vaargeul

Het project 'Resilient River' (ResiRiver) richt zich op het creëren van veerkrachtige riviersystemen door het mainstreamen en opschalen van op natuur gebaseerde oplossingen (Nature-based Solutions - NbS).

In Noordwest-Europa worden riviersystemen geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen als gevolg van klimaatverandering. Dit leidt tot ernstige overstromingen en droogtes die een grote impact hebben op biodiversiteit en economische sectoren zoals scheepvaart, landbouw en recreatie.

Snelle info

Start

juni 2023

Status

Lopend

Looptijd

t/m 2028

Subsidie

€ 9.477.157,86

Projectleiders

Jeroen Rijke

Aanleiding

Het project wil de barrières overwinnen die het toepassen en opschalen van NbS in de weg staan. Denk aan onvoldoende interne kennis, terughoudendheid om NbS te gebruiken in nieuwe plannen en procedures, gebrek aan betrokkenheid en steun van belanghebbenden, en gebrek aan bewustzijn van de (co-)voordelen die NbS kunnen opleveren voor de samenleving (denk naast overstromings- en droogtepreventie o.a aan recreatie, scheepvaart en biodiversiteit).
Het project werkt in een breed scala aan (nationale en transnationale) riviersystemen die verschillende fysieke en geografische omstandigheden en bestuursniveaus hebben. Transnationale rivieren hebben extra uitdagingen door verschillen in wetgeving en bestuur tussen landen. Het project werkt ook samen met geassocieerde partners uit verschillende sectoren en organisaties.

Zie de pagina van de Interreg ResiRiver

Doel

Het project heeft 3 hoofddoelen:

  1. Een solide basis van oplossingen opbouwen die bijdragen aan het toepassen van NbS door kennis en ervaring te verzamelen uit pilots in de Rijn, Maas, Weser, Leie, Dromore en Wantij, en uit eerdere ervaringen in de Rhône en Vesdre.
  2. Kennis en ervaring overdragen door middel van gemakkelijk toegankelijke algemene en lokaal aangepaste trainingspakketten en live demonstraties voor zowel partners als externe partijen.
  3. Kennis en ervaringen synthetiseren in gemakkelijk toepasbare actieplannen, richtlijnen en beleid.

Achtergrond

Het project ResiRiver is een samenwerkingsverband van 16 partners uit België, Frankrijk, Duitsland, Ierland en Nederland, onder leiding van het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het project wordt medegefinancierd door het Interreg-programma van de Europese Unie.

Resultaten

Het project zal praktische kennis over het toepassen van NbS verspreiden door middel van trainingspakketten, live demonstraties, actieplannen, richtlijnen en beleidsaanbevelingen voor zowel partners als externe partijen.

Maak kennis 

Team Resiriver

Jeroen Rijke

Lector
Lector bij het lectoraat Sustainable River Management, Jeroen Rijke.

Claudia Mc Leod

Onderzoeker
Onderzoeker SRM Claudia MC Leod

Jan den Daas

Onderzoeker
Onderzoeker Built Environment.
Bordeaurood t-shirt, roestkleurige blouse, ringbaardje en brildragend

Maria Barciela Rial

onderzoeker
Maria Barciela Rial

Samenwerkingspartners

Belangrijke partners in het ResiRiver-project zijn onder andere de City of Dordrecht, Permanent Center for Environmental Initiatives Authie and Canche, The Federal Waterways and Shipping Administration, University of Liège, Voies Navigables de France, SYMSAGEL, LAWPRO, Dundalk Institute of Technology en GRAIE. Deze diverse groep vertegenwoordigt een breed scala aan expertise en ervaring in rivierbeheer, ecologie en duurzaamheid.

Contact

Lectoraat Sustainable River Management

Rivieren zijn van grote ecologische waarde. Hoe kan het rivierengebied tegelijk veilig en aantrekkelijk blijven? Ons lectoraat voert hier praktijkgericht onderzoek naar uit. 

brug van Arnhem in de avond
Blijf op de hoogte!
 

Ieder kwartaal bundelt de Academie Built Environment de meest interessante verhalen in de digitale nieuwsbrief Built-Up. Lees mee over onze onderzoeksresultaten, afstudeerders, samenwerkingen met het werkveld, events en meer. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

koffiecorner, Overleg, samenwerken, koffie, corner, tablet, finance, economie

Headerfoto is van J. van Houdt