Maak kennis met Civiele Techniek

Hbo-opleiding Civiele Techniek

3 studenten experimenteren in het waterlab
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start 1 september 2024 en 1 september 2025

Klimaatverandering, extreem weer, te veel water, of langdurige droogte. Hoe houden we ons land veilig, bereikbaar en leefbaar? De komende 30-40 jaar moeten we heel veel doen in de grond-, weg- en waterbouw! Oplossingen vinden voor ingewikkelde vragen. Leer het in de opleiding Civiele Techniek hbo!

Ontdek Civiele Techniek

Ben jij een Civiele Held?

Nu de klimaatuitdagingen het grootst zijn, heeft Nederland méér Civiele Helden nodig. Dus sta op met je knappe kop en studeer Civiele Techniek. Sta aan de tekentafel van het Nederland van de toekomst!

Civiele helden Virtuele waterstandBekijk volledige video
Nederland heeft meer Civiele Helden nodig. Ben jij er ook een?

Handen uit de mouwen voor alle grote veranderingen waar we middenin zitten. Hoe houden we de wereld om ons heen leefbaar en veilig? Hoe blijven we bereikbaar over de weg, het spoor en het water? Hoe stellen we de economie van de toekomst veilig, met zorg voor de omgeving? 

Reken je mee aan bruggen of construeer je tunnels? Of maak jij je hard voor de energietransitie? Ontwerp, realiseer of onderhoud je stations, dijken, havens, windparken, sportcomplexen, verkeersknooppunten of parkeergarages? Dit is allemaal civiele techniek! Wegenbouwkunde, waterbouwkunde. Alles boven, onder en in de grond.

Civiele Techniek van de HAN: een superopleiding voor de afwisselende en goedbetaalde superbaan die nooit gaat vervelen!

Snel naar...

De eerstvolgende Open Dag

De eerstvolgende Open Dag Civiele Techniek is op 16 november. Zien we je dan?

studenten in een oud industrieel complex

Meelopen en Proefstuderen

Maak mee hoe het is om Civiele Techniek te studeren. Geef je nu op voor een Meeloopdag of Proefstuderen en maak op een doordeweekse dag mee hoe het bij de opleiding is.

studenten tijdens een proefstudeerdag

Toelatingsinformatie

Heb je mbo, havo of vwo gedaan, een buitenlands diploma op zak of ben je 21+ jaar? En wil je met Civiele Techniek beginnen? Bekijk de toelatingsvoorwaarden hier.

studenten leren landmeten

De propedeuse Civiele Techniek

In het 1e jaar krijg je 4 courses. Eerst leg je de Fundering: een intensieve kennismaking. Daarna volgen 3 courses waarin je breed kennismaakt met de richtingen in de Civiele Techniek. Precies weten hoe jouw propedeusejaar eruitziet?

twee studentes doen samen een test in het waterlab

Aanmelden in 5 stappen

Je hebt jouw opleiding gekozen en nu wil je je aanmelden. Wat wat moet je daarvoor regelen? Lees hier hoe jij je in 5 gemakkelijks stappen kunt aanmelden.

studente zit op een vloerkleed en werkt op haar laptop

Toelatingseisen versoepeld!

Om het je gemakkelijker te maken je toekomst te vinden in de civiele techniek zijn de toelatingseisen met ingang van 2024 versoepeld. Je kunt nu met alle havo- en vwo-profielen starten met de opleiding!

Heb je dan geen wiskunde en natuurkunde meer nodig? Jawel, maar voor wie het nodig heeft, gaan we dit tijdens de opleiding bijspijkeren . Dit vraagt van jou natuurlijk extra motivatie en inspanning. Maar als je de uitdaging aandurft, staan onze deuren voor je open. 

blij confetti feest

Waarom de opleiding Civiele Techniek hbo aan de HAN?

Uniek onderwijs

De halve opleiding is praktijk, zoals stages. Op school word je intensief begeleid. Studenten noemen de sfeer op school informeel. Jouw docenten zijn dichtbij en bereikbaar.

studenten leren landmeten

Topopleiding 2024

Civiele Techniek mag zich van HBO Keuzegids weer Topopleiding noemen. Dit word je niet zomaar. Het is voor een groot deel gebaseerd op het studentenoordeel in de Nationale Studenten Enquête.

Topopleiding Keuzegids 2024 Civiele Techniek

Labs

Het waterlab, betonlab, asfaltlab en zelfs een grondlab! Al deze eigen faciliteiten zijn er voor jou, zodat je civieltechnisch onderzoek kan doen en zelf kunt experimenten.

studenten experimenteren in het waterlab

Excursies en studiereizen

Je gaat regelmatig op excursie in eigen land. Later in de studie worden ook voordelige studiereizen naar het buitenland georganiseerd. Zo kom je nog eens ergens!

studenten op excursie tijdens de opleiding

Toffe studievereniging

SV Trifonius is niet voor niets de grootste studievereniging van de HAN. Van intro tot studiereis en van kerstgala tot bijles. Trifonius is superactief én supergezellig!

