- Meld je aanDe opleiding start 2 keer per jaar
- 1Sep1 SeptemberSeptember
- 1Feb1 FebruariFebruari
- Meer informatie ...Adviesgesprek, ASK HAN, Brochure
- Kom langsOpen Avond, Proefstuderen
- 26novOpen AvondArnhem - 18:00 - 21:00
- Activiteiten - Plan nu een afspraak inProefstuderenPlan nu een afspraak in
- Open up new horizons - HAN University of Applied Sciences
- Opleidingen
- HBO-ICT
- Praktische informatie over de deeltijdstudie HBO-ICT
Praktische informatie over de deeltijdstudie HBO-ICT
Een expert op het gebied van software en ICT ben je niet zomaar. De deeltijdstudie HBO-ICT van de HAN brengt je waar je zijn moet. Maar wat kost het? Welke vooropleiding heb je nodig? En welke laptop? Zo veel vragen! En de antwoorden? Die staan allemaal hier!

Toelatingsinformatie HBO-ICT deeltijd
- Mbo-diploma (niveau 4) of een havo- of vwo-diploma;
- Gelijkwaardige oudere diploma’s (bijvoorbeeld mms, hbs en gymnasium);
- Een relevante werkplek van minimaal 20 uur per week waar je werkzaamheden op het juiste niveau kunt verrichten.
Ben je 21 jaar of ouder op het moment dat je deze opleiding start op 1 september of 1 februari? Wil je graag HBO-ICT studeren? Maar heb je niet het juiste diploma? Dan is er voor jou het toelatingsonderzoek.
Voorwaarde voor deelname aan het 21+ toelatingsonderzoek:
- Je beheerst de Nederlandse taal voldoende om met de opleiding te kunnen aanvangen, minimaal niveau NT2 (alle onderdelen) of vergelijkbaar.
Verder raden wij je aan om over voldoende basisvooropleiding te beschikken (mbo-diploma niveau 3, een overgangsbewijs naar havo 5 of vwo 5, getuigschrift hbo-propedeuse). Let op: dit is een advies maar geen verplichting.
Het 21+ Toelatingsonderzoek bestaat onder meer uit het doen van een capaciteitentest die speciaal voor deze opleiding is ontwikkeld. Als je al ergens anders geslaagd bent voor een toelatingsonderzoek of een capaciteitentest, geldt dat niet als vrijstelling. Je zult de test altijd moeten doen.
Aan deelname van de capaciteitentest zijn kosten verbonden. Voordat je kunt deelnemen aan de test meld je je aan als student via Studielink. Geef bij je aanmelding aan dat je gebruik wil maken van Colloquium Doctum.
Je kunt via de webshop van de HAN de capaciteitentest bestellen (zoek op ‘21+ toelatingsonderzoek ICT’).
Meer weten?
Bekijk de verdiepende informatie over '21+ Toelatingsonderzoek' of neem contact op met ASK HAN. We helpen je graag verder!Ook met een buitenlands diploma kun je starten met deze opleiding.
- Je diploma moet dan wel gelijkwaardig zijn aan een Nederlands havo of mbo 4-diploma. Twijfel je daarover? ASK HAN kan je er meer over vertellen.
- Ook moet je kunnen aantonen dat je goed Nederlands spreekt of schrijft; dat noemen we de Taaleis. Ben je nog niet goed in Nederlands? Dan is het Taalschakeltraject misschien wat voor jou. In 2 tot 3 jaar bereid je je voor op het Staatsexamen NT2 B2 én op de toelating tot een Nederlandse hbo-opleiding
Ook moet je voldoen aan de taaleis. We vinden het belangrijk dat je mondeling en schriftelijk sterk bent in het Nederlands. Bijscholen? Dat kan onder meer via het Talencentrum van de HAN of een ROC in de buurt.
Aanmelden
Er zijn algemene toelatingseisen en eisen van de opleiding. Voldoe je daaraan? Meld je dan aan voor jouw opleiding. Let op: sommige opleidingen stellen specifieke of aanvullende eisen.
De deeltijdopleiding HBO-ICT start op 1 september. Begin in elk geval 14 dagen van tevoren met aanmelden, zodat je op tijd alles geregeld krijgt en meteen met de lessen kunt starten. Heb je niet het juiste diploma om met een hbo-opleiding te starten? Houd dan rekening met extra doorlooptijd, omdat je de 21+ toets nog moet doen.
