Marian de van der Schueren

Het verkrijgen of behouden van een goede leefstijl speelt een rol bij het voorkomen van ziektes en bij de behandeling ervan. Het draagt bij aan een optimale gezondheid. Ik wil aantonen dat de inzet van de diëtist kosteneffectief is, de cliënt zich beter voelt én langer leeft in goede gezondheid.

Lector Marian de van der Schueren

Ik wil de diëtetiek naar een hoger plan brengen. Met data aantonen dat diëtistische ondersteuning (kosten)effectief is en dat de cliënt zich beter voeltIk wil op de cliënt gerichte, individuele zorg aanbieden. Cliënt en diëtist ondersteunen bij het maken van keuzes. Daarnaast wil ik de diëtist structuur bieden voor gegevensverzameling. Zo kunnen we op grote schaal en voor meerdere ziektebeelden de meerwaarde van diëtistische ondersteuning aantonen.

De voedingstoestand van ouderen is een aandachtsgebiedHoe blijven we zo lang mogelijk fit? En hoe kunnen voeding en beweging elkaar versterken?  

Over Marian

Expertises:

 • Ondervoeding 
 • Ouderen 
 • Personalized nutrition 
 • GLIM criteria 
 • Leefstijl 

Marian de van der Schueren

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

vliegend eten

Projecten

Voedings- en beweeggedrag bij kwetsbare thuiswonende ouderen tijdens COVID-19

Tijdens de pandemie zijn veel thuiswonende ouderen contacten uit de weg gegaan om een COVID-besmetting te voorkomen. Wat betekent dit voor hun voedings- en beweeggedrag?

296852 Een mantelzorgen komt tijdens coronatijd boodschappen brengen bij een oudere dame thuis. Met mondkapje.

Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing (MOCIA)

Leefstijl is belangrijk in zowel de preventie als de behandeling van ziekte. MOCIA bestaat o.a. uit een toegepast wetenschappelijk onderzoek, een praktisch leefstijlprogramma, waarin meerdere disciplines samenwerken aan het verbeteren van leefstijl, ondersteund door (nieuwe) technologie.

31980 student schept pizza

ConsuBETER

De ambitie van het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl is om in de veranderende zorgvraag bij te dragen aan de innovatie van voedingszorg in Nederland. ConsuBETER heeft als doel dat ouderen de eiwitinname verbeteren. Zodat zij langer vitaal en zelfstandig blijven. En de zorgvraag afneemt.

verzameling voedingsproducten, vaak is normale voeding niet voldoende

Eten met lange tanden: (onder)voeding en mondzorg

De ambitie van Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl is om door middel van (effectiviteits)onderzoek in de veranderende zorgvraag bij te dragen aan de innovatie van voedingszorg in Nederland. Met dit project willen we problemen op het raakvlak mondgezondheid en voeding sneller signaleren.

docent kijkt mee tijdens praktijk oefening

GoedZo Goede Voeding Goede Zorg: naar optimale (onder)voedingszorg in verpleeg- en verzorgingshuizen

De ambitie van het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl is om door middel van (effectiviteits)onderzoek in de veranderende zorgvraag bij te dragen aan de innovatie van voedingszorg in Nederland. Met dit project willen we goede voeding bij ouderen in verpleeg- en verzorgingshuizen bevorderen.

presentatie groente en fruit op tafel

Marian in beeld

Over het Lectoraat Voeding, Leefstijl en Diëtetiek

Publicaties

Er verschijnen regelmatig publicaties van Marian de van der Schueren met betrekking tot haar onderzoeken rondom het onderwerp 'Voedig, Diëtetiek en Leefstijl'. 

twee studenten praten over gezonde voeding

Nevenfuncties

Op het moment vervult Marian de volgende redactionele en bestuurlijke taken:

 • Bijzonder hoogleraar Diëtetiek bij de Wageningen Universiteit
 • Adviseur Kenniscentrum Ondervoeding
 • Accounthouder bij Zorg voor Beter / Eten en Drinken
 • Wetenschappelijke adviesraad Nederlandse Vereniging van Diëtisten
 • Hoofdredactieraad Nederlands Tijdschrift voor Leefstijlgeneeskunde
 • Werkgroep Wetenschap Fit4Surgery