Post-hbo Palliatieve Zorg voor Ervaren Verpleegkundigen

Een verpleegkundige is in gesprek met een oudere vrouw in een rolstoel
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

Startdatum is nog niet bepaald

Wil je je als verpleegkundige verder ontwikkelen in de palliatieve zorg? Kies dan voor de cursus Palliatieve zorg voor ervaren verpleegkundigen.

In het kort

  Duur9 lesdagen op woensdag
  September 2023 (start 6 september) zit vol. Startdatum september 2024 volgt.
  Startdatum: 06-09-2023, vervolg: 04-10, 01-11, 06-12, 17-01-2024, 07-02, 13-03, 10-04 en 08-05
  Studielast195 uur in totaal
  Contacturen54 uur in totaal
  Accreditatie54 punten V&VAanvraag accreditatie VSR in overleg
  Kosten€2288,-Prijspeil 2023

Over de cursus

Door de vergrijzing neemt het aantal personen dat jaarlijks overlijdt toe, net als de behoefte aan palliatieve zorg. Palliatieve zorg richt zich op de kwaliteit van leven voor patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende aandoening of kwetsbaarheid. Inzicht in aanbod én kwaliteit van palliatieve zorg is noodzakelijk om de zorg voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten te kunnen verbeteren. In deze cursus staat centraal de zorgverlening voor kwaliteit van leven in de laatste levensfase en een waardig levenseinde. Hierbij wordt palliatieve zorg gezien als een onderdeel van de reguliere zorgverlening. Waarbij je als professional de zorg rond de patiënt zo optimaal mogelijk inricht. De kennis die je opdoet tijdens deze cursus komt niet alleen jou ten goede, maar draagt bij aan de kwaliteitsverbetering binnen jouw team en werkveld.

Programma

De post-hbo cursus Palliatieve Zorg voor Ervaren Verpleegkundigen bestaat uit 9 lesdagen. Tijdens deze lesdagen is er veel aandacht voor de CanMeds-rollen in relatie tot palliatieve zorg. Tevens staan we stil bij symptoommanagement en jouw rol als verpleegkundige binnen de palliatieve zorg. Jouw persoonlijke ontwikkeling als verpleegkundige staat centraal tijdens de cursus, met behulp van een persoonlijk ontwikkelplan ga je aan de slag met reflectie en intervisie. Tijdens de lessen zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door de lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Zij staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen de palliatieve zorgverlening.

Onderwerpen

 • Besluitvorming in de palliatieve fase: Palliatief redeneren
 • Communicatie
 • Pijnmanagement en symptoombestrijding
 • Kwaliteit van zorg
 • Verpleegkundig leiderschap
 • Coördinatie en casemanagement
 • Kwaliteit van leven
 • Spirituele zorg
 • Dood, verlies en rouw
 • Palliatieve sedatie en euthanasie
 • Casusbesprekingen
 • Intervisie
 • Zorg voor de zorgenden
Twee vrouwen staan pratend naast elkaar voor de ingang

Werkwijze

De invulling van de lesdagen is divers waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende methodieken, zowel individueel als in groepsvorm. Hierbij gaan we uit van een actieve inzet van onze cursisten. Voorafgaand aan de lesdagen moet je je voorbereiden, deze informatie vind je in een digitale leeromgeving. Iedere lesdag wordt afgesloten met een evaluatie, waarbij de focus op jouw ontwikkeling ligt.

Toetsing

Als deelnemer maak je een casestudy en ga je aan de slag met een verandertraject. Dit verandertraject wordt zowel schriftelijk als mondeling gepresenteerd met behulp van een posterpresentatie. Om de cursus succesvol af te ronden moet je voor beide onderdelen een voldoende halen.

Samenwerking

Als opleiding werken we samen met organisaties uit de regio. Binnen de HAN werken we samen met het Lectoraat Langdurige zorg en de verpleegkundige opleidingen. Deze cursus is ontwikkeld met subsidie van het Ministerie van VWS onder toezicht van Associatie Hospicezorg Nederland.

Resultaat

Om de cursus goed te kunnen volgen is een aanwezigheid van minimaal 80% noodzakelijk. Heb je de casestudy en het verandertraject met een voldoende afgrond? Dan bemachtig jij het certificaat van de cursus Palliatieve Zorg voor Ervaren Verpleegkundigen. Daarnaast ontvang je de accreditatiepunten toegekend door V&VN.

Kosten

De betaling van de cursus kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €50,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld. Het lesgeld is inclusief digitaal studiemateriaal, maar exclusief lunch.

Toelatingsvoorwaarden

De cursus is voor verpleegkundigen die werkzaam zijn in het palliatieve domein, met de volgende toelatingsvoorwaarden:

 •  Je hebt een afgeronde bacheloropleiding Verpleegkunde (niveau 5), mbo-opleiding Verpleegkunde/ een inservice-opleiding (niveau 4) of een masters of advanced nursing Practice (MANP)
 • Je hebt een geldige BIG-registratie.
 • Je hebt minimaal 2 jaar recente ervaring als verpleegkundige in de palliatieve zorg.
 • Je kunt opdrachten uitvoeren in een werkomgeving met palliatieve zorg.
 • Na aanmelding voor deze cursus zal een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek volgen om zo jouw verwachtingen van deze cursus te bespreken.
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

05c17cfe-0cf3-11ee-899b-02565807075b HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop
Aanbod Verpleegkunde Vervolgopleidingen
 

Blijf jezelf ontwikkelen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden. Een greep uit ons aanbod:

Groenewoudseweg gebouw van de HAN

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 – 351 10 40.

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 11 040

Palliatieve Zorg voor Ervaren Verpleegkundigen

279073 wijkverpleging-thuiszorg wandelen met vrouw
draw-cta-title