Onderzoek

We onderzoeken wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? Ook dragen we graag bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. En werken aan 3 onderzoekslijnen.

vliegend eten

Projecten

Flair

Heeft het medicijn colchicine invloed op hoe het brein bepaalde afwegingen maakt? In de FLAIR-i studie willen we graag onderzoeken of het medicijn colchicine (een ontstekingsremmer) gedrag en brein-functie van mensen met een lichte ontsteking verandert.

12587750-eb51-11ee-b8fe-c0598683f320 capsules rondom een hart. project flair

SCOOP

Het SCOOP project: SCreening op Ondervoeding en Obesitas bij Patiënten met COVID-19 en andere ziekten en richt zich op ondervoeding en de kenmerken die gepaard gaan met ondervoeding bij overgewicht en obesitas.

f460b400-cf22-11ee-a81b-87a673d0b89b Logo Scoop project: Screening op Ondervoeding en Obestitas bij Patiënten.

Dat Smaakt Naar Meer

Voeding en mondgezondheid hangen met elkaar samen. Diëtisten en mondhygiënisten geven aan dat zij graag beter gebruik maken van elkaars expertise. Echter, zij weten op dit moment onvoldoende van elkaars deskundigheid en weten elkaar niet te vinden en hebben ze handvatten nodig te hebben om deze samenwerking vorm te geven.

539918 Mensen maken een praatje

Duurzaam Eiwitwijs

Een voedingspatroon met voldoende eiwit is belangrijk voor het behoud van spiermassa, spierkracht en zelfredzaamheid bij 65-plussers.

723d9ea0-cfe7-11ee-8c07-636535524554 Senioren die aan het eten zijn en tevens met pensioen zijn

Dietetics Building the Future

Onderzoek 'Dietetics Building the Future' ontwikkelt een op maat gemaakte toolbox voor ideaal dieetadvies, samen met diëtisten en cliënten. Met focus op overgewicht en co-morbiditeit binnen de eerstelijnspraktijk.

3be8e1b8-0cef-11ee-bedc-02565807075b vliegend eten

Monitoring eten en drinken in het ziekenhuis

Het project richt zich op het verbeteren van voedings- en vochtmonitoring in het Máxima MC. Onderzoek toont aan dat 20% van ondervoede patiënten niet wordt herkend. De focus ligt op herziening van de rolverdeling onder zorgprofessionals en betrokkenheid van patiënten en naasten.

af3eb9f0-cfe8-11ee-bd68-2c57a0155522 Patient met eten en drinken aan het bed in het ziekenhuis

Voedings- en beweeggedrag bij kwetsbare thuiswonende ouderen tijdens COVID-19

Tijdens de pandemie zijn veel thuiswonende ouderen contacten uit de weg gegaan om een COVID-besmetting te voorkomen. Wat betekent dit voor hun voedings- en beweeggedrag?

296852 Een mantelzorgen komt tijdens coronatijd boodschappen brengen bij een oudere dame thuis. Met mondkapje.

Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing (MOCIA)

Leefstijl is belangrijk in zowel de preventie als de behandeling van ziekte. MOCIA bestaat o.a. uit een toegepast wetenschappelijk onderzoek, een praktisch leefstijlprogramma, waarin meerdere disciplines samenwerken aan het verbeteren van leefstijl, ondersteund door (nieuwe) technologie.

01f48528-0cec-11ee-9388-02565807075b ouderenzorg met patient

Onderzoeklijnen

De onderzoekslijn 'Effectiviteit van diëtistisch handelen' buigen we om naar een bredere onderzoekslijn. Die is gericht op de rol van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Ons Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl wil door middel van onderzoek bijdragen aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. We investeren in wetenschappelijke bewijsvoering van interventies. Zo stimuleren we evidence based werken binnen de diëtetiek en kunnen we gezondheidswinst aantonen.


De onderzoekslijnen van ons lectoraat zijn:  
  • Voeding van de ouder wordende mens
  • De diëtist in het veranderende zorglandschap
  • Beïnvloeding van leefstijl om voedingsgerelateerde gezondheid te bevorderen.  

Doelgroep

We richten ons hierbij ook op het faciliteren van beroepsbeoefenaren om invulling te geven aan nieuwe manieren van werken. We betrekken juist ook de beroepspraktijk hierbij en geven handvatten om zelf gegevens voor onderzoek te verzamelen. Hierdoor draagt ons lectoraat bij aan doorontwikkeling van de beroepspraktijk. Bijzondere aandacht gaat hierbij uit naar enerzijds preventie en leefstijl en anderzijds preventie en behandeling van ondervoeding bij ouderen. 

Project
 

PAREL-S

Binnen het PAR-EL consortium startte in mei 2023 het PAREL-S project. PAREL-S staat voor PARamedische EersteLijns Substitutie. Het doel van het project PARamedische Eerste Lijns (PAR-EL) is het verbeteren van de maatschappelijke participatie van mensen met één of meerdere chronische aandoeningen. Het PARamedisch EersteLijns (PAR-EL) consortium is een samenwerkingsverband van universiteiten, hogescholen (waaronder de HAN), patiëntvertegenwoordigers, paramedische praktijken, private partners en beroepsverenigingen vanuit de verschillende paramedische disciplines.

102323 verpleegkundige van de thuiszorg controleert de bloeddruk bij een jonge chronisch zieke patiente

ConsuBETER

Spiermassa en kracht behouden en daarmee vitaliteit. Daarvoor is een adequate inname aan eiwitten van groot belang. Uit eerder onderzoek is bekend dat enerzijds de eiwitbehoefte van ouderen verhoogd is. Terwijl anderzijds de eiwitinname van thuiswonende ouderen vaak onvoldoende is. Bovendien hebben ouderen onvoldoende kennis over het belang van eiwit voor het behoud van hun vitaliteit. Het project ConsuBETER heeft als doel ouderen te bereiken en informeren over het belang van een voeding rijk aan eiwitten. Zodat zij zelf de juiste keuze kunnen maken, passend bij de betreffende eiwitaanbevelingen. 

verzameling voedingsproducten, vaak is normale voeding niet voldoende

Zichtbaarheid van het lectoraat

Ons Lectoraat Voeding en Gezondheid is goed zichtbaar binnen en buiten de landsgrenzen. Dit komt door deelname aan diverse (inter)nationale (onderzoeks)projecten. En door representatieve functies in toonaangevende groepen zoals: 

  • Stuurgroep Ondervoeding 
  • Zorg voor Beter 
  • European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (ESPEN) 
  • European Federation of the Associations of Dietitians (EFAD)
verzorger vrouw helpt senior man met stok in park

Kennispartners en netwerken

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl werkt samen met verschillende partners:

  • Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD)

    Ook het NVD gelooft dat juiste voeding de basis is voor een gezonde Nederlandse samenleving. 

  • Radboudumc

    Sinds 2012 zet het Radboudumc in op het verbeteren van de kwaliteit van voeding en het terugdringen van voedselverspilling. 

  • Wageningen Universiteit

    Voeding is een breed onderwerp waar Wageningen veel aandacht aan besteedt.