Aanmelden via Studielink:
- Houd je DigiD bij de hand. Nog geen DigiD*? Vraag 'm aan.
- Ga naar Studielink en log in met je DigiD (Studielink is een externe website).
- Verstuur een inschrijfverzoek (voor maximaal 4 opleidingen). Binnen een paar werkdagen sturen we je een bevestiging per mail. Daarin staat informatie over de vervolgstappen.
* Let op: het duurt 5 werkdagen voordat je je DigiD ontvangt. Wees er dus op tijd bij!
Heb je de intake al vóór je aanmelding al gehad? Dan kun je deze stap overslaan.
Tijdens de intake kijkt onze studieadviseur samen met jou of de opleiding overeenkomt met je verwachtingen en past bij je persoonlijke situatie en werk. Na je aanmelding in Studielink krijg je bericht van de opleiding over de intake; daarvoor hoef je zelf niets te doen. In de tussentijd kun je wel al verder met stap 4.
- Ga naar han.nl/inschrijven/deeltijd.
- Klik op de button ‘maak je HAN-account aan’ en volg de stappen.
- Log in en controleer je aanmeldstatus. Jouw aanmelding is definitief als alles op groen staat. Zorg ervoor dat eventuele openstaande punten voor de startdatum van jouw opleiding in orde zijn.
- De dag waarop je je aanmeldt is niet je definitieve inschrijving.
Zodra alles is afgerond krijg je toegang tot de onderwijsomgeving.
Startinfo
Aanmelding afgerond? Dan regel je vóór 1 september nog een paar belangrijke zaken voor een goede start van je studie.
Geef een machtiging af voor het betalen van je collegegeld
Nog niet eerder een bachelordiploma gehaald? Je betaalt het wettelijke collegegeld. Heb je al eerder een bachelor- of masterdiploma gehaald? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Er zijn enkele uitzonderingen. Je betaalt ook wettelijk collegegeld als je:
- voor de 1e keer een opleiding onderwijs of gezondheidszorg volgt;
- een 2e (nieuwe) bachelor- of master start vóór het afronden van je 1e bachelor- of master;
- een Associate degree hebt, maar nog geen Nederlandse bachelor of master hebt behaald.
Vanaf mei kun je via Studielink een machtiging afgeven om je collegegeld te betalen. Je krijgt hier een e-mail over van Studielink. Doe dat liefst voor 15 augustus zodat we je inschrijving bij de HAN af kunnen ronden. Met de machtiging geef je toestemming om het collegegeld in september af te schrijven, het wordt nu dus nog niet afgeschreven.
Een leven lang leren krediet
Wil je gaan studeren en ben je jonger dan 57? Dan kun je een 'levenlanglerenkrediet' aanvragen voor je collegegeld. Dit is een lening met wisselend rentepercentage. Let op: vraag het krediet aan vóórdat je start met je opleiding!
Kijk op de site van Duo voor de meest actuele eisen.
Bestel je studieboeken
Naast collegegeld betaal je ook voor bijvoorbeeld de aanschaf van studiemateriaal. Veel lesmateriaal staat klaar in onze online leeromgeving. Maar je hebt ook boeken nodig, en natuurlijk een laptop.
Je vindt je boekenlijst op het landelijke platform Studiewinkel.nl. Kies voor 'HAN University of Applied Sciences' en zoek jouw opleiding op. De boeken kosten je ongeveer €300,- per jaar.
Of kijk bij de rechtstreekse links per profiel
- HBO-ICT deeltijd Propedeuse BIS profiel
- HBO-ICT deeltijd Propedesue BO profiel
- HBO-ICT deeltijd Propedeuse SEB Profiel
Als je wilt kun je de hele boekenlijst daar in 1 keer bestellen. Je kunt je boeken natuurlijk ook ergens anders bestellen, bijvoorbeeld tweedehands. En wist je dat je ook studieboeken kunt lenen in de bibliotheek van de HAN?
Op Surfspot.nl krijg je als HANstudent korting op laptops, softwareprogramma's en meer. Je logt er in met je HANaccount.
Heb ik ook readers nodig?
