workshop op het vereniging hogescholen congres 2024 over multidisciplinair samenwerken tijdens het toegankelijke mondzorgproject van o.a. lectoraat human communication development.

Samenwerken, dat doen we toch allemaal? Wellicht met collega's binnen jouw vakgebied. Maar hoe vaak werken we samen met collega's en partijen buiten je gebruikelijke netwerk of vakgebied, die met een andere invalshoek naar problemen kijken? Klinkt als een uitdaging, niet? Maar, wat als het lukt?

Grenzen oversteken

Het congres van de Vereniging Hogescholen op 8 april 2024 had als thema ‘brede welvaart’. In een interactieve workshop inspireerden HAN-onderzoekers Debra Trampe, Daphne Hachmang, Harriët Onderstal, Vannessa Hollaar en Renee Jenniskens deelnemers om samen te werken met partijen buiten je ‘gebruikelijke netwerk’. Tijdens het project Toegankelijke Mondzorg in Presikhaaf hebben de HAN-onderzoekers zelf ervaren hoe het is om multidisciplinair samen te werken aan een maatschappelijk vraagstuk; mondzorg toegankelijk maken in een wijk met een lagere sociaal economische status (SES).

Conclusie? Juist door samen te werken met andere domeinen ontstaan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke thema’s. Dat smaakt naar meer! 

Een betere wereld voor iedereen?

Samenwerken over domeinen heen is precies wat tijdens het VH-congres met thema ‘brede welvaart’ centraal stond. Om op complexe maatschappelijke vraagstukken van de toekomst in te kunnen spelen is het essentieel om ook sociale, ecologische en culturele aspecten mee te nemen in oplossingen. Deelnemende bestuurders, directeuren, onderzoekers, docenten, beleidsmedewerkers en coördinatoren betrokken bij of werkzaam in het hbo werden tijdens het congres uitgenodigd om samen na te denken welke rol hogescholen hierin kunnen spelen: Hoe kunnen hogescholen (meer) bijdragen aan een betere wereld voor ons allemaal? 

Maurice Limmen, directeur Vereniging Hogescholen (VH) opende het VH-congres met het benadrukken dat hogescholen een belangrijke rol spelen in het werken aan de maatschappelijke uitdagingen van de toekomst. Als hogescholen die zich midden in de maatschappij bevinden, bereiken we een grote groep professionals van de toekomst met ons onderwijs. Het belang van praktijkgericht onderzoek is essentieel in het actueel houden van ons onderwijs en om mensen op te kunnen leiden tot de professionals van morgen. Ook Kees Vendrik, voorzitter nationaal klimaatplatform, onderstreepte  de rol  van hogescholen en het belang van samenwerken aan maatschappelijke vraagstukken zoals het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. "Dit is wat we in Nederland samen moeten doen, anders komen we er niet”.  

 

Krachten bundelen

Het belang van multidisciplinair samenwerken lijkt daarmee steeds duidelijker te worden in een wereld waarin complexe vraagstukken vragen om geïntegreerde oplossingen. Door krachten te bundelen en kennis uit verschillende disciplines te combineren, kunnen we effectievere en duurzamere oplossingen vinden voor de grote uitdagingen waar we voor staan. De toegevoegde waarde van multidisciplinair samenwerken beamen ook, Debra Trampe, Daphne Hachmang, Harriët Onderstal (onderzoekers van het HAN-lectoraat Human Communication Development) en Vanessa Hollaar en Renee Jenniskens (onderzoekers van lectoraat Voeding, Diëtetiek & Leefstijl) tijdens hun workshop Aan de slag met best practices uit een multidisciplinaire samenwerking in toegankelijke mondzorg.

Samen met studenten van de HAN Talent Academy, een opleidingskliniek voor studenten Mondzorgkunde en Tandheelkunde en zorg- en welzijnsprofessionals uit de wijk Arnhem Presikhaaf werkten ze samen aan het toegankelijker maken van mondzorg voor bewoners met een lage SES in de wijk Presikhaaf. Dit project vormde de basis van een workshop tijdens het VH-congres waarin waardevolle kennis en inzichten met betrekking tot multidisciplinair samenwerken aan brede welvaart op een interactieve manier gedeeld werd.

workshop op het vereniging hogescholen congres 2024 over multidisciplinair samenwerken tijdens het toegankelijke mondzorgproject van o.a. lectoraat human communication development.

“Deze multidisciplinaire samenwerking gun je iedere student.”

Open benadering

Na een korte samenvatting van het Mondzorg project, werd ingezoomd op de samenwerking tussen de verschillende partijen. Voordelen zoals waardevolle nieuwe inzichten, perspectieven en werkwijzen, maar ook uitdagingen als open staan voor nieuwe invalshoeken en werkwijzen werden belicht. 

Verschillende vakgebieden hebben vaak hun eigen terminologie, methoden en benaderingen, wat soms kan schuren door misverstanden en communicatieproblemen. Goed naar elkaar luisteren en een open benadering bleken belangrijke factoren om uit de verschillende expertises nieuwe inzichten te laten ontstaan. Dat was soms best een uitdaging, maar het leverde ook veel op. De nieuwe inzichten zorgden ervoor dat de onderzoekers tijdens het project écht iets konden bereiken.  


Studenten van de HAN Talent Academy, Ilse (Communicatie) en Niels (Bedrijfskunde), werden bevraagd over hun ervaring met het multidisciplinair samenwerken. De studenten noemden onder ander de waarde voor het project door de verschillende perspectieven en werkwijzen die alle betrokkenen met zich meebrachten. Een deelnemer van de workshop reageerde daarop: “Deze multidisciplinaire samenwerking gun je iedere student.”

workshop op het vereniging hogescholen congres 2024 over multidisciplinair samenwerken tijdens het toegankelijke mondzorgproject van o.a. lectoraat human communication development.

Wat als het lukt?

Uiteraard werden deelnemers aan de workshop ook zelf uitgedaagd om na te denken over hoe zij via domein overstijgende samenwerking in hun werk iets kunnen bijdragen aan brede welvaart. Deelnemers wisselden hun ideeën onderling uit en dachten met elkaar mee. Naast enthousiasme, was er ook ruimte voor een kritische blik, want hoe werkt dit in de praktijk? Een deelnemer merkte op “eigen werkwijzen, perspectieven, moeite doen om elkaar begrijpen levert dat niet juist vertraging op in plaats van versnelling?” De boodschap van de onderzoekers: sta open voor elkaars perspectieven en vind elkaar in een gezamenlijk doel. Die investering is de moeite waard, want wat als het lukt, zet je samen een stap richting brede welvaart.

workshop op het vereniging hogescholen congres 2024 over multidisciplinair samenwerken tijdens het toegankelijke mondzorgproject van o.a. lectoraat human communication development.
Neem contact met ons op 

Meer weten?

Meer weten over het project Toegankelijke Mondzorg of over multidisciplinair samenwerken?  

Neem contact met ons op!  

Debra Trampe (Associate Lector Customer Insights): debra.trampe@han.nl 

Renee Jenniskens (onderzoeker en docent Mondzorgkunde): r.jenniskens@han.nl 

Vanessa Hollaar (senior onderzoeker en hoofddocent Mondzorgkunde): vanessa.hollaar@hu.nl