dakopbouw hp-launch-ubbink

Hoe houden we ons huis warm als de aardgaskraan wordt dichtgedraaid? In het project HP-Launch (High Performance Little Air Unit Natural Charge Heatpump) werkten 6 kennisinstituten en marktpartijen aan een prototype van een duurzame en betaalbare warmtepomp voor bestaande woningen.

Snelle info

Status

Afgerond

Startdatum

1 januari 2018

Looptijd

26 maanden

Subsidie

TKI Urban Energy

Projectleider

Rob ter Steeg

Aanleiding van het project

Met dit project speelde de onderzoeksgroep in op een enorme uitdaging binnen de energietransitie: ruim 7 miljoen woningen aardgasvrij maken. In 2050 moet in Nederland de overgang zijn gemaakt van verwarming met aardgas naar verwarming met elektriciteit. Dit kan bijvoorbeeld met een lucht-water-warmtepomp. 

Doel

Dit project had 2 belangrijke doelen: 

  • Ondersteunen van fabrikanten om de ontwikkelde kennis naar de markt te brengen en zo de concurrentiepositie van de Nederlandse warmtepompfabrikanten te versterken. 

  • Aanpakken van 3 obstakels voor grootschalige toepassing van warmtepompen: terugverdientijd, plaatsen in of bij de woning en gebruik van schadelijk koudemiddel. 

Video Energievraagstuk - onderzoek lectoraat Meet- en Regeltechniek

Rendering HPLaunchBekijk volledige video
Video verduurzaming energiesystemen in de gebouwde omgeving

Resultaat

We stellen de projectresultaten kosteloos beschikbaar aan de Nederlandse warmtepompindustrie, die het product kan door ontwikkelen tot een betaalbaar serieproduct. 

De bevindingen uit het HP-Launch project worden momenteel al gebruikt in de Meerjarig Missiegedreven Innovatie Programma’s (MMIP'som verder te werken aan de toekomstige warmtevoorziening voor Nederlandse woningen. Fabrikanten van verwarmingsinstallaties kunnen het systeem verder ontwikkelen voor een optimale aansluiting bij hun toeleveranciers en productpalet. 

Onze partners

  • Lectoraat Meet- en Regeltechniek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: Coördinatie, regeltechniek en modellering

  • MMIDBewaken van de produceerbaarheid 

Achtergrond

Elementen uit de ontwikkeling binnen dit project zijn ook geschikt voor alternatieve systemen, zoals warmtepompen met bodembron- of koelinstallaties. De ontwikkelde warmtepomp biedt duidelijke voordelen ten opzichte van systemen die reeds op de markt zijn:

Artikelen & documenten

Er zijn veel verschillende artikelen en documenten verschenen over dit project. Bekijk ze allemaal!

Studenten engineering bij een warmtepomp

Betrokken OnderwijsOpleiding: Master Engineering Systems

De Engelstalige Master Engineering Systems wordt in voltijd en deeltijd aangeboden. Binnen deze Master kies je 1 van de 5 specialisaties: Automotive Systems, Control systems, Embedded systems, Lean Engineering of Sustainable Energy. Je vergroot je carrierekansen en je hebt een goede aansluiting bij de praktijk. Met jouw Mastertitel breng je jouw Engineering skills en loopbaan naar the next level!

 

Donkerhaar, wit t-shirt onder grijs overhemd, blauwbrijze achtergrond

Overige betrokken opleidingen

Werktuigbouwkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Wil je een technisch product van begin tot eind uitvoeren? Lijkt het je geweldig om bedrijven te helpen met slimme oplossingen? En lever je graag een bijdrage aan technologische innovatie en een beter klimaat? Met Werktuigbouwkunde realiseer je het allemaal in een handomdraai. Grijp die kans!

werktuigbouwkunde studenten samenwerken

Industrieel Product Ontwerpen

Voltijd Bachelor opleiding

Maak de wereld om je heen slim, schoon en sociaal! Denk aan een duurzame designertas van plastic zwerfafval of een rolstoel die geen moddersporen achterlaat. Ben je van nature creatief, leergierig en heb je technisch inzicht? Dan is Industrieel Product Ontwerpen aan de HAN echt iets voor jou!

437952 Yannick, Mees en Lisa, studenten Industrieel Product Ontwerpen IPO bij hun project Bloemenfiets

Contact over dit project?

Nieuws

402252 Beursopstelling Autoprof 2022
352300 Carolien Kattenbelt en Jan Geurts van Kessel
346032 Persbericht Forse impuls voor waterstofinnovatie Oost-Nederland
336497 hybride waterstof elektrische bakfiets met Mika Damen student Embedded Systems Engineering voor gebouw Ruitenberglaan 29
265637 Conceptbeeld hal Connectr Energy
Master studenten werken met power grid
SEE, stekker elektrische auto

LectoraatMeet en regeltechniek

De regeringsleiders hebben besloten dat de opwarming van de aarde beperkt moet blijven tot 2°C. Dit heeft geleid tot sterke groei van duurzame opwekking van energie en het overstappen naar elektrische alternatieven. Hierdoor staat de stabiliteit van het energiesysteem onder druk.

bouwkunde studenten deeltijd demo tafel

Blijf op de hoogteAbonneer op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte Abonneer op de SEECE nieuwsbrief

SEECE is hét centre of expertise voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektrische energievoorziening. Deze publiek-private samenwerking van bedrijven, instellingen en verschillende groepen binnen de HAN, jaagt noodzakelijke innovatie aan en zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit.

Vierkant SEECE logo te gebruiken als afbeelding om door te klikken voor aanvragen SEECE nieuwsbrief