Voorwaarden
Het 21+ Toelatingsonderzoek bestaat in ieder geval uit de volgende onderdelen en eisen:
- Je beheerst de Nederlandse taal voldoende om met de opleiding te kunnen aanvangen, minimaal niveau NT2 (alle onderdelen) of vergelijkbaar.
- Je behaalt een voldoende score op de door de opleiding georganiseerde capaciteitentest. Je hebt voor deze test één herkansingsmogelijkheid na een wachttijd van een half jaar.
Let op
Het 21+ Toelatingsonderzoek bestaat onder meer uit het doen van een capaciteitentest die speciaal voor deze opleiding is ontwikkeld. Als je al ergens anders geslaagd bent voor een toelatingsonderzoek of een capaciteitentest, geldt dat niet als vrijstelling. Je zult de test altijd moeten doen.
Wij raden je aan om over voldoende basisvooropleiding te beschikken (mbo-diploma niveau 3, een overgangsbewijs naar havo 5 of vwo 5, getuigschrift hbo-propedeuse). Dit is een advies maar geen verplichting.
Aan deelname van de capaciteitentest zijn kosten verbonden. Voordat je kunt deelnemen aan de test dien je je eerst aan te melden als student via Studielink.
Capaciteitentest
De capaciteitentest bestaat uit 8 subtests. Deze subtests meten 4 factoren: logisch redeneren & ruimtelijk inzicht, numerieke vaardigheden, verbale vaardigheden en perceptuele snelheid.
- Logisch redeneren & ruimtelijk inzicht
Bij logisch redeneren gaat het er om in hoeverre je in staat bent om bepaalde verbanden te ontdekken tussen plaatjes en wordt gemeten in hoeverre je in staat bent je ruimtelijk te oriënteren.
- Numerieke capaciteiten
Hier wordt gekeken naar de vaardigheid om te kunnen rekenen en naar het vermogen tot redeneren met getallen.
- Verbale capaciteiten
Hier wordt gekeken naar de mate waarin je de betekenis van Nederlandse woorden kent en naar het vermogen om verbanden tussen woorden te zien.
- Perceptuele snelheid
Hierbij wordt het snel en nauwkeurig kunnen onderscheiden van verschillen gemeten.
Aanmelden voor het 21+ Toelatingsonderzoek
Als je je wilt aanmelden voor het 21+ Toelatingsonderzoek dien je de volgende 2 stappen te doen:
- Meld je aan als student via Studielink. Geef bij je aanmelding aan dat je gebruik wilt maken van Colloquium Doctum.
- Bestel via de webshop van de HAN je deelname aan de capaciteitentest (zoek op '21+ toelatingsonderzoek ICT'). Bestel deze test alleen als je voldoet aan de voorwaarden die gelden voor dit toelatingsonderzoek!
MEEST GESTELDE VRAGEN MET DE ANTWOORDEN
- Wat zijn de kosten van de 21+ toelatingsonderzoek toets?
De toetskosten liggen tussen € 35,- en € 50,-. De kandidaat kan de toets bestellen via de HAN Webshop.
- Hoe kun je je voorbereiden?
Je ontvangt voorbeeldvragen, nadat je de toetst hebt aangeschaft. Het merendeel van de vragen is multiple choice.
- Mag je nog een keer deelnemen als je niet slaagt?
Dan moet je een half jaar wachten. Voorbeeld: als je de toets in mei hebt gemaakt en je slaagt niet, dan kun je niet meer deelnemen aan de opleiding die start in september.
- Waar wordt de toets afgenomen en hoeveel tijd heb je voor de toets?
De toetsafname is op de HAN. De student ontvangt hierover nadere informatie. De kandidaat is voor de afname van de toets een dagdeel kwijt.
- Wanneer zijn de toetsmomenten?
De toetsen zijn gepland in januari en in juni. Voor de deeltijd is er nog een extra gelegenheid in augustus.