Project Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing (MOCIA)

31980 student schept pizza

Leefstijl is belangrijk in zowel de preventie als de behandeling van ziekte. MOCIA bestaat o.a. uit een toegepast wetenschappelijk onderzoek, een praktisch leefstijlprogramma, waarin meerdere disciplines samenwerken aan het verbeteren van leefstijl, ondersteund door (nieuwe) technologie.

Snelle info

Projectleiders:

Marian de van der Schueren en Anja de Kruif

Startdatum:

2021

Status:

Actief

Looptijd:

7 jaar

Subsidie

NWO Cross Over

Aanleiding

Door vergrijzing neem het aantal ouderen met cognitieve achteruitgang toe. De HAN is één van de partners van het onderzoeksprogramma, dat door Radboud Universiteit wordt gecoördineerd.

Doel

Het door NWO gehonoreerde Crossover-programma 'Maintaining Optimal Cognitive function In Ageing (MOCIA)' richt zich op het kunnen signaleren van een verhoogd risico op cognitieve achteruitgang en het verbeteren van preventie door het ontwikkelen van een gepersonaliseerde leefstijlinterventie. 
Met dit project hopen wij deelnemers te kunnen motiveren tot gedragsverandering en te kunnen bewijzen hoe belangrijk leefstijl is voor behoud van een goede mentale gezondheid.

Achtergrond

In het onderzoeksprogramma wordt in een 2 jaar durende interventie onder 1200 Nederlandse ouderen het effect van een combinatie van eerder bewezen effectieve leefstijlinterventies ter voorkoming van cognitieve achteruitgang onderzocht. Het onderzoek richt zich daarbij ook op individuele verschillen, voorspellende factoren, biologische mechanismen, gedragsverandering en eHealth. 

282351 Groenten in de vorm van hersenen voor bij het project Mocia behorend bij het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons team

Marian de vander Schueren

Projectleider
Lector Marian de van der Schueren

Anja de Kruif

Projectleider
297022 Anja de Kruif. Deze foto mag niet zonder toestemming van Anja de Kruif (lectoraat Voeding Diëtetiek en Leefstijl gebruikt worden.

Onze partners

 • Radboud Universiteit
 • Wageningen University & Research
 • Universiteit Twente
 • Maastricht Universiteit
 • Amsterdam UMC
 • UMC Groningen

contact over MOCIA?

Marian de van der Schueren

 • Marian.devanderSchueren@han.nl
 • Anja de Kruif

 • Anja.deKruif @han.nl
 • Meer informatie over MOCIA: www.mocia.nl

  Publicaties

  De ondezoekers binnen het project MOCIA wil deelnemers motiveren tot gedragsverandering. Hiermee hopen ze te kunnen bewijzen hoe belangrijk leefstijl is voor behoud van een goede mentale gezondheid. Vanuit dit  onderzoeksproject zijn al verschillende publicaties verschenen.

   

  twee studenten praten over gezonde voeding

  Nieuws en artikelen

  496439 Anja de Kruif tijdens haar promotie
  467820 Jos Borkent, onderzoeker die gepromoveerd is.
  Thema in HAN-opleidingenSamen oog hebben voor ondervoeding
  132432 studenten bekijken voedingsproducten uit boodschappenmand
  31938 jongen oefening tandheelkunde op pop
  Inaugurele rede Marian de van der Schueren“Investeren in diëtetiek betaalt zich terug”
  240523 Lector Marian de van der Schueren
  352194 Oude dame met haar hand voor haar mond.
  132432 studenten bekijken voedingsproducten uit boodschappenmand
  296852 Een mantelzorgen komt tijdens coronatijd boodschappen brengen bij een oudere dame thuis. Met mondkapje.

  Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

  Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

   

  vliegend eten
  Zwaartepunt
   

  De HAN staat voor Health

  Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

  Ouderenzorg