar

De laatste 1,5 jaar is er een enorme schat aan ervaring opgedaan met online leren. Eén overduidelijke les daarbij: online en offline kunnen niet zonder elkaar. "Er is geen twijfel, de toekomst zal blended zijn", zegt Marijke Kral, HAN-lector Leren met ICT.

HAN Redactie
20 september 2021
192187 lectoraat leren met ict marijke kral

Deelnemen aan ons netwerk?

Wil je meer weten over het Gelders MBO? Of wil je graag deelnemen aan ons netwerk? Bekijk dan de site www.geldersmbo.nl  

Blijf op de hoogte Abonneer op onze nieuwsbrief

Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar onderzoeksnieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomstkomsten, spellen en handige tools.

Overlegen en samenwerken