Project Carrièreswitch Verpleegkunde is Koploper

Een inspirerend voorbeeldproject om het tekort aan zorgpersoneel op te lossen. We hebben het over het project Carrièreswitch van de HAN, dat door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benoemd is tot Koploper.

Voltijd student Verpleegkunde en docent aan het bed van patiënt meten bloeddruk-1

Koplopernetwerk en FastSwitch

Het project is nu onderdeel van het Koplopernetwerk: een netwerk dat inspiratie biedt en innovatieve initiatieven toont die de personeelstekorten in zorg en welzijn aanpakken. Daarnaast neemt de deeltijdopleiding Verpleegkunde (hbo-v) ook deel aan het landelijke project FastSwitch, een landelijk platform voor innovatieve omscholingstrajecten. Zo hopen zij een brug te bouwen voor potentiële carrièreswitchers om van de ene baan naar de andere te stappen, bijvoorbeeld in de zorg.

"Doordat we nu deel uitmaken van dit netwerk en van FastSwitch, krijgen we nog meer bekendheid en wellicht navolging in andere regio’s", zegt initiatiefneemster en coördinator hbo-v op de HAN, Femke Donderwinkel. "Deze initiatieven leveren een waardevolle bijdrage aan het oplossen van de personeelstekorten in zorg en welzijn."

Professionals omscholen tot verpleegkundige

Sinds 2018 werken 15 zorgorganisaties uit de regio en opleiders van de hbo-v-deeltijdopleiding bij de HAN samen om professionals om te scholen tot verpleegkundigen. Want ongeacht de sector, iemand met een bachelor of wo-werk- en denkniveau kan prima starten met een hbo-v-opleiding, is de ervaring. Sterker nog, diegene kan de opleiding vaak in kortere tijd doorlopen.

Deze samenwerking kreeg vorm in het project Carrièreswitch. Met als doel: voldoende leerwerkplekken creëren voor potentiële carrièreswitchers en deze vervolgens op te leiden tot toekomstbestendige hbo-verpleegkundigen. "Het project is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om deze doelgroep goed op te leiden, zodat zij van waarde worden voor de zorg. De goede samenwerking tussen de onderwijsinstelling en de zorgorganisatie is optimaal en dat is zo belangrijk”, licht Femke toe. 

Tekort aan goede leerwerkplekken

De HAN nam dus het heft in eigen handen! We hebben bijeenkomsten georganiseerd om meer leerwerkplekken te creëren. Inmiddels leiden we jaarlijks 40 carrièreswitchers op tot hbo-verpleegkundige. De eerste groep is al afgestudeerd en is een welkome aanvulling in diverse teams.

Bekijk het filmpje

Stel, je wilt aan de slag in de zorg en werkt in een andere sector. Maar je beschikt wel over aardig wat competenties. Dan is het nieuwe, flexibele onderwijs van de HAN wellicht iets voor je. Voor je het weet, ben je actief in je nieuwe rol. Want de sector heeft behoefte aan professionals, die duurzame verbindingen aangaan met partners van de HAN. Liefst snel, want daar gaat het om bij FastSwitch.

Meer informatie

Meer informatie over omscholen tot verpleegkundige bij de HAN? Kijk bij Praktische info Verpleegkunde deeltijd.