Post-hbo Pijnconsulent

Vijf studenten die aan het overleggen zijn aan een houten tafel
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start15 januari 2025

Leer over pijn en alles wat daarbij komt kijken. Waar komt pijn vandaan? Wat doet het met de patiënt? En wat kun je er – preventief – tegen doen? Leer complexe pijnproblemen onderzoeken én behandelen, tijdens de opleiding Pijnconsulent. Zo geef je de beste zorg aan patiënten met acute of chronische

In het kort

  Duur23 lesdagen op woensdagStartdatum: 15-1-2025 Looptijd: januari 2025 – juni 2026
  Studielast668 uur in totaal
  Contacturen153 uur in totaal
  Accreditatie153 punten V&V*NLQF6 gekwalificeerd *V&V in aanvraag
  Kosten€6772,-Prijspeil 2024

Deelnemers over de post-hbo opleiding Pijnconsulent

Over de opleiding Pijnconsulent

Leer pijn te benaderen vanuit het biopsychosociaal model: dus niet alleen met focus op aanwezige weefselschade of zenuwschade, maar met oog voor de totale situatie van de patiënt. Dat betekent dus onder andere kijken naar de conditie van het brein en het lichaam, in kaart brengen van copingstijl, zelfmanagementmogelijkheden en het aanwezige sociale netwerk. Bekwaam je verder in het voorkomen van complexe pijnproblemen, het onderzoeken, behandelen, opioïd-sparend én veilig werken. Zo geef jij de meest optimale zorg aan patiënten met acute of chronische pijn of pijn in de palliatieve fase.

Programma van de opleiding Pijnconculent

Als pijnconsulent ben je altijd op zoek naar de nieuwste kennis en inzichten over pijn en de toepassing hiervan. Je houdt bijvoorbeeld zelfstandig spreekuur, waarbij je pijneducatie geeft en ondersteunt in zelfmanagement bij chronische pijn, je zet een acute pijnservice op waarbij je adviezen en onderwijs geeft over farmacologische en niet-farmacologische interventies, of je deelt kennis door onderwijs te verzorgen over biopsychosociale behandeling van pijn binnen en buiten de instelling waar je werkt. Je ziet verder mogelijkheden voor kwaliteitsverbetering door bijvoorbeeld het afbouwen van opioïden te optimaliseren, te screenen op risico’s voor chronisering van pijn of door pijnmeetinstrumenten te implementeren voor speciale doelgroepen.

Deze opleiding helpt je dat te verwezenlijken. Tijdens de opleiding staan 3 eenheden van leeruitkomsten (EVL) centraal: 

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen en samenwerken
 • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet.

Werkwijze

De post-hbo opleiding Pijnconsulent duurt 1,5 jaar. In deze periode zijn er 23 lesdagen. Je leert tijdens de opleiding op verschillende manieren, waarbij jijzelf een belangrijke sturende rol hebt. We verwachten dat je veel vraagstukken en casuïstiek uit je eigen praktijk inbrengt en constructief meedenkt bij de inbreng van medecursisten. Zo geef je samen met opleiders en docenten uit het werkveld de breedte en diepgang van de opleiding én je eigen leerproces vorm.  
Tijdens de opleiding werk je met een online leeromgeving, waar onder andere het lesmateriaal per thema geraadpleegd kan worden.  

Vaardigheden

Leeractiviteiten zijn er ook op gericht om je te ondersteunen in je ontwikkeling als professional, denk aan trainingen in leiderschap, communicatie, projectmanagement en evidence based practice. Dit helpt je kwaliteit van pijnzorg beter te kunnen verbeteren of borgen. 

Thema's die aan bod komen tijndens de lesdagen zijn:

 • anatomie en fysiologie van de verschillende vormen van pijn;
 • klinisch redeneren bij acute pijn, chronische pijn, pijn bij kanker en pijn in de palliatieve fase;
 • pijn bij kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen;
 • farmacologie;
 • niet-farmacologische technieken en TENS;
 • zorgtechnologie;
 • psychologie van pijn, CGT en ACT, SOLK/ALK;
 • communicatie, coping en gedrag;
 • motivational interviewing;
 • zelfmanagement bij pijn;
 • professionaliseren en leiderschap;
 • evidence-based werken;
 • kwaliteitszorg en projectmatig werken;

Toetsing en resultaat

Binnen de opleiding staan de Eenheden van Leeruitkomsten (EVL’s) centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. Dit doe je aan de hand van een aantal opdrachten. De verantwoordelijkheid voor de wijze waarop je dit aantoont, ligt voor een groot gedeelte bij jezelf. Om de opleiding Pijnconsulent goed af te ronden, sluit je alle EVL’s met een voldoende af.

Heb je alle EVL’s met een voldoende afgerond, dan heb je de opleiding Pijnconsulent afgerond en behaal je het diploma Pijnconsulent (NLQF6) van de HAN. Ook ontvang je de accreditatiepunten die door V&V zijn toegekend.

