Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

vliegend eten

Onderzoek binnen de diëtetiek staat nog in de kinderschoenen. Onze ambitie is: bijdragen aan innovatie van diëtetiek in Nederland. We kijken naar de diëtist als beroepsbeoefenaar. Maar ook naar hoe optimale voedingszorg eruit ziet. Welke rol speelt de diëtist? Welke rol kan de cliënt/patiënt hebben?

Evidence based diëtetiek en voeding van ouderen. Dat zijn dé speerpunten van ons lectoraat. Het accent ligt op onderzoek geïnitieerd vanuit het werkveld of het onderwijs. Wij willen de komende jaren een waardevolle bijdrage leveren aan de innovatie van diëtetiek in Nederland. Dit doen we o.a. door data te verzamelen vanuit de praktijk. Het is onze ambitie om veel zo veel mogelijk diëtistpraktijken te laten aansluiten bij onze onderzoeken, zodat we hen kunnen ondersteunen in het aantonen van effectiviteit van de diëtistische behandeling. 

Expertises

 • Ondervoeding 
 • Ouderen 
 • Personalized nutrition 
 • GLIM criteria 
 • Leefstijl 
 • Onderzoek

  Ons lectoraat wil door middel van onderzoek bijdragen aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. We investeren in wetenschappelijke bewijsvoering van interventies.  

 • Onze kennis

  Resultaten van onze projecten vloeien terug in het onderwijs. We betrekken studenten van verschillende opleidingen bij ons onderzoek.

Het lectoraat in beeld

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl verzamelt continu data uit de praktijk. Tijdens praktijkgerichte onderzoeken kijken onderzoekers (met behulp van studenten) naar wat de cliënt ervaart en brengen het resultaat terug naar zowel de cliënt als naar de diëtist.

Dankzij deze intensieve samenwerking weet het werkveld het lectoraat te vinden als het gaat om vragen en onderzoeken rondom voeding. Een mooie ondersteuning voor de professionals die daardoor beter beslagen ten ijs komen als ze met professoren en hoogleraren aan tafel zitten.

Diëtist en Lector Voeding Diëtetiek en Leefstijl, Marian de van der Schueren vertelt over de samenwerking tussen onderzoekers, docenten, studenten, diëtisten en cliënten.

335701 foto uit stil. Marian de van der Schueren voor een medicijnkast.Bekijk volledige video
Lectoraat Voeding, Leefstijl en Diëtetiek

Nieuws en artikelen

496439 Anja de Kruif tijdens haar promotie
467820 Jos Borkent, onderzoeker die gepromoveerd is.
Thema in HAN-opleidingenSamen oog hebben voor ondervoeding
132432 studenten bekijken voedingsproducten uit boodschappenmand
31938 jongen oefening tandheelkunde op pop
Inaugurele rede Marian de van der Schueren“Investeren in diëtetiek betaalt zich terug”
240523 Lector Marian de van der Schueren
352194 Oude dame met haar hand voor haar mond.
132432 studenten bekijken voedingsproducten uit boodschappenmand
296852 Een mantelzorgen komt tijdens coronatijd boodschappen brengen bij een oudere dame thuis. Met mondkapje.

LectorMarian de van der Schueren

De diëtetiek naar een hoger plan brengen. En met data aantonen dat diëtistische ondersteuning (kosten)effectief is. Dat zijn doelen die Marian de van der Schueren voor ogen heeft. De voedingstoestand van ouderen heeft in het bijzonder haar aandacht. 

Lector Marian de van der Schueren

Associate lectorElke Naumann

Elke Naumann wil bijdragen aan ontwikkelingen op het gebied van voeding en diëtetiek. Zodat dit leidt tot betere gezondheid en gezondheidszorg. Ze werkt daarbij graag samen met werkveld en onderwijs. 

Associate Lector Elke Naumann

Maak kennis Ons team

Sonja van Oers

Onderzoeker
Onderzoeker bij het Lectoraat Paramedische Studies. Sonja van Oers

Marije Verwijs

Onderzoeker
Onderzoeker bij het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, Marije Verwijs

Annemarie Nijhof

Onderzoeker
Docentbegeleider bij het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, Annemarie Nijhof

Vanessa Hollaar

Onderzoeker
foto Vanessa Hollaar

Marleen Manders

Onderzoeker
Onderzoeker Marleen Manders van het lectoraat Voeding Diëtetiek en Leefstijl

Jos Borkent

Onderzoeker
Onderzoeker Jos Borkent van het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Gerelateerde opleidingen

Mondzorgkunde

Numerus fixus opleiding 

Voor een gezonde mond! Als mondhygienist motiveer je mensen tot gedragsverandering en geef je inzicht in hun leefstijl. Bij HAN Mondzorgkunde word je in 4 jaar tijd opgeleid tot preventiespecialist in de mondzorg.

studenten oefenen op elkaar

Verpleegkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Ziekenhuiszorg, ouderenzorg of wijkverpleging. Hoe ga jij daarmee om? Bij HAN Verpleegkunde leer je hoe je patiënten het beste kunt verzorgen. Je doet meer dan bloedprikken, wondverzorging en katheteriseren. Want de omgang met mensen is het belangrijkste. Bij jou zijn ze altijd in goede handen!

student op bed met gips om been

AcademieParamedische zorg

De Academie Paramedische Studies draagt bij aan een gezonde regio; een regio waarin mensen kunnen meedoen en een betekenisvol leven kunnen leiden. Dat doen we samen met het werkveld van de paramedische zorg, met publieke partners en met het bedrijfsleven.

logopedie betrokken student docent