Arboverpleegkundige

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 10maa
  Open Avond
  18:00 - 21:00

De opleiding start 1 februari 2021

Als arboverpleegkundige zet jij je in voor gezonde en vitale werknemers, maak je deel uit van een sociaal medisch team of adviseer je over het arbo- en verzuimbeleid.

Arboverpleegkundige

Jezelf profileren in het werkveld arbeid en gezondheid of werk je al als verpleegkundige binnen de arbodienstverlening? De opleiding Arboverpleegkundige biedt een verdere verdieping aan professionals in dit werkveld.

In het kort

  25 dagenDuurStart: 01-02-2021 Vervolg: 01-03, 22-03, 12-04, 10-05, 31-05, 14-06, 28-06, 06-09, 27-09, 11-10, 01-11, 22-11, 13-12, 10-01-2022, 24-01, 14-02, 07-03, 28-03, 11-04, 09-05, 30-05, 20-06, 05-09, 26-09 en 10-10
  409 uur in totaalStudiebelasting
  169 uurContacturen
  In aanvraagAccreditatie169 punten V&V
  € 8750,-Kostenexclusief aanschaf literatuur ca € 320,-

Online Open AvondMaak kennis met de opleiding

Maak kennis met ons tijdens de online Open Avond op 10 maart. Tijdens een online Open Avond kom je veel te weten over de opleiding en over studeren in deeltijd. Ook geven we je tips over het combineren van werk en studie en is er aandacht voor financieringsmogelijkheden.

Campagne Deeltijd. Romy Karssens. Meisje met beige broek

Enerzijds richt de opleiding zich op preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie en anderzijds op onderzoek, advies en begeleiding. Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor het bevorderen van jouw professionele kwaliteiten.

Het beroep
Het vakgebied van arboverpleegkundige staat flink in de aandacht. Het aantal werknemers stijgt over de hele breedte. Door de groeiende arbeidsmarkt en het overheidsbeleid om iedereen te laten meedoen, stijgt ook het aantal medewerkers dat kampt met chronische klachten.

Als arboverpleegkundige zet jij je in voor gezonde en vitale werknemers, maak je deel uit van een sociaal medisch team of adviseer je over het arbo- en verzuimbeleid. Binnen het werkveld arbeid en gezondheid combineren deze specialisten de medische, sociale en psychologische aspecten. De opleiding Arboverpleegkundige biedt jou de meest actuele kennis en de laatste inzichten op het gebied van gezondheid en arbeid.
Als geregistreerd arboverpleegkundige kun je ook als zelfstandige (zzp) aan de slag.

Deze opleiding is de enige erkende opleiding voor Arboverpleegkundige in Nederland.

Voor wie

 • Je hebt een bacheloropleiding Verpleegkunde afgerond (HBO-V).
 • Je hebt een opleiding MBO-V of inservice verpleegkunde (= oude Aopleiding) met aanvullende opleiding of werkervaring.
 • Je hebt een stageplek of een werkplek binnen het werkveld Arbeid en Gezondheid, waar je minimaal 8 uur per week werkzaam bent als verpleegkundige.
 • Je staat BIG-geregistreerd.
 • Je hebt een praktijkbegeleider op de werkplek die je gedurende de opleiding actief kan begeleiden.
 • Je hebt computer- en internetvaardigheden.

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wil jij je verder specialiseren als Arboverpleegkundige? Maar beschik je niet over een recent HBO-V diploma (na 2012)? Kijk dan eens bij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de Premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, zijn je kansen op een studievertraging kleiner geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN! 

Artikel_Arboverpleegkundige 2.0 – de uitdagingen voor het uitkiezen

Door politieke en maatschappelijke ontwikkelingen is er hernieuwde belangstelling voor het beroep van arboverpleegkundige. In november 2018 startte de vernieuwde post-hbo opleiding bij de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). De eerste lichting studeerde vorig jaar af.

Lees meer op www.hanvdo.nl (nieuws)

Programma

Je gaat aan de slag met drie modules en ontwikkelt de essentiële competenties rond de CanMEDS-rollen van de arboverpleegkundige. Onderdeel van het leertraject is een werkbezoek van twee dagen bij een discipline, die grenst aan het vakgebied. De verbinding met de beroepspraktijk versterken we verder met actieve inspiratiedagen waar werkveld en onderwijs elkaar ontmoeten.

Werkwijze

De opleiding is opgebouwd volgens de kenmerken van actieleren, waarbij de eigen praktijk en leervraag van de cursist centraal staat. Tijdens de lesdagen gaan we in verschillende werkvormen aan de slag. Zo werken we onder meer met casuïstiek en problematiek die je als cursist zelf inbrengt. Ook zijn er keuzedagen, die cursisten in onderling overleg bepalen en organiseren. Van de professionals verwachten we dan ook veel zelfstandigheid en een actieve inbreng. De laatste wetenschappelijke inzichten verwerken we vanuit de verbinding met het HAN Lectoraat Arbeid & Gezondheid in de lesstof.

Competenties

Het opleidingsprofiel van de opleiding Arboverpleegkundige is gebaseerd op het expertisegebied Arboverpleegkundige van V&VN en richt zich op de zeven CanMEDS-rollen die hierbij centraal staan. Meer informatie hierover is te vinden via de website van de V&VN Arboverpleegkundigen.

Samenwerking

De opleiding Arboverpleegkundige is ontwikkeld in samenspraak met de beroepsvereniging van Arboverpleegkundigen (V&VN Arboverpleegkundigen) en het Lectoraat Arbeid &  Gezondheid van de HAN. Het is de enige erkende opleiding voor arboverpleegkundigen in Nederland. Afronding leidt tot opname in het kwaliteitsregister V&VN.

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1083