3be8e1b8-0cef-11ee-bedc-02565807075b vliegend eten

Onderzoek 'Dietetics Building the Future' ontwikkelt een op maat gemaakte toolbox voor ideaal dieetadvies, samen met diëtisten en cliënten. Met focus op overgewicht en co-morbiditeit binnen de eerstelijnspraktijk.

De dagelijkse praktijk laat zien dat uitval onder patiënten hoog is en dat een groot deel van de patiënten hun behandeldoelen niet bereikt. Uit evaluatie van acht Europese richtlijnen over obesitas blijkt dat het onduidelijk blijft wat de effectieve componenten van dieetbehandeling zijn om blijvende leefstijlaanpassing bij deze doelgroep te realiseren.  

Snelle info

Start

22 januari 2024

Status

Lopend

Looptijd

2021-2025

Subsidieverstrekker

ZonMw

Projectleider

Marian de van der Schueren 

Doel

Het doel van dit onderzoek is om te komen tot een toolbox met het meest ideale dieetadvies voor iedere individuele cliënt. Hierbij wordt uiteraard rekening gehouden met individuele cliëntkenmerken zoals voedingsstatus, kennis, gezondheids- en voedselvaardigheden, gedragskenmerken, omgevingsfactoren en eventueel laaggeletterdheid en/of een niet-Nederlandse achtergrond. De toolbox wordt in co-creatie met diëtisten en cliënten ontwikkeld, aan de hand van het meest voorkomende ziektebeeld in de eerstelijnspraktijk: overgewicht met co-morbiditeit. 

Aanpak

Op basis van bestaande programma's, literatuur en databases worden effectieve componenten van dieetbehandeling geselecteerd. Door middel van interviews en focusgroepen zal aan diëtisten en patiënten gevraagd worden naar hun ideeën en meningen over effectieve dieetbehandeling.  

De resultaten worden vertaald in een toolbox die een mix van interventies biedt op basis van iemands gezondheids- en voedingsstatus, voedselgeletterdheid en gedrags-, psychologische, motiverende, persoonlijke en contextuele factoren. De toolbox wordt gemaakt in co-design met patiënten en diëtisten, met speciale aandacht voor patiënten met een lage  gezondheids- /voedselvaardigheid. Er zal een e-learning worden ontwikkeld voor diëtisten om de toolbox adequaat te kunnen gebruiken. 

De HAN is betrokken bij de interviews en focusgroepen en ontwikkeling van de e-learning.  

Maak kennis 

Ons team

Marian de van der Schueren

Lector
240523 Lector Marian de van der Schueren

Barbara van der Meij

Onderzoeker
10d40c5e-0cf5-11ee-ab16-02565807075b Portret van Barbara van der Meij.

Elke Naumann

Onderzoeker
240521 Associate Lector Elke Naumann

Rebecca Otte

Onderzoeker

Onze partners

  • WUR
  • Erasmus MC
  • Hanze Hogeschool Groningen
  • Haagse Hogeschool
  • Hogeschool van Amsterdam
  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten 

In contact komen met dit project?

Elke Naumann

  • e.naumann@han.nl
  • Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

    Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

     

    vliegend eten
    Zwaartepunt
     

    HAN staat voor Health

    Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

    Ouderenzorg