Onze Kennis

Het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit deelt graag kennis met het onderwijs en het werkveld. Lees hier onze artikelen en publicaties.

jongen en meisje studeren samen op de grond in studiecentrum

Afgeronde projecten met onze kennisproducten

Samen leren voor gezond gewicht

GGD Rivierenland, de gemeentes en onderzoekers van de HAN leren in dit project samen voor en over een gezond gewicht. Zij ontwikkelen een integraal plan voor het bevorderen van een gezond gewicht, dat wordt gedragen door de lokale gemeenschap.

e6c51d36-0cea-11ee-bd40-02565807075b Twee studenten schaterlachen met elkaar.

Samenwerken aan Duurzaam Herstel

HAN-onderzoekers, de deeltijdopleiding Social Work en RIBW AVV onderzoeken samen de begeleiding van cliënten met een ernstig psychiatrische aandoening. Hoe kunnen de cliënt, zijn formele en informele netwerk zo samenwerken dat de begeleiding optimaal aansluit bij de cliënt en zijn leven?Wat zijn de wensen en waarden van de cliënt, hoe wil en kan hij zijn leven leiden?

student luistert in les

Meer dan Steen Alleen

Sociale contacten en meedoen in de buurt zijn voor veel mensen van belang om fijn te wonen. In het project Meer dan Steen Alleen wordt een renovatie of verduurzaming van sociale huurwoningen gecombineerd met het versterken van sociale verbindingen in de buurt. In twee buurten in Nijmegen zijn fysieke aanpassingen het vertrekpunt geweest om ook te kijken naar sociale verbeteringen.

487298 Stockfoto voor factsheet Hart van Heteren van de minor Circulaire Economie S1 22-23.

Integrale aanpak Zorg & Welzijn en Werk & Inkomen

Mensen die in armoede leven en een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, krijgen bij een gemeente vaak te maken met verschillende domeinen. Dit zijn bijvoorbeeld 'Zorg & Welzijn' en 'Werk & Inkomen'. Hoe kan een integrale aanpak tussen deze domeinen binnen een gemeente beter worden vorm gegeven om deze mensen te helpen?

33133 economie-management-recht, post-it, scrum, kleuren, overleg, samenwerken, finance, tafel

Reflectiespel

Grote vraagstukken in de samenleving kun je nooit oplossen met mensen uit slechts één beroepsgroep. Hoe laat je mensen met uiteenlopen achtergronden effectief samenwerken? Hoe moeten ze bijvoorbeeld met elkaar communiceren? En hoe zorg je ervoor dat iedereen zich serieus genomen voelt? Het reflectiespel is bedoeld als een hulpmiddel voor reflectie en dialoog over samen werken en samen leren.

32449 zoeken naar de beste oplossing, overleg aan tafel, rechtswinkel, FEM HBO Rechten, economie, finance

Aanzet met Geld

Voor zelfstandig wonende jongvolwassenen met lichte verstandelijke beperkingen (LVB) kent het dagelijks leven uitdagingen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met geld? Gemeente Nijmegen wilde weten hoe deze inwoners daarbij het beste ondersteund kunnen worden. HAN onderzocht dit met 3 co-onderzoekers met LVB.

#50euroweek briefgeld euro budget

Publicaties

Vanuit het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit zijn vele publicaties verschenen. Bijvoorbeeld over de meetinstrumenten van Empowerment, narratieven van jongeren over passend onderwijs en passend arbeid, armoede en gezondheid, kwesties en keuzes in wijkgericht werken en meer. Neem een kijkje in de databank HAN Publicaties.

kind raakt zorgrobot aan iXbites

Nieuws en Artikelen

Gesprekskaarten Waarde van WelzijnOntdek het echte verhaal van de ander
507916 Gesprekskaartjes waarde van welzijn1
515830 Groepje VMBO-scholieren
Effectieve communicatie in Zorg en Welzijn“Wat zijn de wensen én zorgen van je doelgroep?”
511546 Zakgeldgids cover 2023
Handreiking sociaal verbinden in de buurtEen huis is meer dan steen alleen
487298 Stockfoto voor factsheet Hart van Heteren van de minor Circulaire Economie S1 22-23.
Studenten deeltijdopleiding Social Work ontwikkelen eigen visie op sociale kwaliteit‘Empowerment gaat over meer dan eigen kracht’
31756 social-work_docent zit voor de klas op tafel
Continuering lectoraat Lisbeth VerharenVervolg onderzoek naar sociale kwaliteit
Nijmegen mensen in winkelstraat met kerk op achtergrond
2491bf80-0cef-11ee-99b1-02565807075b studenten en professionals in overleg
465294 Week van Inclusie Zaal
a021be82-0cfb-11ee-af47-02565807075b Week-tegen-Armoede_foto-symposium_2022
bijeenkomst wijkatelier lindenholt- groep aan tafel docente in het midden