NLQF
 

Pijnconsulent ingeschaald op niveau 6 (NLQF)

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, en het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

Logo NLQF6

Samenwerking

De beroepsvereniging V&VN Pijnverpleegkundigen en de Nederlandse Vereniging van Anesthesie Medewerkers zijn betrokken bij de opzet en de ontwikkeling van de opleiding. We werken samen met deskundige gastdocenten, oud-studenten en ervaringsdeskundigen.

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, maar exclusief werkbezoeken en de aanschaf van benodigde literatuur (ongeveer €500). Het lesgeld kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Toelatingsvoorwaarden - Pijnconsulent

De opleiding Pijnconsulent is een verbredende en verdiepende verpleegkundige vervolgopleiding. Voor  verpleegkundigen die zich verder willen bekwamen in het begeleiden en behandelen van complexe zorgvragen op gebied van pijn. Om toegelaten te worden tot de opleiding zijn er een aantal toelatingsvoorwaarden:

 • Je hebt een afgeronde opleiding Verpleegkunde (hbo, mbo, inservice) of Anesthesiemedewerker.
 • Heb je een mbo-opleiding Verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding (Verpleegkunde, Anesthesie)? Of een afgeronde hbo-opleiding Verpleegkunde vóór 2016? Dan ben je verplicht om de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen te volgen.
 • Heb je geen HBO-verpleegkunde diploma van na 2016, maar kun je aantonen dat je de genoemde deficiënties op andere manieren hebt weggewerkt, neem dan contract op met de opleidingscoördinator voor een individuele beoordeling.
 • Je hebt minimaal 2 jaar relevante werkervaring, als verpleegkundige of anesthesiemedewerker.
 • Je bent BIG geregistreerd.
 • Je werkt gemiddeld minimaal 16 uur per week in een pijnbehandelcentrum, APS, palliatief consultteam of setting waarin je veel met pijn te maken hebt. Of je bent bereid deze praktijkervaring door stage en werkbezoeken op te bouwen. Bij twijfel neem contact op met: secretariaat.VDO-gezondheid@han.nl
 • Je beschikt over een minimaal hbo-opgeleide praktijkbegeleider.

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommige van onze cursisten, die een mbo diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2016) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Om deze reden hebben we een premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie. Omdat we merken dat veel cursisten, ondanks het advies, toch met de nodige deficiënties starten hebben we (in overleg met de beroepsvereniging) besloten om de Premodule verplicht te stellen aan cursisten met de volgende vooropleidingen: Heb je één van deze vooropleidingen:

 • Mbo-niveau;
 • Inservice opleiding (A, B, Z, anesthesie);
 • Hbo-v (gevolgd voor 2016).

Dan ben je verplicht de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen te volgen. Kijk op de website voor meer informatie of neem contact ons op.

Heb je geen HBO-verpleegkunde diploma van na 2016, maar kun je aantonen dat je de genoemde deficiënties op andere manieren hebt weggewerkt, neem dan contract op met de opleidingscoördinator voor een individuele beoordeling.

Drie vrouwen zijn aan het overleggen
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop

Opleidingscoördinatoren

Marion Giesberts

Marion Giesberts is haar carrière begonnen als pijnverpleegkundige en heeft zich verder ontwikkeld op verschillende gebieden zoals didactiek, klinisch redeneren en niet-farmacologische interventies. In haar onderwijs brengt ze voortdurend de samenhang in de verschillende aspecten die bij pijn en pijnbeleving spelen ter sprake en de cruciale rol die je daarbij kunt spelen als pijnconsulent.

Portretfoto Marion Giesberts gang Groenewoudseweg

Moniek Bazuin

Moniek Bazuin is opgeleid tot bewegingswetenschapper en heeft na haar opleiding in diverse functies gewerkt binnen de wereld van gezondheid en vitaliteit. Onder andere in pijnrevalidatie, stimuleren van een gezonde leefstijl, het concept Positieve Gezondheid en ze heeft in het verleden ook als masseur werkt. Het bevorderen van zelfmanagement en inzet van niet-farmacologische interventies bij pijn sluit goed aan bij waar Moniek in gelooft: ons lichaam heeft een groot zelfherstellend vermogen als het daarin gestimuleerd wordt.

Foto Moniek Bazuin horizontaal
Verpleegkunde Vervolgopleidingen
 

Verwant aanbod

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om je als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden. Je vindt hier onder andere de opleidingen:

Studenten van technische thuiszorg die aan het praten zijn naast een ziekenhuisbed met patient

Postdoc | Rianne van Boekel

In 2019 kreeg Rianne Boekel -als gepromoveerd onderzoeker en hbo postdoc- subsidie voor het onderzoeksproject 'Pijn op één lijn' (NWO/SIA). Haar doel? De verdere ontwikkeling van het thema ‘Intensieve pijnzorg’ voor verpleegkundigen en paramedici en de verbinding met onderwijs en onderzoek. Zij onderzocht daarnaast -in samenwerking met het Radboudumc- ook de vraag: ‘Hoe kunnen patiënten vóór een operatie geïdentificeerd worden als risico-patiënt voor het krijgen van postoperatieve pijn’?

Portretfoto Rianne van Boekel

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 - 351 10 40. Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding Pijnconsulent

draw-cta-title