post-hbo Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige: "een verrijking voor het leveren van goede zorg"

Docent verpleegkunde geeft les aan studenten posthbo

Wat houdt het in om de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV) te volgen? Hoe is het om te studeren tijdens de coronacrisis? Wat is het advies van huidige deelnemers? Om jou meer te vertellen over SPV zijn 2 huidige cursisten, Cindy Kikkert en Sandra Linders, geïnterviewd.

Cindy en Sandra hebben de interviewvragen individueel beantwoord.

Wat wil je toekomstige SPV-cursisten vertellen?

Cindy: "Ik raad de opleiding aan! Je leert dat een psychische stoornis niet op zichzelf staat. Als SPV kun je dit niet alleen signaleren, maar beschik je ook over ‘tools’ om de zorg die nodig is op te starten. Ook bepaal je wanneer je samenwerkingspartners inschakelt die je verder helpen. Je staat midden in de wijk doordat je samenwerking opzoekt met verschillende ketenpartners, met het netwerk en de omgeving waar de cliënt woont."

"Ik vind de opleiding echt een verrijking voor het leveren van goede zorg!"

Sandra: "Starten met de SPV-opleiding is het aangaan van een grote uitdaging. Denk bijvoorbeeld aan de studiebelasting in combinatie met privé en je werk. Ook moet je je oude manier van werken durven los te laten voor een nieuwe meer verdiepende manier. Het is een hele mooie opleiding met waardevolle inhoud en veel diversiteit."

Waarom ben je met de opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige gestart?

Sandra: "Sinds oktober 2020 volg ik de opleiding SPV. Vanuit mijn werkgever kreeg ik de kans om een opleiding te gaan doen om mijn ervaring en expertise uit te breiden in het voordeel van cliënten en collega’s. Ik ervaar het als een grote meerwaarde en kan het geleerde in de praktijk toepassen. Het is een mooie opleiding en de functie is veelzijdig en met diepgang."

Cindy: "Ik merkte dat er zoveel meer komt kijken bij een behandeling van mensen met psychische problemen. Je behandelt niet alleen de stoornis maar kijkt ook naar allerlei factoren (maatschappelijke factoren, sociale omgeving, lichamelijke klachten, biologische aanleg etc.) die de stoornis kunnen beïnvloeden. Dit ‘complete plaatje’ moet in zijn geheel bekeken en behandeld worden om iemand verder te kunnen helpen."

Het is een hele mooie opleiding met waardevolle inhoud en veel diversiteit.

Hoe ervaar je studeren in tijden van corona?

Sandra: "Corona maakt het studeren tot een extra uitdaging. Het kan heel efficiënt zijn omdat je online les kan volgen: met je medestudenten kan je online afstemmen, in Teams is het lesmateriaal op te zoeken, en geen reistijd naar school, dat scheelt mij 2 uur reistijd per lesdag.

Bij enkele inhoudelijke lessen is online minder passend, in deze lessen is het oefenen van theorie in de praktijk wenselijk door bijvoorbeeld rollenspellen.  Informeel contact met docenten en medestudenten is anders. Bijvoorbeeld geen gezamenlijke pauzes. Dat is wel een gemis. Communicatie vraagt wel om extra aandacht tussen studenten en docenten/ opleiding. Dit kan adequater en transparanter."

Cindy: "Van leren door iedere week samen te komen, naar zelfstandigheid en eigen regie nemen. Meer initiatief nemen om de ‘lerende’ rol aan te nemen door zelfstudie en ook zelf contact zoeken met medestudenten. In de lessen merkte ik dat er meer regie bij de student kwam te liggen. Er waren soms best veel  hobbels en onduidelijkheden maar dit heb ik wel heel erg als een leerproces ervaren."

Wat is de grootste uitdaging bij SPV, en hoe pak je die aan?

Cindy: "Tijdens de opleiding worden je ‘tools’ aangereikt om systematisch en onderbouwd te kunnen werken. Dat is wel erg veel informatie! Het is voor jezelf belangrijk om deze informatie tot je te nemen en vervolgens te gaan oefenen/ en kijken hoe je dit in praktijk kan toepassen."

Sandra: "Belangrijk is ook dat je in de praktijk een leerlingrol kan vervullen en hier ruimte voor creëert om te mogen leren en experimenteren als toekomstig SPV."

Meer informatie?

Bekijk de website van de post-hbo opleiding Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige en meld je aan voor een adviesgesprek.