Studievereninging Trifonius van de HAN-opleidingen Bouwkunde en Civiele Technek

Gewaardeerde studie

De opleiding wordt door studenten en bedrijven gewaardeerd als de top van ons land! Dat betekent: prettig studeren en daarna deuren die wijd voor je open staan.

studenten maakt met potlood en papier een bouwkundige schets
Dit is je studie in de infrastructuur en waterbouwkunde 

Wat ga je leren bij Civiele Techniek?

Als civiel ingenieur breng jij onze leefomgeving op een duurzame manier verder. Je bent letterlijk een bruggenbouwer en hebt alle verstand van ontwikkeling van de openbare ruimte. Aan het einde van het 2e jaar van de opleiding Civiele Techniek hbo kies je 1 van deze specialisaties: 

 • Waterbouwkunde 
 • Infrastructuur 
 • Constructie 
 • Organisatie

Weet jij al wat je gaat kiezen?

De specialisaties bij Civiele Techniek

Waterbouwkunde

In de specialisatie Waterbouwkunde kom je precies te weten hoe water zich gedraagt en hoe we water (in ons voordeel) kunnen gebruiken. Maar ook hoe we ons ertegen kunnen beschermen. Waterbouwkunde is een breed vakgebied. Je leert ook heel veel over waterbouwkundige constructies en projecten.

landaanwinning met grote graafmachines

Infrastructuur

Je leert hoe je infrastructuur ontwerpt, berekent en realiseert. Wegen, woonwijken, spoorwegen, hoofdrioleringen... In een veranderende omgeving, met klimaat- en duurzaamheidsdoelen. Je borgt de samenhang tussen de bebouwde omgeving, flora, fauna, infrastructuur, constructies en waterbouw.

verkeersknooppunt bij Rotterdam

Constructie

In deze specialisatie leer je hoe je constructies van de 21e eeuw ontwerpt, berekent en realiseert. Denk aan bruggen, viaducten, tunnels, havens en sluizen. Je houdt rekening met de stijgende zeespiegel en een veranderend mondiaal economisch klimaat. #duurzaam #veilig #leefbaar #bereikbaar

Tuibrug: detail

Organisatie

Organisatie focust zich op verbinding. Organisatie is als het cement in beton of bitumen in asfalt. Het verbindt het projectteam, maar ook het project met de buitenwereld. Organisatie is er in alle projectfases: van idee tot oplevering. Je krijgt hiervoor vakken als Bouworganisatie en Projectmanagement.

man staat in een industriele omgeving bij zonnepanelen

Benieuwd naar onze opleiding Civiele Techniek?

De volgende Open Dag is 16 november. 

draw-cta-title

Proefstuderen

Ontdek hoe het is om Civiele Techniek te studeren, kom een dag Proefstuderen! Dat kan van december tot en met juni. Samen met andere studiekiezers volg je dan een programma met een rondleiding en lessen. In het aanmeldformulier zie je wanneer je kunt Proefstuderen.

Zin in? Meld je dan aan!

studenten werken samen in het studielandschap van de academie built environment

Civiele Techniek hbo in beeld

Kom alles te weten over Civiele Techniek

Presentator Roel Kyvelos gaat in gesprek met studenten en docenten Civiele Techniek. Je komt alles te weten over deze studie, je neemt een kijkje in de praktijkruimtes en in het studentenleven.

portret presentator Roel Kyvelos

Student Han Zweers over zijn opleiding Civiele Techniek hbo

Han Zweers vertelt waarom hij heeft gekozen voor de HAN-opleiding Civiele Techniek hbo. En waarom kiest hij voor de specialisatie Waterbouw?

portret Han Zweeers

Wat is het verschil tussen Bouwkunde en Civiele Techniek?

Beide opleidingen gaan over bouwen, maar wat is eigenlijk het verschil? Wanneer is het Civiele Techniek en wanneer spreek je over Bouwkunde? In deze korte animatie leggen we de verschillen en de overeenkomsten uit.

illustratie: wat is het verschil tussen bouwkunde en civiele techniek

De Nevengeul, Nijmegen

Elmo Slump van ingenieursbureau Witteveen+Bos vertelt Nik over de Nevengeul in Nijmegen. Een video uit de YouTube-serie "De TekNikkies" van TechGelderland.

