Een groepje oudere mensen

Een voedingspatroon met voldoende eiwit is belangrijk voor het behoud van spiermassa, spierkracht en zelfredzaamheid bij 65-plussers.

Het is bekend dat veel 65-plussers niet voldoende eiwit consumeren, en dat zij zich daar vaak niet van bewust zijn. Ook is bekend dat de voeding van 65-plussers vooral dierlijke eiwitten bevat. De klimaatdoelstellingen vragen om een verschuiving richting een duurzamer voedingspatroon met meer plantaardig eiwit. 

Snelle info

Start

1 februari 2023

Status

Lopend

Looptijd

2 jaar

Subsidieverstrekker

RAAK-mkb

Projectleider

HAS Den Bosch

Doel

Hoe kunnen wij 65-plussers, diëtisten en het voedingsmiddelen-mkb ondersteunen met kennis, concepten en producten die 65-plussers helpen bij het bereiken van een optimale eiwitinname? Hierbij wordt gelet op gedragsdeterminanten (kennis, sociale omgeving, motivatie en vaardigheden) en rekening gehouden met de maatschappelijke vraag naar een duurzamer voedingspatroon. 

 

Aanpak

Om te onderzoeken welke kansen er zijn bij de doelgroep voor een meer duurzame eiwitinname zullen we een representatief consumentenpanel van 65-plussers opzetten en voor langere tijd actief betrekken bij de substudies. In kwalitatieve studies zullen we onderzoeken welke factoren een duurzaam eiwitrijk voedingspatroon en aandacht voor eetgewoontes bij 65-plussers bevorderen of belemmeren.

Via het modelleren van voedingstoffeninnames onderzoeken we door middel van welke (hoeveelheden) producten een optimale eiwitinname kan worden bereikt, gebruik makend van meer duurzame eiwitbronnen en passend bij huidige eetgewoontes.

In een gedragsdeterminantenstudie bestuderen we in welke gedragsfase 65-plussers zich bevinden t.a.v. verandering richting een duurzamer voedingspatroon.

Tenslotte ontwikkelen en evalueren we kennis, concepten, producten en communicatiemiddelen die aansluiten bij strategieën om eetgedrag te veranderen richting een duurzame en optimale eiwitinname.

Dit zullen we doen in samenwerking met het consumentenpanel, brancheorganisaties, partners uit het voedingsmiddelenbedrijfsleven, consumentenorganisaties en kennisinstellingen. 

 

Maak kennis 

Ons team

Marian de van der Schueren

Lector
240523 Lector Marian de van der Schueren

Annemarie Nijhof

Onderzoeker
243745 Docentbegeleider bij het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, Annemarie Nijhof

Marleen Manders

Onderzoeker
3d850192-5974-11ee-9cb7-024215b4a989 grijs geruit shirt, brildragend

Jos Borkent

Onderzoeker
03de97c4-0cfc-11ee-904c-02565807075b Portretfoto van onderzoeker Jos Borkent van het lectoraat Voeding, dietetiek en leefstijl

Onze partners

  • Lectoraat Voeding en Gezondheid (HAS)

  • Wageningen UR 

  • Eetgemak 

  • Maasland Vleeswaren 

  • Olijck 

  • The Protein Brewery 

  • Meelunie 

  • Boon!

  • Sudryso 

  • Friesland Campina 

  • Carezzo/Van Rijsingen groep 

  • Albert Heijn 

  • Kenniscentrum Ondervoeding 

  • Diëtistenpraktijk Trutchka 

  • Diëtisten Coöperatie Nederland 

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten 

  • VoedNet 

  • Platform Patiënt & Voeding 

In contact komen met dit project?

Marianne de Jong

  • marianne.dejong@han.nl
  • Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

    Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

     

    vliegend eten
    Zwaartepunt
     

    HAN staat voor Health

    Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

    Ouderenzorg