Post-hbo Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)

Drie vrouwen zijn aan het overleggen en een van de vrouwen schrijft in een notitieboek
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start 6 november 2024

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Wil je je verder ontwikkelen in de ambulante sociale psychiatrie? De post-hbo SPV opleiding geeft verdere verdieping en verbreding aan verpleegkundigen in dit werkveld.

In het kort

  Duur57 lesdagen op woensdagStartdatum: 06-11-2024 Looptijd: november 2024 - april 2026
  Studielast2.520 uur in totaal
  Contacturen345 uur in totaal
  AccreditatieV&VDe opleiding is ingeschaald op NLQF6 niveau
  Kosten€10.458
  Prijs is excl. aanschaf boeken (ca € 600).
  Prijspeil 2024

Maak kennis met de opleiding Sociaal Psychiatrische Verpleegkundige

Over de opleiding

Sociaal psychiatrisch verpleegkundigen houden zich bezig met vraagstukken die zich afspelen op het snijvlak van het sociale domein en gezondheidszorg. De opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) biedt mogelijkheden om je persoonlijk en professioneel te ontwikkelen tot een gespecialiseerd verpleegkundige.

Programma

De SPV is als zelfstandig gespecialiseerd verpleegkundige gericht op maatschappelijke gezondheidszorg. Je bent in de rol van coördinerend regiebehandelaar werkzaam in de leefomgeving van cliënten en hun netwerk, en werkt samen met verschillende instanties. De zorgvragen zijn divers en standaardoplossingen zijn lang niet altijd voor handen. Je ondersteunt cliënten, familie en andere betrokkenen bij het hervinden van evenwicht op verschillende levensgebieden. Diverse oplossingsrichtingen worden in samenspraak onderzocht én/of in gang gezet. Meer overstijgend draag je bij aan de gezondheid en het welzijn van bepaalde doelgroepen, het voorkomen van marginalisatie en stigmatisering en het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Tijdens de opleiding staan 3 eenheden van leeruitkomsten (EVL’s) centraal.

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen en samenwerken
 • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.

Werkwijze

De opleiding SPV duurt 18 maanden. Je hebt wekelijks één lesdag, met uitzondering van de vakanties (zie achterzijde factsheet voor meer informatie). In elke groep cursisten heeft iedereen zijn eigen ervaringen. Tijdens de opleiding willen we van elkaars ervaringen leren. Daarnaast komen er verschillende werkvormen aan bod in de opleiding. Denk daarbij aan: e-learning, contactonderwijs, training, leer-coaching, intervisie, supervisie en zelfstudie. Tijdens onze lesdagen zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Zij staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Wat jij vandaag leert tijdens de opleiding kun je morgen direct in de praktijk toepassen!

Vaardigheden

Binnen de opleiding kom je o.a. op verdiepende wijze in aanraking met methodieken zoals reflectief samenwerken, krachtgericht werken, cognitieve gedragstherapie en systeemgericht werken. Er wordt in ruime mate aandacht besteed aan het toepassen van perspectiefwisseling en meerzijdig partijdig denken en werken. Systematisch na leren denken over normen en waarden die in handelings- en beslissituaties een rol spelen dragen bij aan het vergroten van je morele sensitiviteit. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het (door) ontwikkelen van vaardigheden op het gebied van interprofessioneel samenwerken, praktijkgericht onderzoek en het voorkomen van gezondheidsverschillen, tegengaan stigma en maatschappelijke teloorgang.

SPV podcast 'Onderweg'
 

Aan tafel met...

De OTA’s Marlies van Bemmel en Jeanne Derks vertellen in een podcast over de wijze waarop zij aankijken tegen ontwikkelingen in de zorg, het onderwijs en het vakgebied Sociaal Psychiatrische Verpleegkundige. Ben je nieuwsgierig? Luister dan de podcast 'Aan tafel met: Marlies van Bemmel en Jeanne Derks'.

internationaal

Toetsing

Binnen de opleiding staan de EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. Dit doe je tijdens de 4 toets momenten van de opleiding. De verantwoordelijkheid voor de wijze waarop je dit aantoont, ligt voor een groot gedeelte bij jezelf. Om de opleiding SPV goed af te ronden, sluit je alle EVL’s  met een voldoende af.

Samenwerking

De beroepsvereniging V&VN-SPV, praktijkbegeleiders en een werkveldcommissie zijn nauw betrokken bij de opzet en de ontwikkeling van de opleiding SPV. We werken samen met deskundige gastdocenten, oud-studenten en ervaringsdeskundigen, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.