Voor sommige lessen heb je ook readers nodig. Dat zijn documenten met aanvullende literatuur, opdrachten of leerstof. Die kun je niet vooraf bestellen en dat hoeft ook niet. Als het studiejaar begonnen is hoor je van je docenten welke readers je nodig hebt. De readers worden digitaal en kosteloos verstrekt via Brightspace.
Vanaf juli kunnen we je inschrijving afronden. Als je definitief ingeschreven staat zie je op Studielink staan 'ingeschreven'. Je krijgt ook een mail van de HAN als jouw inschrijving definitief is. Die mail wordt vanaf juli verstuurd en komt binnen op het mailadres dat je hebt opgegeven in Studielink.
Als je inschrijving afgerond is krijg je met je HANaccount toegang tot de voorzieningen en applicaties van de HAN. Regel dit voor de start van je studie zodat je op je 1e lesdag meteen vooruit kan.
-
Maak een HANaccount aan
Je maakt zelf een HANaccount aan. Dat kan al meteen na je aanmelding in Studielink, maar je kunt het account pas actief gebruiken als je inschrijving is afgerond. Je gebruikt je HANaccount om toegang te krijgen tot applicaties zoals je mailbox, je rooster, het wifi en veel meer. Bekijk de veelgestelde vragen over het HANaccount
-
Download gratis Office 365
Als HANstudent kun je Office365 gratis downloaden. Daarmee krijg je toegang tot je eigen HANmail en agenda, Teams, Office programma's zoals Word en Powerpoint en veel meer. Je logt er in met je HAN mailadres en het wachtwoord van je HANaccount. Lees meer over Office365 op Insite, de online omgeving van de HAN.
-
Log in op het wifi van de HAN
Als HANstudent gebruik je op de HAN het veilige draadloze netwerk Eduroam. Om in te loggen bij Eduroam heb je een HANaccount nodig.
-
Upload een pasfoto voor je HANcard
Als je inschrijving is afgerond kun je een pasfoto uploaden via Mijn Aanmelding - dat is je persoonlijke aanmeld-omgeving. Je krijgt hier ook een e-mail over van de HAN. Die pasfoto hebben we nodig om een HANcard voor je aan te maken. Die HANcard heb je nodig bij tentamens of om te printen, boeken te lenen of te parkeren op de HAN. Als jij jouw pasfoto hebt geüpload wordt je HANcard automatisch naar je opgestuurd.
-
Waar vind je straks je rooster, je lesvoorbereiding of meer info over ziekmelden of herinschrijven? Je krijgt tijdens je eerste lesweek meer info over deze applicaties en programma's, maar je kunt vast een kijkje nemen.
-
HAN Insite - informatie
Ben je tijdens je studie op zoek naar informatie rondom studeren of wil je iets regelen? Check HAN Insite! Dat is de (afgeschermde) online omgeving van de HAN. Je logt er in met je HANaccount. Op Insite vind je heel veel info: van geldzaken en herinschrijven tot hulp tijdens je studie en het jaarrooster van je opleiding.
-
Osiris - organiseren en regelen
In Osiris ga je jouw studie bijhouden en organiseren. Je checkt er je punten, schrijft je in voor tentamens of regelt een afspraak met je begeleider. Lees meer over Osiris op HAN Insite.
-
MyX - rooster
In MyX (My Xedule) vind je je rooster. Lees meer over MyX op HAN Insite
-
Brightspace - alles rondom je lessen
Brightspace gebruik je om een opdracht in te leveren, lessen voor te bereiden en feedback van docenten te ontvangen. Lees meer over Brightspace op HAN Insite
-
ISAS
Op isas.han.nl vind je belangrijke informatie rondom je studie, zoals je toetsrooster, inleverdata en stage- en afstudeerinformatie.
-
In de zomer werken we hard aan alle roosters en klassenindelingen. Eind augustus krijg je via je HANmail te horen wat je rooster is. We snappen dat je daar al eerder benieuwd naar bent, maar vaak is het rooster en de klassenindeling pas een paar dagen voor de start van je studie bekend.
- Als je rooster bekend is vind je het ook terug in MyX (My Xedule). Daar log je in met je HANaccount.
- De lestijden van de HAN vind je op HAN Insite. Dat is de online omgeving van de HAN waar je inlogt met je HANaccount.
