Maak kennis met Civiele Techniek

Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
  • Proefstuderen
    Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Civiele Techniek

Een brug ontwerpen, een project in de weg-en waterbouw uitvoeren, bouwen aan onze leefomgeving? Daar is veel kennis en inzicht voor nodig. Je leert het in 4 jaar met Civiele Techniek hbo. Of in 3 jaar met de juiste mbo-opleiding! Waterbouw, Infrastructuur, Constructie of Organisatie. Wat kies jij?

student maakt aantekeningen op een schrijfbloc

In 4 of in 3 jaar?
 

Hoe is de opleiding Civiele Techniek hbo opgebouwd?

Jouw voltijdstudie hbo Civiele Techniek bestaat uit 16 courses waarin je jezelf verdiept in de theorie en uit een hoop praktijk in de vorm van stages en opdrachten. De courses richten zich op alle beroepstaken waarmee jij als civiel ingenieur te maken krijgt. Goed om te weten: je krijgt intensieve begeleiding van jouw docenten én er zijn veel mogelijkheden om praktijkervaring op te doen. Ook in het buitenland. 

Heb je een mbo-4-diploma voor een opleiding als Middenkaderfunctionaris Infra? Dan kun je de opleiding mogelijk in 3 jaar doen. Je kunt course 3 en 4 in het 1e jaar overslaan en course 5 en 6 in het 2e jaar. Dat scheelt je dus een vol studiejaar!

studenten werken aan een steiger onder het gebouw van de opleiding Civiele Techniek

De studie Civiele Techniek in een overzicht

Via deze link vind je een afbeelding (pdf) met een overzicht hoe jouw opleiding Civiele Techniek is opgebouwd. Kijk je vast mee? In de tijdlijn daaronder lees je wat je jaar voor jaar en course voor course gaat doen. 

Nieuwsgierig?

De eerstvolgende Open Dag is 16 november. We kunnen je een seintje sturen wanneer je je weer kunt aanmelden.

e03ff71a-0cf9-11ee-9a94-02565807075b studenten op de trap van de locatie han built environment
draw-cta-title
0a9088d8-0cfd-11ee-aaf7-02565807075b 4 studenten civiele werken aan de houten steiger onder het gebouw van de opleiding

Je propedeuse

In de propedeuse volg je 4 courses: In De Fundering maak je intensief kennis met de opleiding. Daarna volgen: De Wijk achter de Dijk, De Ontsluitingsweg en De Jachthaven. In alle courses krijg je vakken die horen bij een bijhorende opdracht. De vakken Wiskunde en Mechanica krijg je altijd.

Het 1e jaar; de propedeuse

Natuurlijk krijg je ook veel andere vakken in je 1e jaar. Welke? Nou, Geotechniek, Waterbouw, Bouworganisatie, Wegenbouw, Funderingstechniek en Vloeistofmechanica. En je leert ook alvast de eerste kneepjes van 3D-tekenen. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Hoeveel begeleiding krijg je?

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studiebegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar vaak. Daarna bepaal je zelf hoeveel begeleiding je wilt. Daarnaast vorm je met 6 of 8 medestudenten van je opleiding Civiele Techniek. Een docent steunt jullie als leerteamcoach. Je komt regelmatig bij elkaar: zo help je elkaar en blijf je van elkaar leren. En speelt er iets thuis, met vrienden, of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studiebegeleider denkt graag met je mee.

Gaat jouw vraag verder dan alleen je opleiding? Dan kun je terecht bij het Student Support Center. Daar vind je studentendecanen, studentenpsychologen, trainers en coaches van de HAN.

e03ff71a-0cf9-11ee-9a94-02565807075b studenten op de trap van de locatie han built environment

Beginnen aan de hoofdfase

De hoofdfase van de opleiding duurt 2 jaar en start met inleidende stages van 2 x 10 weken.

Het 2e jaar; het begin van de hoofdfase

Het doel van deze stages is om je in een vroeg stadium van de opleiding te laten ervaren wat er in de beroepspraktijk gebeurt. Zowel in de uitvoering als in de voorbereiding van projecten. Met een relevante mbo-4-opleiding krijg je voor deze stages een vrijstelling.
Door stages wordt vaak de belangstelling voor een bepaalde beroepstaak aangewakkerd. Dit helpt je bij het kiezen van een specialisatie, waarmee je in het 3e jaar verder gaat. In de hoofdfase volg je ook 'gewone' courses. 

50db8377-d092-11ee-a36d-0adec9cfd124 Twee mannen leunen op een bureau met daarop een omgevingskaart.

Specialiseer jezelf

In het 3e jaar ga je verder met de hoofdfase van je studie. Wat het allemaal anders maakt, is dat je nu een specialisatie hebt gekozen.

Specialisaties

De smaken zijn Waterbouw, Infrastructuur, Constructie en Organisatie. Het 3e jaar bestaat weer uit 4 courses. Aan het einde van het 3e jaar sluit je de hoofdfase af met een verdiepende stage van een halfjaar. Deze stage sluit natuurlijk aan op de specialisatie die jij hebt gekozen. 

e207369e-0cf9-11ee-8ae7-02565807075b docent civiele techniek geeft instructies aan studenten

Minor en afstuderen

In het 4e en laatste jaar breng je de laatste accenten aan in je studie en daarna studeer je af. Je hebt dan je Bachelor of Science in Civiele Techniek op zak. Je bent klaar voor de arbeidsmarkt, of een vervolgstudie!

Welke minor kies jij?

De eerste 6 maanden van je afstudeerjaar staan in het teken van je minor.

Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken waarmee je de opleiding Civiele Techniek jouw eigen accent en richting geeft. Misschien kies je voor de minor Rivieren van de Toekomst, Ruimtemakers, of Co-create Urban Transition? Ga je voor je  minor naar het buitenland? Of blijf je in eigen land en kies je, net als Arlinde, voor de minor Creatief construeren?

Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.


Alle HAN-minoren op het gebied van Bouw & Infra vind je hier op een rijtje.

Je kunt ook kiezen voor een minor kiezen bij een andere hogeschool. Het hele aanbod vind je bij Kies op Maat.

Afstuderen

Wow! Je bent toe aan het laatste half jaar van je opleiding en dat betekent afstuderen. Je doet je afstudeerproject bij een bedrijf of (overheids)instelling, dat in de meeste gevallen een probleem heeft ingebracht. Als student vertaal je dit probleem door naar een afstudeeropdracht. Afstuderen doe je in groepjes van 2 of 3 studenten. Sommigen studenten gaan naar het buitenland en doen op die manier nog extra ervaring op. 

Bachelor of Science in Civiele Techniek

Aan het einde van jaar 4 heb je de bacheloropleiding Civiele Techniek hbo gehaald. Afgestudeerd! Gefeliciteerd! Je bent nu officieel Bachelor of Science in Civiele Techniek en je mag de titel ing. gebruiken. Bij jouw diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je ook gemakkelijker verder studeren in het buitenland.

Maak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

e28c8a2e-0cf9-11ee-9342-02565807075b werken aan een eigen sluis in de tuin van de opleiding civiele techniek
draw-cta-title