Lectoraat Naar een Meervoudige Professionaliteit van Leraren

drie studenten krijgen uitleg van student

Docenten moeten veel kunnen. Leerlingen interesseren, een relatie met hen opbouwen, de orde bewaren en kennis overdragen. En dat allemaal tegelijk. Binnen ons lectoraat staat de ‘stuurkracht’ van (toekomstige) professionals in het onderwijs centraal.

Hoe maken we van studenten aan de onderwijsopleidingen enthousiaste docenten met oog voor innovatie? Hoe helpen we beginnende leraren hun stuurkracht te ontwikkelen? En hoe zorgen we dat goede initiatieven op scholen niet in de onderste la belanden? Het is slechs een greep uit waar wij ons als lectoraat mee bezighouden. Ons doel: aankomende, beginnende en ervaren leraren ondersteunen bij het zich voortdurend blijven ontwikkelen en versterken. Als docent en als professional.  Belangrijk hierbij is het aansluiten bij de praktijk van leraren en het doen van onderzoek met, door en in samenwerking met lerarenopleidingen en scholen.

Expertises en thema's

• Opleiden van leraren met stuurkracht
  • Professionalisering van leraren
  • Professionalisering van lerarenopleiders
  • De verschillende rollen van de leraar
  • Stuurkracht van leraren versterken door professionalisering
  • Onderzoek

Binnen ons lectoraat staat de agency van de leraar centraal. Wij willen leraren ondersteunen bij het zich voortdurend ontwikkelen. En voeren daarom praktijkgericht onderzoek uit.
  • Onze kennis

We timmeren binnen ons lectoraat flink aan de weg om de 'agency' van onze (toekomstige) professionals in het onderwijs centraal te stellen.

Het lectoraat in beeld

240604 thumbnail video meervoudige professionaliteit 2020. Helma OolbekkinkBekijk volledige video
Prachtige beelden

Stuurkracht van leraren Blijf toetsbewaam: pak de regie!
235923 Studenten HAN Pabo Arnhem lachen in kantine.
239124 Beeld bij nieuwsbericht whitepaper onderzoek doen stuurkracht van leraren
Educatie CollegetourHet onderwijs als sjoelbak
407950 Rechtenvrije foto van Marjolein Moorman
31619 student gesprek docent
31545 studenten kijken naar uitleg
36955 student kijkt lachend naar medestudent in klas
Week van de StarterWat is enculturatie?
31632 twee studenten lezen boek
PO Malburgen geeft Pabo-studenten ruggensteun Kansengelijkheid en hoge verwachtingen
363266 post-its schrijven
Regionale Aanpak Personeelstekort Zachtere landing voor beginnende leraren
30401 Docent aan het lesgeven

Lector Helma Oolbekkink

Hoe maak je van scholen een plek waar ook leraren blijven leren? Helma Oolbekkink vindt het intrigerend hoe leraren zich al dan niet blijvend professioneel ontwikkelen. En doet praktijkgericht onderzoek om antwoorden te vinden.

363950 Portret Helma Oolbekkink

Maak kennis Ons team

Roel Grol

Associate lector De leraar als ontwerper
363949 Roel Grol, onderzoeker bij het LeerLab. Educatie

Marijke van Vijfeijken

Marijke van Vijfeijken

AcademieEducatie

De Academie Educatie kwalificeert en professionaliseert ondernemende, nieuwsgierige en zelfbewuste leraren. Hier kun je de leraar worden die je wilt zijn. We bieden onze studenten veel ruimte om zich te verbreden of te verdiepen. En; samen met het werkveld pakken we het lerarentekort aan.

Docent voor de klas zonder poster

Volg onze nieuwsbrief 'Voor het leren van vandaag en morgen!'

Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar kennis en activiteiten in de digitale nieuwsbrief 'Voor het leren van vandaag en morgen!' Ontvang het laatste nieuws over o.a. onze opleidingen, events, onderzoeksresultaten en samenwerkingen een aantal keer per jaar in je inbox! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Overlegen en samenwerken