Wist je dat 1 op de 4 studenten met bijzondere omstandigheden te maken heeft? Heb jij ook extra ruimte of begeleiding nodig tijdens je studie? Omdat je AD(H)D, ASS of dyslexie hebt bijvoorbeeld, of omdat je ziek bent of voor een ander zorgt. Of ben je topsporter of ondernemer naast je studie?
Misschien kun je extra tijd krijgen bij tentamens of de opleiding in stapjes volgen. Laat ons weten wat jij nodig hebt door het formulier in te vullen op han.nl/bijzondere-omstandigheden. Dat heeft geen invloed op je aanmelding, maar dan kunnen we wel samen kijken welke voorzieningen of aanpassingen er bij jouw opleiding mogelijk zijn.
- Als je vragen hebt of er is iets aan de hand, kun je als eerste terecht bij je studentbegeleider. Dat is jouw persoonlijke begeleider tijdens je studie. Bij de start van je studie krijg je te horen wie dat voor jou is. Je studentbegeleider helpt je verder of stuurt je door naar de juiste persoon.
- Als er wat geregeld moet worden helpt de studieadviseur van jouw opleiding je verder. Denk aan het aanvragen van speciale tentamenvoorzieningen of het aanpassen van je studierooster als er bijzondere omstandigheden zijn.
- Je kunt ook altijd aankloppen bij het Student Support Center van de HAN. Daar vind je studentendecanen, studentenpsychologen, vertrouwenspersonen en coaches die jou bij allerlei vragen kunnen helpen.
- Het Student Support Center biedt ook allerlei trainingen, workshops en coaching om jou verder te helpen. Denk aan succesvol plannen, omgaan met studiestress of eerste hulp bij spelling.
Financieel: Kosten en investering
Nog niet eerder een bachelordiploma gehaald? Je betaalt het wettelijke collegegeld. Heb je al eerder een bachelor- of masterdiploma gehaald? Dan betaal je het instellingscollegegeld. Er zijn enkele uitzonderingen. Je betaalt ook wettelijk collegegeld als je:
- voor de 1e keer een opleiding onderwijs of gezondheidszorg volgt;
- een 2e (nieuwe) bachelor- of master start vóór het afronden van je 1e bachelor- of master;
- een Associate degree hebt, maar nog geen Nederlandse bachelor of master hebt behaald.
Naast collegegeld betaal je ook voor bijvoorbeeld de aanschaf van studiemateriaal. Veel lesmateriaal staat klaar in onze online leeromgeving. Maar je hebt ook boeken nodig, en natuurlijk een laptop.
Je vindt je boekenlijst op het landelijke platform Studiewinkel.nl. Kies voor 'HAN University of Applied Sciences' en zoek jouw opleiding op. De boeken kosten je ongeveer €300,- per jaar.
Wil je gaan studeren en ben je jonger dan 57? Dan kun je een 'levenlanglerenkrediet' aanvragen voor je collegegeld. Dit is een lening met wisselend rentepercentage. Let op: vraag het krediet aan vóórdat je start met je opleiding!
Kijk op de site van Duo voor de meest actuele eisen voor een levenlanglerenkrediet
Kom kijken!
Past HBO-ICT-deeltijd bij jou? Je leest er op deze pagina’s al van alles over, maar je kunt ook gewoon eens een kijkje komen nemen. Je bent van harte welkom!

Studiefeiten deeltijdopleiding HBO-ICT
Ruitenberglaan 26, Arnhem
Diploma | Bachelor (HBO) |
---|---|
Accreditatie | Bekijk het accreditatie rapport |
Vorm | Deeltijd |
Voertaal | Nederlands |
Startdatum | Februari , September |
Tijdsduur | 4 jaar |
Studiepunten | 240 EC |
Studiebelasting | 20 uur per week |
Contacturen | 6-8 |
Zelfstudie-uren | 14 |
De locatie van deeltijd HBO-ICT

De HAN Campus is goed bereikbaar het openbaar vervoer. Het NS-station Arnhem Presikhaaf ligt op een paar minuten lopen en rond de campus stoppen meerdere bussen. Vanuit het centrum van de stad ben je met een kwartiertje fietsen bij de HAN. Plan je reis met het ov.
