f460b400-cf22-11ee-a81b-87a673d0b89b Logo Scoop project: Screening op Ondervoeding en Obestitas bij Patiënten.

Het SCOOP project: SCreening op Ondervoeding en Obesitas bij Patiënten met COVID-19 en andere ziekten en richt zich op ondervoeding en de kenmerken die gepaard gaan met ondervoeding bij overgewicht en obesitas.

Snelle info

Start

1 september 2023

Status

Lopend

Looptijd

2 jaar

Subsidieverstrekker

ZonMw

Projectleider

Marian de van der Schueren 

 

Aanleiding

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht of obesitas. Dit gaat gepaard met een verhoogd risico op Covid-19 en een ongunstig beloop van Covid-19. Daarnaast wordt bij Covid-19, maar ook bij kanker en andere ziekten, vaak ondervoeding en het verlies van spiermassa gerapporteerd. Ondervoeding en overgewicht of obesitas kunnen naast elkaar bestaan, ook binnen één individu.

Het is nog onduidelijk welke mechanismen ertoe bijdragen dat het beloop van Covid-19 en andere ziekten slechter is bij overgewicht en obesitas, bij ondervoeding, en bij de combinatie van beide. Een eenvoudige set van parameters om te screenen op het gelijktijdig voorkomen van overgewicht en ondervoeding bestaat nog niet. 

Doel

Het ontwikkelen van een screeningsinstrument voor “ondervoeding bij overgewicht” bij personen met acute of chronische ziekte. 

Aanpak

Middels literatuuronderzoek en database-onderzoek (Covid-19 en kanker, meer dan 150.000 deelnemers) willen wij identificeren welke parameters geassocieerd zijn met een ongunstig beloop van ziekte. Daarnaast beogen wij middels een klinische studie een eenvoudig screeningsinstrument te ontwikkelen voor het herkennen van de combinatie van ondervoeding en overgewicht of obesitas in de klinische praktijk. Het ontwikkelen van een screeningsinstrument voor “ondervoeding bij overgewicht” bij personen met acute of chronische ziekte. 

Maak kennis 

Ons team

Marian de van der Schueren

Lector
240523 Lector Marian de van der Schueren

Barbara van der Meij

Onderzoeker
10d40c5e-0cf5-11ee-ab16-02565807075b Portret van Barbara van der Meij.

Jos Borkent

Onderzoeker
03de97c4-0cfc-11ee-904c-02565807075b Portretfoto van onderzoeker Jos Borkent van het lectoraat Voeding, dietetiek en leefstijl

Jeanne in 't Hulst

Onderzoeker
4f2d2d70-dc96-11ee-a680-91003f767d50 Onderzoeker bij Scoop

Onze partners

  • Kenniscentrum Ondervoeding 

  • Amsterdam UMC 

  • Wageningen Universiteit & Research 

  • Alliantie Voeding in de Zorg 

  • RIVM 

  • Erasmusmc 

  • Longfonds 

  • Nederlandse Vereniging voor Overgewicht en Obesitas 

In contact komen met dit project?

Publicaties

Volg het project Scoop op Linkedin
Lees ook meer over het Scoop onderzoeksproject via het Kenniscentrum Ondervoeding.

twee studenten praten over gezonde voeding

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

vliegend eten
Zwaartepunt
 

HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

Ouderenzorg