“Ik startte de studie pas op mijn 31ste"

De gemiddelde student bestaat niet, maar Justyna Posluszny heeft een opvallend ander leven dan haar medestudenten. Deze Poolse is 35 jaar, woont in Almelo en heeft een zoon van 13 jaar. Ze is de oudste van haar cohort.

e4a50412-0cfe-11ee-b7b4-02565807075b Student Mondzorgkunde Justyna Posluszny in de praktijk van tandheelkunde.

Justyna volgt met passie de voltijdstudie Mondzorgkunde. “Even dacht ik dat m’n medestudenten me ‘oma’ zouden noemen, maar ik ben heel goed ontvangen en heb me de afgelopen 3 jaar nooit een buitenbeentje gevoeld.” 

Andere prioriteiten

In Polen studeerde ze voor apotheker. Maar na het 2e jaar leerde ze haar man in Nederland kennen. Na een langeafstandsrelatie kroop het bloed waar het niet gaan kon en verhuisde ze naar Nederland. “De studie in Polen stopte daardoor en ik stortte me volledig op de Nederlandse taal. Omdat ik daarna mijn zoon kreeg, had ik andere prioriteiten dan studeren. Dat hield me niet tegen om op mijn 31ste alsnog te starten met de opleiding Mondzorgkunde,” blikt ze terug.

Samenwerking

 “Ik krijg er energie van om met mensen om te gaan, om ze helpen. Geweldig om ze te stimuleren tot gedragsverandering wat gezondheidsverbetering tot gevolg heeft. Mooi dat ik invloed kan uitoefenen op de gezondheid van andere mensen. Met preventie kun je de meeste ziektes voorkomen en voorkomen is nog altijd beter dan genezen.”

Wat ze ook heel interessant vindt, is dat er veel samenwerking met andere specialisaties bij het vak komt kijken. “Met tandartsen, maar ook met logopedisten, diëtisten en ergotherapeuten. Je bent echt onderdeel van de (para-)medische kring. Om je patiënten de beste zorg te kunnen bieden, moet je open staan voor de interprofessionele samenwerking en jezelf niet alleen op je eigen werkveld blijven focussen.”

Justyna voor de klas

Dankbaar

Je kunt volgens Justyna het werk als mondhygiënist zo leuk maken als ze zelf wil. ‘Als je je diploma in de pocket hebt, kun je namelijk enorm veel kanten op: van kinderen tot ouderen, de algemene mondzorg, in een praktijk of daarbuiten. Zo tof. Ik ben dankbaar dat ik me mag bekwamen in dit geweldig vak.”

Ik ben dankbaar dat ik me mag bekwamen in dit geweldig vak.”

Zelf studie bekostigen

Justyna moet haar studie volledig zelf bekostigen. Ze krijgt geen lening of reisproduct omdat ze nét een jaar te oud was toen ze zich aanmeldde. “Een aardige kostenpost als je iedere dag van Almelo naar Nijmegen treint, maar ja. Deze studie is écht wat ik heel graag wil. Ik doe het voor mezelf en dat is de afgelopen 3 jaar -mede dankzij de steun van mijn lieve gezin- goed gelukt.”

Goede beroepsbeoefenaar

Mondzorgkunde is een leuke studie en je wordt klaargestoomd voor een prachtig beroep. Ik heb de afgelopen 3 jaar veel geleerd en heb vanuit de opleiding genoeg gereedschap meegekregen om een goede beroepsbeoefenaar te worden en me te blijven ontwikkelen. Het beroep is nog jong en flink in ontwikkeling. Er zijn nog paden te ontdekken en daar ben ik graag onderdeel van.” Justyna hoopt in september haar diploma Mondzorgkunde te hebben.

Mondzorgkunde 50 jaar

De opleiding Mondzorgkunde bestaat 50 jaar. En dat gaan we vieren! Dat doen we onder meer met een artikelenreeks waarin we met docenten, studenten, onderzoekers en praktijkpartners terugblikken op en vooruitkijken naar de opleiding.