Let's change the way we consume

De ecologische footprint van Nederlanders is groot. Leeft iedereen zo, dan zijn er 3,6 Aardes nodig! Daarom zoeken we naar oplossingen voor overconsumptie, onder andere door te kijken naar alternatief voedsel en consumentengedrag. Zo geven we de verandering vorm die bijdraagt aan een schone toekomst.

Changemakercampagne, let's change the way we consume, consumeren, krekel, Nijmegen, vervreemding

We change the way ...

... we use materials

Een geluidswal die regenwater opvangt en zonne-energie opwekt: HAN-studenten ontwikkelden het, en De Gelderlander publiceerde erover.

Christianne van der Wal en Peter Kerris op bezoek bij het MIC Infrawall en fiat doblo range extender

... we get our vitamines

Waarom zou je gebalanceerd eten als je vitamines ook in pilvorm kunt slikken? HAN-lector Marian de van der Schueren neemt een item van het NOS Journaal onder de loep.

Vitaminepillen versus gezond eten. APS. vitaminepillen of gezond en gevarieerd eten.

... we do our groceries

Gezonder eten en drinken is nog best moeilijk. Welke producten in de supermarkt zijn gezond en welke ongezond? Ga mee op safari!

studenten bekijken voedingsproducten uit boodschappenmand

... we reuse toilet water

Stel je voor: we 3D-printen toilethuisjes van afvalwater dat door datzelfde toilet is gespoeld. Absurde toekomstmuziek? Helemaal niet! HAN-studenten helpen dit te realiseren.

pasta van Omlab, te gebruiken in 3d-printer
De podcastserie van de HAN 

Luister naar HAN Changemakers

Hoe werk je aan gezondere keuzes in de supermarkt? Hoe onderneem je met gamen? Wat is de voetafdruk van onze spullen? Luister naar HAN Changemakers. De podcast van de HAN over slimme, schone en sociale oplossingen voor de wereld van morgen.

De HAN podcasts

Inspelen op culturele verschillen

Uit onderzoek blijkt dat de zorg voor mensen met een migratieachtergrond minder goed is. Door cultuurverschillen kan het zijn dat een behandeling niet altijd goed aansluit. Is dit op te lossen?

presentatie groente en fruit op tafel

Zeecontainers stapelen met waterstof

Cadeaus, gadgets, kleding, producten die we bestellen hebben impact op het klimaat. Wat gebeurt er om het vervoer van onze pakketten te verduurzamen? Onze podcastmakers gaan in gesprek met lector Bram Veenhuizen en zoomen in op een deel van de vervoersketen: een machine die (zee)containers stapelt.

Aantal trucks van Hyster-Yale staan aan het water

Het woningtekort oplossen in een toekomstige stad

Het tekort aan woningen is nijpend, dus moet er komende jaren flink worden gebouwd. Alleen; waar moeten die nieuwe woningen komen? En hoe richt je een gebied op zo’n manier in dat wonen, werken en recreëren goed samengaan?

Drijvende woningen

Esporters lijken meer op topsporters dan op gamers

Digitaal racen, schieten en voetballen is serious business. Steeds meer geld gaat om in esports. Op de HAN University of Applied Sciences onderzoeken we hoe deze populaire esports bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken, zoals sociale cohesie.

HAN Changemaker Podcast - esports als topsport

De weg naar een volledig zelfrijdende auto

De HAN University of Applied Sciences werkt hard aan de ontwikkeling van autonome voertuigen. Er zijn daarbij nog veel drempels te overwinnen voordat we de krant kunnen lezen achter het stuur van onze auto. Welke drempels zijn dat?

Detailfoto zelfrijdende auto sensor

Hoe houden we onze digitale wereld toegankelijk?

We checken in bij de trein, betalen met ons horloge, bestellen eten via de telefoon. Ons leven wordt steeds digitaler. Hoe zorg je dat digitale diensten voor iedereen toegankelijk zijn, bijvoorbeeld voor slechtzienden?

Jongen zit op een bankje en is met zijn mobiele telefoon bezig. Voor hem ligt zijn taststok.

De opkomst van ervaringsdeskundigen

Schulden, verslaving, psychische problemen, ervaringsdeskundigen helpen mensen te herstellen van dit soort ontwrichtende situaties. Maar wat zijn ervaringsdeskundigen precies? En hoe effectief zijn ze?

videostill HAN investeert in Ervaringsdeskundigheid

Een groene bank voor een leefbare stad

Klimaatverandering zorgt voor weersextremen, waardoor het in steden vaak steeds warmer wordt. Hoe gaan steden daarmee om? En welke rol spelen studenten van de HAN University of Applied Sciences hierin? Om daarachter te komen, nam onze podcastmaker plaats op een bijzondere stadsbank.

Arnhem Centraal Station met trolleybussen

Ondernemen met Gamen

Klimaatverandering, digitalisering, tekorten in de zorg. Dit soort vraagstukken schreeuwen om ondernemers die slimme oplossingen ontwikkelen. Hoe koppel je jonge ondernemers en deze belangrijke vraagstukken? En vice versa?

Beeld tbv installatie lector Thomas Lans op 18 november 2022
Changemaker worden? 

Join de HAN

 • Ik wil studeren bij de HAN

  Wil jij bijdragen aan die slimme, schone en sociale toekomst? Of je nu net begint aan je studiecarrière in het hbo of een stap wilt maken in je werkende leven: hier vind je alles voor jouw ‘next level’. 

 • Ik wil werken bij de HAN

  Ben jij nieuwsgierig, onderzoekend en ondernemend? Wil je je talenten laten zien en ontwikkelen, je grenzen verleggen? Wil je verandering realiseren? Bekijk onze vacatures.

 • Ik wil samenwerken met de HAN

  Samen met bedrijven en instellingen uit de regio werken we aan veranderingen voor een slimme, schone en sociale omgeving. Heb je een stagiair nodig of hulp bij een specifiek vraagstuk? We helpen je graag verder.

 • Ik wil de beroepspraktijk onderzoeken

  De HAN doet praktijkgericht onderzoek. Daarmee beantwoorden we vragen die bedrijven, instellingen en overheden aan ons stellen: de beroepspraktijk dus. Zo dragen we bij aan regionale ontwikkeling.

Onze focus
 

Slim, schoon en sociaal

Samen met studenten, docenten, onderzoekers en professionals uit de regio werken we in ons onderwijs en onderzoek aan een Slimme, Schone en Sociale wereld van morgen. Dat is de focus van de HAN. 

Onderzoek - niemand te gebruiken