Post-hbo Arboverpleegkundige

32677 vrouw luistert met koffiebeker in hand
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start23 januari 2023

Wil jij jezelf profileren in het werkveld arbeid en gezondheid? Of werk je al als verpleegkundige binnen de arbodienstverlening? De opleiding Arboverpleegkundige biedt verdieping aan professionals in het werkveld.

In het kort

  25 dagenDuurStart: 23-01-2023 Vervolg: 13-02, 06-03, 27-03, 17-04, 08-05, 22-05, 12-6, 03-07, 04-09, 25-09, 09-10, 30-10, 20-11, 11-12, 08-01-2024, 29-01, 26-02, 18-03, 08-04, 22-04, 13-05, 03-06, 24-06, 02-09, 23-09, 07-10 (diplomering)
  463 uur in totaalStudiebelasting
  196 uurContacturen
  Accreditatie196 punten V&V* NLQF6 *V&V in aanvraag
  € 9175,-Kosten exclusief aanschaf literatuur ca € 320,-

Deelnemers over de opleiding

Over de opleiding

De post-hbo opleiding Arboverpleegkundige is een brede opleiding waarin je overstijgend leert denken en handelen. Daarnaast ga je de geleerde kennis integreren in de praktijk. Er is veel aandacht voor de inhoud en ontwikkeling van de functie, maar ook voor jouw eigen groei. Om optimaal aan te sluiten bij de beroepspraktijk is het programma van de opleiding opgezet rondom drie eenheden van leeruitkomsten (EVL). De drie leereenheden van leeruitkomsten (EVL’s) die centraal staan in de opleiding zijn:

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen en samenwerken
 • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.

Werkwijze

De opleiding bestaat uit 26 lesdagen verspreid over een periode van anderhalf jaar, voor exacte data zie ‘in het kort. Tijdens de lesdagen werken we volgens de kenmerken van actieleren, waarbij de eigen praktijk en leervraag van jou als cursist centraal staat. Tijdens de lesdagen gaan we met verschillende werkvormen aan de slag. Zo werken we met de casuïstiek en problematiek die je als cursist inbrengt. Ook zijn er keuzedagen, die cursisten in onderling overleg bepalen en organiseren. Wij zorgen voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Tot slot werken we samen met het HAN Lectoraat Arbeid en Gezondheid. Zo implementeren we nieuwe inzichten van recent onderzoek in de opleiding.

ArtikelStuderen naast je werk geeft energie

“Ik vind het belangrijk om mijn kennis en ervaring te verbreden en te verdiepen en de HAN heeft veel opleidingen en cursussen om dit te doen”, vertelt Mirjan. Na een gesprek met een loopbaanadviseur, wist ze het zeker, ze wilde wat anders en verder leren. Wat wil ik de komende 20 jaar nog op het gebied van werk? Op mijn werk kwam een functie voor Arboverpleegkundige, dat trok mij meteen. 

251443 Docent geeft uitleg aan studenten verpleegkunde (posthbo)

Vaardigheden

Er is veel aandacht voor veiligheid, gezondheid en psychosociaal welbevinden van werknemers. Je leert vragen van een werkgever te herkennen en te vertalen naar een adviesrapportage. Vaardigheden die je verder ontwikkelt zijn:  

 • Vakinhoudelijk handelen 
 • Adviseren
 • Coördineren 
 • Organiseren 
 • Maatschappelijk handelen 
 • Professioneel handelen 
 • Kennis en wetenschap toepassen

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.

Toetsing

Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. De verantwoordelijkheid voor de wijze waarop je dit aantoont ligt voor een groot gedeelte bij jezelf. Om de opleiding tot arboverpleegkundige goed af te ronden, sluit je alle EVL’s met een voldoende af.

Samenwerking

De post-hbo opleiding Arboverpleegkundige is ontwikkeld in samenwerking met de beroepsvereniging V&VN Arboverpleegkundigen, het Lectoraat Arbeid & Gezondheid van de HAN en werkvelddeskundigen. Het is de enige NLQF6-geaccrediteerde opleiding tot Arboverpleegkundige in Nederland. Daarnaast werken we met gastdocenten, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.

 

Resultaat

Heb je voor alle EVL’s een voldoende gehaald? Dan heb je de opleiding Arboverpleegkundige afgerond. Je ontvangt een diploma. Ook ontvang je de accreditatiepunten die door V&V zijn toegekend. Met het diploma kun jij je inschrijven als Arboverpleegkundige in het kwaliteitsregister van V&VN Arboverpleegkundigen.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, maar exclusief werkbezoeken en de aanschaf van benodigde literatuur. Het lesgeld kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Toelatingsvoorwaarden - voor wie

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Verpleegkunde. Heb je deze opleiding voor 2012 afgrond? Dan raden we je aan om de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen te volgen.
 • Heb je een mbo-opleiding Verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding? Dan ben je alleen toelaatbaar indien je de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen volgt. In deze situatie adviseren we je contact op te nemen via: secretariaat.VDO-gezondheid@han.nl
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je hebt een stageplaats of een werkplek binnen het werkveld van Arbeid en Gezondheid voor minimaal 8 uur per week.
 • Je beschikt over een minimaal hbo-opgeleide praktijkbegeleider.

