Roel Grol

In het onderwijs gaat het om de bedoeling: waarom doen we wat we doen? Die vraag moet je als leraar en als school steeds opnieuw stellen. Want alleen dan kun je onderwijs afstemmen op je leerlingen en studenten. Met mijn team onderzoek ik wat leraren nodig hebben om goed onderwijs te ontwerpen. We doen dat in verbinding met leraren(opleiders), studenten en het werkveld.

fe4963a8-0cf5-11ee-841c-02565807075b Roel Grol, onderzoeker bij het LeerLab. Educatie

Ontwerpen en didaktiek lopen als een rode draad door mijn leven. Dat begon toen ik nog maar net leraar Economie was. Een klas vol koks-in-opleiding zei me: “Dat gaan we zo niet doen. Boekhouden interesseert ons niets, wij willen koken.” Ze hadden gelijk: mijn lessen waren standaard, nog niet toegespitst op hun toekomst en misten urgentie. Om wél een goede lessenreeks te ontwerpen, ging ik met hen de keuken in. Koppelde vervolgens hun wereld aan die van boekhouding. Gaf ze voorbeelden van horecamensen die het schip ingingen, omdat ze geen inzicht hadden in inkomsten en uitgaven. Mijn liefde voor didactiek en het ontwerpen van onderwijs is sindsdien een vaste waarde: er is nog zoveel te onderzoeken en ontwikkelen om leraren goed toe te rusten op hun rol als ontwerper.

Over Roel Grol

Nevenfuncties

  • Lid curriculumcommissie van de tweedegraads lerarenopleidingen van de HAN
  • Docent en kernteamlid Master Ontwerpen van Eigentijds Leren (MOVEL) 

 

Lectoraat
 

Naar een meervoudige professionaliteit van leraren

Het associate lectoraat De leraar als ontwerper is onderdeel van het lectoraat Naar een meervoudige professionaliteit van leraren. Het raakt bovendien aan drie andere lectoraten van de Academie Educatie: de lectoraten Leren met ict, Responsief beroepsonderwijs en Eigentijds beoordelen en beslissen. In ieder van de vier lectoraten speelt ontwerpen van onderwijs een belangrijke rol.

 

fad04440-0ce5-11ee-a4e9-02565807075b Docent geeft uitleg aan haar twee studenten die voor haar zitten en aandachtig luisteren.
Volg onze nieuwsbrief
 

Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar kennis en activiteiten in de digitale nieuwsbrief 'Voor het leren van vandaag en morgen!' Ontvang het laatste nieuws over o.a. onze opleidingen, events, onderzoeksresultaten en samenwerkingen een aantal keer per jaar in je inbox! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Overlegen en samenwerken