Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Activiteiten etc.
 • 20nov
  Open Dag - Campus
  Arnhem - 09:00 - 15:00
 • 20nov
  Open Dag - Online
  Arnhem - 09:00 - 15:00
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie Civiele Techniek

Een verkeersknooppunt ontwerpen of een project in de waterbouw begeleiden. Je doet het niet zomaar! Daar is heel wat inzicht voor nodig. Je doet dit in 4 jaar op in deze voltijdopleiding Civiele Techniek. Of in maar 3 jaar met de juiste mbo-opleiding! Aan de slag met projecten uit de praktijk. In het 3e jaar kies je jouw specialisatie.

civiele techniek waterlab

Je krijgt verstand van veel zaken De opbouw van Civiele Techniek

Jouw voltijd studie Civiele Techniek bestaat uit courses waarin je jezelf verdiept in de theorie, en uit een hoop praktijk in de vorm van stages en opdrachten. De courses richten zicht op alle beroepstaken waarmee jij als civiel ingenieur te maken krijgt. Goed om te weten: je ontvangt intensieve begeleiding van de docenten én er zijn veel mogelijkheden om ervaring op te doen in het buitenland. 

civiele techniek steiger bouwen klas

Dit zijn je vakken

In de pdf hieronder vind je een overzicht van alle vakken tijdens je opleiding Civiele Techniek. Kijk je vast mee?

civiele techniek deeltijd studenten klaslokaal

Je propedeuse

In de propedeuse volg je vier courses: De Waterkering, Bouwrijp maken, De Ontsluitingsweg en De Jachthaven. In elk van deze courses krijg je vakken die zich richten op een bijhorende opdracht. Wiskunde en Mechanica krijg je tijdens alle courses.

Het eerste jaar

Natuurlijk krijg je ook veel andere vakken voor de kiezen in je 1e jaar. Welke zoal? Nou, Geotechniek, Waterbouw, Bouworganisatie, Wegenbouw, Funderingstechniek en Vloeistofmechanica. En je leert ook alvast de eerste kneepjes van 3D-tekenen. 

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Beginnen aan de hoofdfase

De hoofdfase van de opleiding duurt 2 jaar en start met inleidende stages van 2 x 10 weken.

Het 2e jaar

Het doel van deze stages is om je in een vroeg stadium van de opleiding te laten ervaren wat er in de beroepspraktijk gebeurt, zowel in de uitvoering als de voorbereiding van projecten. Deze stages blijken vaak de belangstelling voor een bepaalde beroepstaak aan te wakkeren. Dit helpt je in de keuze voor een specialisatie in het 3e jaar. In de hoofdfase volg je ook weer courses. 

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

bouwkunde studenten werkplaats samenwerken

Specialiseer jezelf

In het 3e jaar vervolg je de hoofdfase van je studie. Belangrijk: je kiest een specialisatie.

Specialisaties

De smaken zijn Waterbouw, Infrastructuur, Constructie en Organisatie. Het 3e jaar bestaat weer uit 4 courses. Aan het einde van het 3e jaar sluit je de hoofdfase af met een verdiepende stage van een halfjaar. Deze stage sluit aan op de specialisatie die jij koos. 

bouwkunde student werkplaats laboratorium

minor en afstuderen

In het 4e en laatste jaar breng je de laatste accenten aan in je studie, en daarna studeer je af. Je hebt dan je Bachelor of Science in Civiele Techniek op zak. Je bent klaar om de arbeidsmarkt op te gaan!

Welke minor kies jij?

De eerste 6 maanden van je afstudeerjaar staan in het teken van je minor. Een minor is een keuzevak of een combinatie van keuzevakken waarmee jij je opleiding je eigen accent geeft. Misschien kies je voor de minor Sustainable River Engineering, of Wind Energy Project Management. Anderen kiezen bijvoorbeeld voor Gebiedsgericht Ontwerpen of Creatief Construeren.

Er zijn 3 soorten minoren: 

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Afstuderen

Wow! Je bent toe aan het laatste half jaar van je studie - en dat betekent afstuderen. Je doet je afstudeerproject bij een bedrijf of (overheids)instelling, dat in de meeste gevallen een probleem heeft ingebracht. Als student vertaal je dit probleem door naar een afstudeeropdracht. Afstuderen doe je in groepjes van 2 of 3 studenten. Sommigen studenten gaan naar het buitenland en doen op die manier nog extra ervaring op. 

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science in Civiele Techniek. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.  

Bachelor of Science in Civiele Techniek

Aan het einde van jaar 4 heb je de hbo bacheloropleiding Civiele Techniek behaald. Gefeliciteerd!

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

civiele techniek maquette brug waterlab