Je volgt je opleiding aan de Academie IT en Mediadesign van de HAN. De campus van de hogeschool is een fijne plek om te leren. En ja, ook om te ontspannen! Voor een hapje en een drankje kun je terecht in de kantine. Zin in iets anders? Probeer dan grand-café HANgar of Lokaal 99, te vinden op het plein van de campus.
Voor jou als student
De deeltijdopleiding HBO-ICT duurt ongeveer 3,5 jaar. Heb je een mbo- of hbo-opleiding die goed aansluit en veel werkervaring? Dan kan het waarschijnlijk sneller. Maak een persoonlijke afspraak. Tijdens een gesprek krijgen we inzicht in wat je al in huis hebt. Als je bijvoorbeeld al een afgeronde hbo- of wo-opleiding hebt, kijken we ook of het mogelijk is voor jou om een vrijstelling te krijgen voor de minor.
Deeltijdkennis meteen in de praktijk brengen? Een geschikte werkplek op het gebied van ICT is essentieel! Vind je die niet voor de start van de bachelor? Dan mag je toch beginnen. Samen zoeken we naar een oplossing. HAN Employment kan helpen in je speurtocht naar een geschikte werkgever! Vragen? Mail naar Hanemployment@han.nl.
Je omstandigheden hebben natuurlijk invloed op je studie. De HAN houdt daar graag rekening mee. Of je nu een functiebeperking hebt of een topsportprogramma volgt. Je bent welkom. Heb je nu geen voorzieningen nodig, maar spelen er wel bijzondere omstandigheden? Laat het ons weten: misschien heb je later in je studie iets nodig. Laat het ons weten. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.
Informatie voor werkgevers
Leren en werken is een mooie mix. Ook je werkgever heeft er wat aan. Die profiteert namelijk van de nieuwste kennis op de werkvloer en mag gebruikmaken van subsidie voor praktijkleren in de techniek. Die kan oplopen tot € 2.700,- per jaar!
Subsidie of niet? Voor een werkgever is het altijd interessant een student in dienst te hebben. Het is natuurlijk een investering. Maar je krijgt er veel voor terug:
- Gebruik de nieuwste kennis – Als organisatie wil je altijd vooruit. Meeliften op de laatste trends. Dat kan nauwelijks beter dan met een student in dienst. Die verdiept zich aan de HAN wekelijks in de nieuwste ontwikkelingen.
- Financieel interessant – Investeer je als bedrijf in opleidingskosten van een werknemer? Dan mag je die aftrekken van de winst. Goed om te weten bij het invullen van de belastingpapieren!
- Profiteer van tevreden werknemer – Net als een bedrijf willen werknemers zich graag ontwikkelen. Dat de organisatie hen kansen biedt om te studeren, zal een boost geven. Goed voor de werksfeer. En productie!
- Tijd voor extra project – Al lang plannen voor een nieuwe app? Maar geen tijd? Studenten voeren meerdere grote projecten uit voor de HAN. Zij kunnen die ene bijzondere klus uitvoeren, die normaal steeds blijft liggen.
- Extra aanpakker in dienst – Studenten kiezen niet zomaar voor een deeltijdstudie. Ze zijn gemotiveerd om werken en leren te combineren. Aanpakkers dus. Die ook op de werkvloer graag hun mouwen opstropen.
De combinatie van leren en werken levert veel op. Maar is ook pittig voor onze studenten. De HAN vindt het belangrijk dat ze steun krijgen van hun werkgever. Daarom verwachten we dat:
- werkgevers onze studenten daadwerkelijk in dienst hebben;
- werkgevers onze studenten de vrijheid geven om hun colleges te volgen;
- werkgevers de mogelijkheid bieden aan studenten om praktijkopdrachten uit te voeren.
Rechten en plichten
In het inschrijvingsreglement staan de belangrijkste regels over de aanmelding, inschrijving, herinschrijving en beëindiging inschrijving bij een opleiding van de HAN University of Applied Sciences. Wil je meer weten over hoe het onderwijs en de toetsing specifiek van de deeltijdopleiding HBO-ICT is geregeld? Kijk dan in het OS-OER!
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.
Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
Zin om te starten?
Aanmelden voor een deeltijdopleiding verloopt in 4 stappen. Daarna ben je klaar om verder te werken aan jouw ontwikkeling!
