Geslaagd lustrum Mondzorgkunde 50 jaar

Op 17 maart vierden (oud-) collega's en studenten van Mondzorgkunde het 50-jarig lustrum in Nijmegen. Een feestelijk samenzijn met een mooi programma. Nog even nagenieten? Bekijk de aftermovie en de fotopresentatie.

488631 Headerbeeld lustrum MOndzorgkunde 50 jaar

TerugblikAftermovie en foto's

31935 meisje oefening tandheelkunde op pop

Presentaties

Dit waren de presentaties die gehouden zijn tijdens het lustrum van Mondzorgkunde op 17 maart.

Professionals aan het woord

De mondhygiënist krijgt er steeds meer taken bij

De opleiding Mondzorgkunde bestaat 50 jaar. Sinds het begin is er veel veranderd in de opleiding, vooral sinds mondhygiënisten wettelijk bevoegd werden om behandelingen zoals gaatjes vullen zelf te doen. En dat is hard nodig want voldoende goede mondzorg is hard nodig.

508431 Omroep Gelderland op bezoek bij Mondzorgkunde Philips van Leydenlaan. 50-jarig bestaan opleiding

"Een bredere kijk op het vak"

4e jaarsstudent Mondzorgkunde Iris Klijn heeft altijd gezegd dat ze graag een deel van haar studie in het buitenland wil doen. De minor ‘Mondgezond en gedrag 0-18 jaar’ biedt haar die kans. Ze reist binnenkort met een medestudent af naar Zuid-Amerika.

505769 Iris Klein. student Mondzorgkunde met een wereldbol en een knuffel van een lama in haar hand.

“Ik startte de studie pas op mijn 31ste"

De gemiddelde student bestaat niet, maar Justyna Posluszny heeft een opvallend ander leven dan haar medestudenten. Deze Poolse is 35 jaar, woont in Almelo en heeft een zoon van 13 jaar. Ze is de oudste van haar cohort.

503332 Student Mondzorgkunde Justyna Posluszny in de praktijk van tandheelkunde.

“De veranderingen binnen de mondzorg zijn groot”

De veranderingen rondom het vak en de opleiding Mondzorgkunde zijn groter dan ooit. Agnes van Boxtel is al 30 jaar actief betrokken bij dit vak en is sinds 10 jaar academiemanager met aandachtsgebied Mondzorgkunde. Ze blikt terug op de veranderingen van de afgelopen jaren.

500786 Academiemanager Mondzorgkunde, Agnes van Boxtel

De maatschappelijke rol van de mondhygiënist

Docent Mondzorgkunde Renee Jenniskens zag een paar jaar geleden de maatschappelijke rol van onder andere de mondzorgprofessional al dichterbij komen. In combinatie met de affiniteit voor kindertandheelkunde was dit voor haar in 2018 de reden om haar pijlen te richten op de master Dental Public Health aan de Universiteit van Manchester.

503275 Docent Mondzorgkunde Rene Jenniskens in de praktijk voor mondheelkunde

Nieuwe generatie mondhygiënisten op de kaart

Docent Mondzorgkunde, Lars Toonen, studeerde 2,5 jaar geleden zelf af aan deze opleiding. Hij heeft een helder beeld hoe we de mondgezondheidzorg betaalbaar kunnen houden. De basis is wat hem betreft ‘de juiste zorg op de juiste plek krijgt.’

31937 man tandzorg op pop

De beroepshouding van mondhygiënisten

Docent Mondzorgkunde, Joost Dupont schreef het boek 'Mondzorg en de beroepshouding'. Hij merkt dat mondhygiënisten in de loop der tijd zelfbewuster zijn geworden. "Ze durven meer ruimte te nemen dan voorheen. Dat is een goede ontwikkeling."

497657 Joost Dupont voor bord, staande foto

Blijf op de hoogteMondzorgkunde op Linkedin

Volg Mondzorgkunde nu ook op Linkedin en blijf op de hoogte van trends en ontwikkelingen binnen ons werkveld. Zo blijven we in verbinding met elkaar!

 

Linkedin icoon