Open Avond 16 novemberOntmoet je nieuwe netwerk

Waarom kiezen voor Arboverpleegkundige bij de HAN? Nou, omdat je bij de HAN samen leert. Maakt niet uit hoe oud je bent en wat je ervaring is. Mensen in je klas kunnen je verder helpen, inspireren of nemen inzichten uit de praktijk mee. Door je eigen werkplek en die van je klasgenoten kom je ook in contact met bedrijven. Dit begint al op de Open Avond, waar je studenten en werkgevers kunt ontmoeten. Een extra reden naar de volgende Open Avond te komen op 16 november 2022!

317732 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Zorg en Vitaliteit op K33.

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommige van onze cursisten, die een mbo-diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2012) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Om deze reden hebben we een premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie.

Heb je een van deze vooropleidingen:

 • Mbo-niveau;
 • inservice opleiding A/B/Z/anesthesiemedewerker;
 • Hbo-v (gevolgd voor 2012).

Dan is de Premodule Verpleegkunde Vervolgopleidingen misschien iets voor jou. Kijk op de website voor meer informatie of neem contact ons op.

Wil je starten met een verpleegkundige vervolgopleiding? Kijk dan bij de toelatingsvoorwaarden of het stukje ‘voor wie’ of het volgen van de premodule voor jouw noodzakelijk is. 

32675 drie vrouwen overleggen

NLQFArboverpleegkundige ingeschaald op niveau 6 (NLQF)

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie en in het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties. 

349560 NLQF6 vignet

V&VNPositionering Arboverpleegkundige

Arboverpleegkundigen zijn als generalisten breed inzetbaar in het gehele werkveld van veiligheid, gezondheid en welzijn. Maar ze zijn ook specialist in preventie, verzuimbegeleiding en re-integratie. 

Het brede profiel van de Arboverpleegkundige is de afgelopen jaren steeds breder geworden. Daarom heeft de V&VN samengewerkt met verschillende partijen om deze positionering te formuleren. Het lezen waard!

V&VN Positionering Arboverpleegkundige

32666 twee vrouwen overleggen in klaslokaal

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor de opleiding Arboverpleegkundige? Dan kun je vanaf 1 maart 2022 een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan.

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

OpleidingscoördinatorMonique Leenders

Monique Leenders is samen met Gerda Woltjer opleidingscoördinator van de opleiding Arboverpleegkundige. Tevens is Monique medecoördinator van de opleiding Transferverpleegkundige en de cursus IBD-verpleegkundige. In haar carrière is Monique begonnen als verpleegkundige en heeft ze na de studie psychologie gewerkt als loopbaanadviseur. Sinds 2017 is zij werkzaam in het onderwijs. Deze ervaringen neemt zij mee in haar rol als opleidingscoördinator. Zo probeert ze een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen van onze cursisten. 

292005 Portretfoto Monique Leenders

OpleidingscoördinatorGerda Woltjer

Gerda Woltjer is opleidingscoördinator van de op de opleiding Arboverpleegkundige en medecoördinator van de opleiding Praktijkondersteuner en Technisch Thuiszorgverpleegkundige. Voordat Gerda aan de slag ging bij de HAN heeft ze verschillende functies gehad in de zorg, zowel als verpleegkundige, adviseur en manager. Ze is een echte verbinder en heeft veel kennis en ervaring in de eerstelijns zorg. Gerda ziet leren als een continue avontuur, waarin ze cursisten prikkelt om hun eigen uitdaging op te blijven zoeken.

272756 Portret Foto Gerda Woltjer in de gang Groenewoudseweg

Aanbod verpleegkundige vervolgopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/verpleegkundige-vervolgopleidingen. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden.

.

ARBOVERPLEEGKUNDIGE 2.0 - DE UITDAGINGEN VOOR HET UITKIEZEN

Door politieke en maatschappelijke ontwikkelingen is er hernieuwde belangstelling voor het beroep van arboverpleegkundige. In november 2018 startte de vernieuwde post-hbo opleiding bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De eerste lichting studeerde 3 jaar geleden af. In 2023 start de 5e groep alweer!

vrouw luisterd met koffiebeker in hand

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 1040. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Arboverpleegkundige