Resultaat

Heb je alle EVL’s met een voldoende afgerond, dan heb je de opleiding SPV afgerond. Je ontvangt een door de Verpleegkundigen en Verzorgenden afdeling Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen erkend getuigschrift, hiermee schrijf je jezelf in het kwaliteitsregister van de V&VN- SPV in. Ook ontvang je de accreditatiepunten die door V&VN zijn toegekend.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn inclusief studiemateriaal, maar exclusief een assessment en de aanschaf van benodigde literatuur. Het lesgeld kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Toelatingsvoorwaarden

De opleiding SPV is een verbredende en verdiepende verpleegkundige vervolgopleiding. Voor GGZ- verpleegkundigen die zich verder willen bekwamen in het begeleiden en behandelen van complexe zorgvragen op gebied van gezondheid en welzijn. Om te kunnen starten voldoe je aan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Verpleegkunde. Heb je deze opleiding voor 2016 afgrond? Dan raden we je aan om de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen te volgen.
 • Heb je een mbo-opleiding Verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding? Dan ben je alleen toelaatbaar indien je de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen volgt. In deze situatie adviseren we je contact op te nemen via: secretariaat.VDO-gezondheid@han.nl.
 • Je hebt minimaal 2 jaar relevante werkervaring, hierbij heb je zorg verleend aan mensen met psychiatrische problematiek.
 • Je bent BIG geregistreerd.
 • Je hebt een leerwerkplaats* (minimaal 20 uur per week) waar je in staat wordt gesteld om jouw sociaal psychiatrische verpleegkundige competenties eigen te maken.
 • Je wordt gedurende de opleiding begeleid door een sociaal psychiatrisch verpleegkundige met minimaal 2 jaar ervaring.

*Bij enige twijfel: neem contact op met de coördinator van de opleiding.

Het is een hele mooie opleiding met waardevolle inhoud en veel diversiteit.

SOCIAAL PSYCHIATRISCH VERPLEEGKUNDIGE:
 

"EEN VERRIJKING VOOR HET LEVEREN VAN GOEDE ZORG"

Wat houdt het in om de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) te volgen? Hoe is het om te studeren tijdens de coronacrisis? Wat is het advies van huidige deelnemers? Cursisten Cindy Kikkert en Sandra Linders vertellen over hun ervaringen tijdens de opleiding SPV. 

Twee mannen en twee vrouwen staan pratend op de gang

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommige van onze cursisten, die een mbo-diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2016) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Om deze reden hebben we een premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie. Heb je een van deze vooropleidingen:

 • Mbo-niveau;
 • inservice opleiding A/B/Z/anesthesiemedewerker;
 • Hbo-v (gevolgd vóór 2016).

Dan adviseren wij de Premodule Verpleegkunde Vervolgopleidingen. Kijk op de website voor meer informatie of neem contact ons op.

Drie vrouwen zijn aan het overleggen
NLQF
 

Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige ingeschaald op niveau 6 (NLQF)

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, en het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

Logo NLQF6
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop

Verwant Aanbod

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden.

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

Maak kennis met onze docenten

Jeanne Derks

Jeanne is opleidingscoördinator van de post-hbo opleiding SPV. Haar doel is dat jij je op de werkvloer kunt positioneren als een SPV die in staat is om vanuit meerdere perspectieven complexe zorgvragen in de gewenste richting te beïnvloeden. Hierbij maakt Jeanne o.a. gebruik van inzichten op gebied van sociale interventiekunde, methodisch werken, interprofessioneel samenwerken, leer coaching en praktijkgericht onderzoek. Ze zoekt naar samenwerkingsverbanden tussen opleiding, praktijk en onderzoek en brengt mensen bij elkaar. Jeanne stimuleert jou het beste uit jezelf te halen.

Portretfoto Jeanne Derks op de Groenewoudseweg 1

Niels Fermont

Niels Fermont is docent en trainer bij HAN VDO. Niels heeft een achtergrond in de acute psychiatrie en asielzoekerszorg en is opgeleid als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige, Klinisch Epidemioloog en Systeemtherapeut. Vanuit deze verschillende invalshoeken draagt hij bij aan de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkunde en opleidingsvragen binnen en buiten de HAN op het gebied van ingewikkelde (behandel)relaties, GGZ-Triage, supervisie en positieve gezondheid.

Portretfoto Niels Fermont

Marlies van Bemmel

Marlies geeft onderwijs bij de post-hbo opleiding SPV en de Master Advanced Nursing Practice. Daarnaast is zij als docent-onderzoeker verbonden aan het lectoraat Innovatie in de Care. Haar doel is dat jij je goed toegerust voelt om met je cliënten en hun naasten samen te werken. Marlies heeft een achtergrond in de sociale psychiatrie en heeft zich hierin vooral toegelegd op het systemisch werken. Haar aandachtsgebieden binnen de opleiding zijn: sociale psychiatrie, supervisie, coaching, systemisch werken, sociaalpsychiatrisch onderzoek, praktijkgericht onderzoek en leercoaching.

Marlies van Bemmel portretfoto gang Groenewoudseweg

Hermi Beute

Hermi is zijn professionele loopbaan gestart als psychiatrisch verpleegkundige. Na werkzaamheden in de preventie en gezondheidsvoorlichting heeft hij onderwijskunde gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Zijn missie is om professioneel leren en werkplekleren in het hbo meer vorm en inhoud te geven; studenten niet door hoepeltjes laten springen maar dat te leren wat hen tot een goede professional maakt. Zelfsturing en zelfontplooiing zijn daarbij belangrijke ingrediënten. Als kerndocent van de SPV opleiding en onderwijsontwikkelaar komt hij daar goed aan toe.

Portretfoto Hermi Beute, post-hbo november 2022

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding SPV

draw-cta-title