Post-hbo Transferverpleegkundige

twee mannen en twee vrouwen pratend door de gang
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Wil jij je –verder- specialiseren in het organiseren, coördineren en adviseren in het proces van door- en uitstroom van patiënten die nazorg nodig hebben dan is deze opleiding iets voor jou. Met de vernieuwde post-hbo opleiding Transferverpleegkundige professionaliseer je jezelf en je beroep!

In het kort

  10 maandenDuurStart: 20 september 2022. Vervolg: 11-10, 01-11, 22-11, 13-12, 10-01-2023, 24-01, 14-02, 07-03, 28-03, 18-04, 16-05, 30-05, 20-06 en 04-07 (diplomering)
  430 uur in totaalStudiebelasting
  90 uurContacturen
  Accreditatie90 punten V&V NLQF6
  € 5.150,-Kosten

Maak kennis met de opleiding Transferverpleegkundige

Over de opleiding

Als transferverpleegkundige ben je op de hoogte van landelijke ontwikkelingen en richtlijnen in de gezondheidszorg. Bijvoorbeeld over complexe zorgvoorzieningen, beleid, wet- en regelgeving en financiering. Je hebt goede vakinhoudelijke kennis over nazorg, indicatiemogelijkheden en de sociale kaart. Je bent servicegericht en legt makkelijk contact met patiënten, hun naasten, zorgprofessionals en -organisaties.   

Programma
In de opleiding tot transferverpleegkundige zorgen wij voor de juiste balans tussen theorie en leren in de praktijk. Functie-overstijgend werken heeft een belangrijke plek binnen de opleiding, zodat je naar het grotere geheel leert kijken. Daarnaast is er veel aandacht voor de ontwikkeling van de functie transferverpleegkundige. Om optimaal aan te sluiten bij de behoeftes uit het werkveld is het programma van de opleiding opgebouwd uit drie eenheden van leeruitkomsten (EVL).

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen en samenwerken
 • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.

Werkwijze
De opleiding bestaat uit 15 lesdagen (zie achterkant factsheet voor data). Leren vanuit je eigen praktijk en ervaring staat voorop. Zo maak je gebruik van elkaars ervaringen en vragen. Dit actie-leren maakt de opleiding heel concreet en toepasbaar. Tijdens de lessen zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Tijdens de opleiding krijg je zowel online als fysiek onderwijs.

Vaardigheden
Het onderwijs sluit aan bij jouw kennis en ervaring. Door discussie, cases, praktische oefeningen en opdrachten ontwikkel je kennis en vaardigheden. Door de diversiteit in de groep leer je ook veel van elkaar. Vaardigheden die je tijdens de opleiding leert zijn:

 • Herkennen en analyseren van complexe problematiek die van invloed is op jouw handelen.
 • Kennis van plaatselijke en regionale hulpverleningsmogelijkheden (sociale kaart), hun organisatie en werkwijze.   
 • Kennis en hanteren van actuele wet- en regelgeving en beleidskaders.

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.

Toetsing
Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. Dit doe je door middel van een opdracht. Aan elke EVL is een opdracht gekoppeld:

 • Casestudy klinisch redeneren
 • Casestudy sociale kaart
 • Kwaliteitsverbeterproject

Om de opleiding Transferverpleegkundige goed af te sluiten rond je elke opdracht minimaal met een voldoende af.

Samenwerking
De opleiding is ontwikkeld in samenspraak met een Werkveldcommissie Transferverpleegkundigen en de beroepsvereniging V&VN Transferverpleegkundigen. Daarnaast werken we met gastdocenten en professionals uit het werkveld, zoals een jurist en een psychiater, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist. 

Resultaat
Heb je voor alle EVL’s een voldoende gehaald? Dan ben je geslaagd voor de post-hbo opleiding Transferverpleegkundige. Bij het afronden van je opleiding ontvang je de accreditatiepunten die door V&V zijn toegekend én een diploma van de HAN zodat je kunt laten zien dat je de opleiding hebt voltooid.

Maar nog belangrijker, je hebt jezelf en je vakgebied ontwikkeld. Je weet je beter te positioneren zowel in- als extern. Je bent bekwamer in het onderbouwen van je handelen en je kan keuzes verantwoorden. Kortom: je weet wie je bent en waar je voor staat. 

Kosten
Het lesgeld voor deze opleiding kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

Wil jij je verder specialiseren als transferverpleegkundige? Maar beschik je niet over een hbo-v diploma of heb je een hbo-v diploma van voor 2012? Kijk dan eens bij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, is je kans op studiesucces groter geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN!

32675 drie vrouwen overleggen

NLQFTransferverpleegkundige ingeschaald op niveau 6 (NLQF)

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, en het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

349560 NLQF6 vignet

Open Avond 16 novemberOntmoet je nieuwe netwerk

Waarom kiezen voor Transferverpleegkundige bij de HAN? Nou, omdat je bij de HAN samen leert. Maakt niet uit hoe oud je bent en wat je ervaring is. Mensen in je klas kunnen je verder helpen, inspireren of nemen inzichten uit de praktijk mee. Door je eigen werkplek en die van je klasgenoten kom je ook in contact met bedrijven. Dit begint al op de Open Avond, waar je studenten en werkgevers kunt ontmoeten. Een extra reden naar de volgende Open Avond te komen op 16 november 2022! 

317732 Low Resolution, Klas met deeltijd en duale studenten bij de HAN University of Applied Sciences studierichting Zorg en Vitaliteit op K33.

#cursistaanhetwoord"Ik kan mijn standpunten beter onderbouwen dankzij de opleiding Transferverpleegkundige"

Nicole (49) is Cliëntadviseur bij Envida, Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorgsector (VVT) in Maastricht en Heuvelland. Lees in dit interview wat de opleiding Transferverpleegkundige voor haar heeft betekend. 

307034 Portretfoto Nicole Senden Transferverpleegkundige

Toelatingsvoorwaarden

 

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Verpleegkunde, mbo-opleiding Verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding.
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je kunt opdrachten uitvoeren in een transfer-werkomgeving.

Indien je over een mbo-opleiding Verpleegkunde of hbo-v Verpleegkunde van voor 2012 beschikt is de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen misschien iets voor jou.

 

Opleidingscoördinatoren

Monique Leenders

Monique Leenders is samen met Lia de Bruyn opleidingscoördinator van de opleiding Transferverpleegkundige. Tevens is Monique medecoördinator van opleiding Arboverpleegkundige en cursus IBD-verpleegkundige. In haar carrière is Monique begonnen als verpleegkundige en heeft ze na een studie Psychologie gewerkt als loopbaanadviseur. Sinds 2017 is zij werkzaam in het onderwijs. Deze ervaringen neemt zij mee in haar rol als opleidingscoördinator. Zo probeert ze een bijdrage te leveren aan de ontwikkelingen van onze cursisten.

292005 Portretfoto Monique Leenders

Lia de Bruyn

Lia de Bruyn is samen met Monique Leenders opleidingscoördinator van de opleiding Transferverpleegkundige. Naast deze opleiding coördineert Lia ook de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Van origine is Lia onderwijskundige. Met deze achtergrond zet zij zich in voor een actueel curriculum met de inzet van de juiste professionals. Als coördinator heeft Lia oog voor de lerende volwassene en de implicaties die dat met zich meebrengt.

290742 Portretfoto Lia de Bruyn

Aanbod verpleegkundige vervolgopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/verpleegkundige-vervolgopleidingen. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden.

Incompany of maatwerk

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie! 

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Transferverpleegkundige

Docent geeft uitleg aan studenten verpleegkunde (posthbo)