Academie Educatie

"Met ict sluit je beter aan bij de onderwijsbehoeften van leerlingen"

Ict is goed in te zetten voor onderwijs op maat en het geven van regie aan leerlingen. In de iXperium Onderzoekswerkplaats Gepersonaliseerd leren met ict in het Primair Onderwijs (OWP PO) wordt hier onderzoek naar gedaan. Verschillende basisscholen nemen deel in de OWP PO. Hoe passen die basisscholen de principes van zelfregie en differentiatie eigenlijk toe en welke ambitie hebben zij hierin? Dat lees je in de publicatie "Bouwen aan gepersonaliseerd leren met ict" van de OWP PO.

20 juli 2021
kind achter ipad met ouder
Academie Educatie

"Het kiezen van een studie is geen rekensommetje"

Startende studenten hebben vaak een uitgebreid studiekeuzeproces doorlopen. Helaas valt toch 40% van de HAN-studenten in het eerste jaar uit. Waar ging het mis in het keuzeproces? Wat is het achterliggende verhaal? Een team van de HAN Academie Educatie onderzocht het.

06 juli 2021
65800 docent luistert met handen over elkaar naar studente
Academie Educatie

Toetsen op afstand, wat hebben we geleerd?

Het hoger onderwijs heeft in korte tijd een plotselinge omslag moeten maken: die van offline naar online onderwijs. Online toetsing veranderde daarmee van een toekomstvisie naar een topprioriteit. Hoe hebben we dat ervaren en aan welke praktische oplossingen hebben we behoefte? De werkgroep Toetsen op afstand onderzocht het bij docenten en examencommissies.

01 juli 2021

Wietske Kuijer aangesteld als nieuwe lector Responsief Beroepsonderwijs

Hoe ontwikkelen beroepsopleiders hun kennis en vaardigheden om studenten in het beroepsonderwijs nog beter klaar te stomen voor de arbeidsmarkt? Dat is waar Wietske Kuijer-Siebelink met haar team onderzoek naar doet nu ze door het HAN CvB is aangesteld als lector Responsief Beroepsonderwijs bij de HAN Academie Educatie.

01 juli 2021
302614 Portret van lector responsief Beroepsonderwijs Wietske Kuijer

HAN Pabo studenten maken eindelijk kennis met iXperium Arnhem

Eerstejaars HAN Pabo studenten hebben op donderdag 2 juni eindelijk kennis mogen maken met iXperium Arnhem. Opvallend aan het bezoek was het enthousiasme van de eerstejaars over het gebruik van verschillende devices in het werkveld en de meerwaarde hiervan.

30 juni 2021
236879 studenten met VR-bril op
Academie Educatie

Hoe werkt duurzame kennisontwikkeling in een onderzoekswerkplaats?

In de iXperium Onderzoekswerkplaats Gepersonaliseerd leren met ict PO wordt intensief samengewerkt om gepersonaliseerd leren met ict vorm te geven. De focus hierbij ligt op duurzame kennisontwikkeling. Wat werkt goed en wat zijn aandachtspunten?

29 juni 2021
82164 studenten luisteren naar docent
Academie Educatie

Hoe digitaal geletterd moet de leraar van de toekomst zijn?

Digitale geletterdheid krijgt een vaste plek in het curriculum van Nederlands onderwijs. Maar hoe digitaal geletterd moet de leraar van de toekomst dan zijn? Verschillende lerarenopleidingen gingen er op 15 juni met elkaar over in gesprek.

29 juni 2021
30415 Drie studenten werken op laptop

AI in onderwijs

Op 24 juni stond Kunstmatige Intelligentie (AI) in het onderwijs centraal tijdens een bijeenkomst van de HAN-leergemeenschap ASGARD. 'Wat kun je in het onderwijs probleemloos door AI laten ondersteunen en wat juist niet?'

25 juni 2021
234456 null
Academie Educatie

Vraaggestuurd leren: wat, hoe en waarom op één plek in beeld

Vraaggestuurd leren helpt leerlingen om op eigen kracht hun interesses uit te diepen. Ze oefenen daarbij hun (meta)cognitieve vaardigheden en tegelijkertijd versterken ze hun onderzoekend vermogen. Ontdek op de website hoe het werkt en ga in je klas aan de slag!

21 juni 2021
30393 Docent aan tafel bij studenten
Academie Educatie

Mag een leraar op zijn intuïtie vertrouwen?

Op 1 juli verdedigt HAN Pabo docent Gerbert Sipman zijn proefschrift 'Enhancing teacher pedagogical tact through intuition: A design study'. Over intuïtie in het onderwijs en de invloed van intuïtie op 'in het moment handelen'.

18 juni 2021
259507 ALPO leraar staat voor de klas en telt op haar vingers