Samenwerkingsverband

Technologie en Samenleving

Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving

Werkt u in de beroepspraktijk in de techniek of life sciences? Dan kunt u wellicht de vakinhoudelijke expertise van het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving aan de HAN inzetten.

Wat doet dit samenwerkingsverband?

Het samenwerkingsverband werkt vraaggestuurd aan ondersteunende en innovatieve onderzoeksprojecten voor het werkveld, in nauwe verbinding met het onderwijs. Met dit onderzoek draagt het samenwerkingsverband bij aan de kwaliteit van het onderwijs, de innovatieve kracht van uw beroepspraktijk én aan een duurzame samenleving.

Waarom als bedrijf samenwerken met HAN-onderzoekers?

Bedrijven krijgen in toenemende mate te maken met internationale concurrentie, steeds hoogwaardiger technologie en eisen op het gebied van duurzaamheid. Ze streven naar innovatieve, efficiëntere en effectievere producten en diensten. Daarnaast gaat goed onderwijs hand in hand met onderzoek: ze voeden elkaar. Binnen het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving vindt een grote diversiteit aan praktijkgericht onderzoek plaats, waar uw organisatie kennis van kan nemen.

Serieuze, kritische partner bij uw vraagstukken!

Het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving omvat een aantal lectoraten. In een lectoraat verricht een lector samen met onderzoekers praktijkgericht onderzoek binnen hun expertisegebied. Er wordt samengewerkt binnen de onderzoeksgebieden automotive, biodiscovery, energietransitie, zorg en welzijn, netwerkorganisatie en digitale communicatie. Door het betrouwbare praktijkgerichte onderzoek dat zij uitvoeren in de beroepspraktijk is het samenwerkingsverband een serieuze, kritische partner bij uw vraagstukken.

Infopoint voor studenten

Wat zijn de onderwerpen van onderzoek?

Binnen het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving verrichten lectoren en onderzoekers onderzoek binnen een onderzoeksprogramma van thema’s die richting geven aan het onderzoek. Vaak combineren lectoraten hun expertise of werken ze samen met onderzoekers van andere academies of instellingen om een echte meerwaarde in het praktijkgericht onderzoek te brengen. 

  • Automotive
    Elektrificering van de aandrijflijn
    Optimizing fuels engines and emmissions
    Lichtgewicht automotive design
    Geavanceerde bestuurderssupport 
  • Biodiscovery
    Ontdekking, productie en analyse van biomoleculen
  • Zorgtechnologie
    Gebouwen in relatie tot zorg en welzijn
    Professionele communicatie
  • Energietransitie
    Decentrale opwekking
    Smart grids en decentrale opslag
    Energieneutraal bouwen
    Waterbeheer
  • Netwerkorganisatie en digitale communicatie
    Verbeteren van bedrijfsprocessen
    Ontwerpen van informatie- en communicatiesystemen
    Digitale toegankelijkheid

Continue wisselwerking met het onderwijs

De verbinding tussen bovenstaande onderzoekslijnen en de lectoraten kunt u vinden in de afbeelding op de pagina Onderzoek. Op de pagina over Onderwijs vindt u hoe deze onderzoekslijnen zijn verbonden met de verschillende opleidingen. Studenten kunnen vanuit de opleidingen hun nieuwe kennis direct inzetten in het praktijkgerichte onderzoek van het samenwerkingsverband. De inbreng van actuele onderzoeksresultaten via het samenwerkingsverband leidt tegelijkertijd tot een continue actualisering van het onderwijs.

Kapittelweg 33 sfeerfoto beneden gang

Projecten van de lectoraten Technologie en Samenleving

COOK3R

De COOK3R is een slimme, interactieve kookplaat, die mensen met dementie bij het kookproces begeleidt. De COOK3R faciliteert de gebruiker om zoveel mogelijk handelingen zelf te doen, wanneer nodig ondersteunt deze tijdens het koken door middel van gesproken instructies en licht en/of geluidsignalen.

478604 De slimme kookplaat, de COOK3R SIM

Geclusterd wonen en sociale cohesie onder (oudere) bewoners

Vergrijzing en het landelijke beleid dat inzet op langer zelfstandig thuis woning heeft gevolgen voor woningcorporaties. Zij krijgen te maken met een grotere groep (kwetsbare) oudere bewoners binnen hun huurderspopulatie.

ouderen die deelnemen aan groepsactiviteiten

Operatie Ontmoetingsruimte

De HAN wil met partners zoals Talis naar woonconcepten kijken die aansluiten op de nieuw ontstane behoeften van (kwetsbare) huurders. Zodat ze in co-creatie voor deze groeiende groep passender huisvesting kan bieden waardoor de samenredzaamheid en vitaliteit van woongemeenschappen toeneemt.

d39f95c1-d228-11ee-9b9e-33e6ed036731 Ouderen mensen spelen piano

ResiRiver

Het project 'Resilient River' (ResiRiver) richt zich op het creëren van veerkrachtige riviersystemen door het mainstreamen en opschalen van op natuur gebaseerde oplossingen (Nature-based Solutions - NbS).

63179590-c428-11ee-aac8-f1fab68d7389 ResiRiver. Vaargeul. Beeld van RWS dat vrij te gebruiken is met bronvermelding

Ruimte voor adoptie

Veel verpleeghuizen in Nederland hebben één of meerdere slimme interactieve ruimten (zoals nagebouwde treincoupés, tovertafels en interactieve vloeren) geïnstalleerd voor hun bewoners met dementie. Echter, ze lijken kort na installatie te verstoffen en weinig gebruikt te worden.

08d76ae0-af94-11ee-9a06-6df6b464ceb1 Sence Garden met bloem bij zitje

Floating future

Ruimte is schaars in Nederland. Klimaatverandering en zeespiegelstijging zetten de schaarse ruimte in Nederland verder onder druk.

1c626371-943d-11ee-9614-00fcc223dc49 Drijvende woningen

Baggerslib als grondstof voor de keramische industrie

Zand en andere grove grondstoffen worden steeds schaarser, terwijl miljarden kubieke meters fijnkorrelig en samenhangend slib wereldwijd worden uitgebaggerd om havens en vaargeulen operationeel te houden.

95b4d8a0-8d19-11ee-b8fd-df4084747fac Keramische stenen die gemaakt worden van afval.

Bouwen aan zelf- en samenredzaamheid

Woningcorporaties krijgen te maken met een meer complexe, ouder wordende huurderspopulatie. Het bevorderen van zelf- en samenredzaamheid wordt steeds belangrijker.

01f48528-0cec-11ee-9388-02565807075b ouderenzorg met patient

Wie Zorgt

Er is inmiddels al een zorginfarct gaande. Te korten in de zorg, met wel een toenemende vraag naar zorg. Mensen worden steeds ouder, en moeten langer thuis blijven wonen. Het doel van dit onderzoek is om een intelligente thuisomgeving te creëren dat mensen met dementie ondersteunt in de dagelijkse activiteiten, specifiek eten & drinken.

5c33ac70-5ddd-11ee-84ec-b9b1abbb046b Ouder dame wordt in dagelijkse bezigheden geholpen via technieken in huis

Het team

Het Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving is de koepel over technische lectoraten. Deze lectoraten hebben allemaal een eigen lector, maar werken geregeld samen aan onderzoek. Naast de lectoren maken ook een coördinator, onderzoekers en promovendi deel uit van het samenwerkingsverband.

Sfeerfoto plein Kapittelweg

Contact zoeken met Samenwerkingsverband Technologie en Samenleving?

Ruitenberglaan 26

Arnhem