Nevengeul bij Nijmegen-Lent vogelperspectief

Stationsgebied Arnhem Centraal

Verali von Meijenfeldt van Arcadis vertelt op Arnhem Centraal wat dit stationsgebied te maken heeft met Civiele Techniek. Een video uit de YouTube-serie "De TekNikkies" van TechGelderland.

stationshal Arnhem Centraal
Baankansen
 

Wat kun je allemaal worden met hbo Civiele Techniek?

Onze leefomgeving veilig, bereikbaar en begaanbaar maken én houden. Ruimtelijke ontwikkeling. Dat is wat je in je opleiding Civiele Techniek hbo leert. Het vakgebied weg- en waterbouw, infrastructuur en utiliteitsbouw is enorm breed en biedt veel mogelijkheden. Je kunt overal terecht. Van overheden tot het bedrijfsleven. Binnen bij een ingenieursbureau, of buiten in de uitvoering. Je ontdekt vanzelf wat jou het beste ligt.

stagiaire civiele techniek op een wenteltrap van een technische locatie
THE PLACE2BE
 

Han Campus Arnhem

De opleiding Civiele Techniek volg je op de HAN Campus Arnhem. En na je colleges? Kun je de bieb in – of je gaat lekker sporten of een drankje doen met studiegenoten. 

Studente in de ontmoetingsruimte van Ruitenberglaan 26
Video

Hoe belangrijk is duurzaamheid in de opleiding Civiele Techniek?

Opleidingen vergelijken
 

Civiele Techniek in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over Civiele Techniek bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

afbeelding van cijfers

Anderen bekeken ook

Bouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Loop jij ook vaak te fantaseren als je door een stad loopt? Hoe je die oude fabriek omtovert tot een gebouw waar iedereen wil wonen? Of hoe je op die lege plek een super duurzaam huis bouwt? De kans is groot dat de opleiding hbo Bouwkunde de studie van je dromen is!

aac3b6c0-d496-11ee-af04-dcf5288e4427 Een vrouw maakt een maquette

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? Wil jij een technisch project van begin tot eind uitvoeren? Leren hoe je een machine(onderdeel) ontwerpt en bouwt? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Kies dan HAN Werktuigbouwkunde!

0c35fee0-73ee-11ee-9b04-52905f9ef557 Tim Vianen, student Werktuigbouwkunde, doet onderzoek in het waterstoflab van de HAN.

Elektrotechniek

Elektriciteit? We kunnen niet zonder. Zonnepanelen, windmolens, elektrisch aandrijven van voertuigen, smartphones, keukenapparatuur of lasertechniek in de zorg. Alles heeft verband met elektrotechniek. Leer hoe je apparaten en machines beter, duurzamer en slimmer maakt. Dit geeft jou een kick!

570c84ea-0cf9-11ee-babd-02565807075b Elektrotechniek student Mik bij elektrotechnische installatie.

Automotive

Voltijd Bachelor opleiding

Ben je gek op auto's en motoren? Is het jouw sport om zuinig of juist snel te rijden? Dan wil je vast ook weten hoe je voertuigen minder vervuilend maakt. Leer in uitdagende testprojecten alles over schonere en slimme toepassingen bij auto’s, vrachtwagens en motoren. Kies HAN Automotive in Arnhem!

dde7e49a-0cf5-11ee-80d1-02565807075b Studenten werken aan Boyle eenpersoonswaterstofvoertuig H2lab Waterstoflab IPKW waterstofproject

Nieuws en artikelen

Claudia McLoad met haar man Lourenco Gouveia tijdens haar diploma-uitreiking in Zuid-Afrika. PhD
Veilige, toegankelijke en leefbare rivieren Internationaal samenwerken voor veerkrachtige riviersystemen
Uiterwaarden
Mart Jan Cuperius en Giulio van den Brink voor de ABE-vleugel bij ABT in Velp
Sophia Petrocchi tijdens zonondergang in Wilderness Zuid-Afrika
Campagnebeeld Civiele helden
Sophia Petrocchi op de top van Lions Head, Kaapstad, Zuid-frika
Esther ten Have van Bouwend Nederland"Ik zoek de verbinding tussen werkveld en onderwijs"
civiele-helden meisje op bouwplaats
Goed voorbereid op de toekomstige loopbaanCiviele Techniek is opnieuw Topopleiding
drie studenten simuleren in het waterlab situaties voor civiele techniek waterbouwkunde
Campagnebeeld Civiele helden
Overzichtfoto Bedrijvenmarkt

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?
Volgende pagina
 

Jouw toekomst

Een vaste baan bij een bedrijf of de overheid? Of toch doorstuderen? Zeg het maar! 

4 studenten civiele werken aan de houten steiger onder het gebouw van de opleiding