Toegankelijke mondzorg in Arnhem Presikhaaf

Hoe kunnen we mondzorg voor mensen met een kwetsbare positie in de maatschappij toegankelijker maken? Academische Kliniek Mondzorg Arnhem (AKMA) heeft de ambitie om mondzorg toegankelijker te maken voor kwetsbare groepen in de wijk Presikhaaf. In dit onderzoek proberen we inzicht in de bewoners van de wijk te krijgen, om vervolgens in communicatie over mondzorg de juiste snaar te raken.

8b0fc040-b451-11ee-897c-9b578dc7347b Groepsfoto talent academy mondzorgproject definitieve versie

Snelle info

Status

lopend

Startdatum

2023

Looptijd

ntb

Projectleiders

Vanessa Hollaar, Renee Jenniskens (APS)

Debra Trampe, Harriët Onderstal, Daphne Hachmang (ABC)

Aanleiding

De Arnhemse wijk Presikhaaf is een wijk waar veel mensen met een lagere sociaal economische status (SES) wonen, en waar veel gezondheidsverschillen zijn. In deze wijk is ook de Academische Kliniek Mondzorg Arnhem (AKMA) gevestigd. Dit is een kliniek waar zowel studenten Mondzorgkunde van de HAN als studenten Tandheelkunde van het Radboudumc worden opgeleid. Zij behandelen patiënten onder begeleiding van ervaren docenten.

De AKMA wil naast het opleiden van studenten ook een rol spelen in het bevorderen van de toegang tot mondzorg. Concreet: de AKMA heeft de ambitie om mondzorg toegankelijker te maken voor de bewoners van de wijk Presikhaaf, met speciale aandacht voor mensen met een kwetsbare positie in de maatschappij, zoals mensen die leven in armoede, nieuwkomers, kinderen, ouderen en kwetsbare groepen in de wijk Presikhaaf. Hoe kan de AKMA mondzorg toegankelijker maken voor bewoners van Presikhaaf? In dit onderzoek proberen we inzicht in de bewoners te krijgen, om vervolgens in communicatie over mondzorg de juiste snaar te raken. 

Aanpak

Binnen het themateam Toegankelijke Informatie en Voorzieningen van het zwaartepunt Fair Health is de verbinding gelegd tussen enerzijds onderzoekers die verbonden zijn aan de AKMA en de Academie Paramedische Studies en anderzijds onderzoekers van het lectoraat Human Communication Development van de Academie Business en Communicatie. Zij bundelen de krachten met studenten van de Talent Academy, het tweejarige interdisciplinaire lesprogramma dat studenten van verschillende opleidingen naast hun reguliere studie volgen.  

Daarnaast is er samenwerking opgezocht met wijkpartners in Presikhaaf. Studenten hebben onder begeleiding van het onderzoeksteam bij de wijkpartners kennis opgehaald en samengebracht over de bewoners van Presikhaaf. De vervolgstap was om met de bewoners zelf te gaan praten over hun (mond-)gezondheid. Dit was voor studenten een heel leerzame ervaring om kennis te maken met een groep mensen met wie ze in hun dagelijks leven niet altijd veel contact hebben.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek worden op dit moment verwerkt en samen gebracht. Maar er is al heel veel te delen over de lessen en ervaringen die we in dit interacademiale project hebben opgedaan. In een interactieve deelsessie op het congres van de Vereniging Hogescholen dagen we aanwezigen op basis van onze ervaringen graag uit om zelf na te denken over het vormgeven van een driehoek in hun eigen opleiding of lectoraat. Hoe kun je met praktijkpartners, praktijkgerichte onderzoekers en studenten bijdragen aan een thema dat raakt aan brede welvaart? Wat helpt en wat belemmert? Welke lessen zijn er te trekken op basis van ons project over toegankelijke mondzorg? Hoe werk je samen met onderzoekers èn studenten uit verschillende disciplines? Hoe bouw je aan een duurzaam netwerk van verbindingen met relevante praktijkpartners?

We hopen dat we vanuit ons project anderen kunnen inspireren om ook vanuit de driehoek bij te dragen aan brede welvaart!

7836fb20-afb3-11ee-93e2-d015af8ce7ff

Ons team

Voor dit onderzoek slaan de Academie Paramedische Studies (lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, en opleiding Mondzorgkunde) en het associate lectoraat Customer Insights van de Academie Business en Communicatie de handen ineen.

Samen met een team van gemotiveerde HAN Talent Academy studenten doen Human Communication Development-collega’s Harriët Onderstal, Debra Trampe en Daphne Hachmang en APS-collega’s Renee Jenniskens en Vanessa Hollaar komende maanden onderzoek naar de huidige en potentiële doelgroep van de AKMA, maar ook de verbinding van (zorg)professionals in de wijk. 

Contact

Wil je meer weten over dit project? Neem dan contact op met: debra.trampe@han.nl