Omscholen of specialiseren richting Ouderenzorg

Ouderenzorg is het geheel aan specialistische zorg voor ouderen, thuis of in een instelling. Het omvat dementiezorg, palliatieve zorg en woonzorg. Op deze pagina vertellen we je meer over ouderenzorg, opleidingen en onderzoek op dit gebied bij de HAN.

close-up scootmobiel

Waarom ouderenzorg?

Er is een krapte op de arbeidsmarkt van ouderenzorg. Voor gepassioneerde mensen die zich met overgave willen inzetten voor de ouderen liggen er volop kansen.


Verpleegkundigen en paramedici kunnen ouderen ondersteunen bij het zo goed mogelijk zelfstandig blijven functioneren en bij het zo lang mogelijk behoud van de regie over hun eigen leven.

HBO ouderenzorg iets voor jou?

Wellicht denk je aan het volgen van een opleiding waarin ouderenzorg centraal staat? Of heb je interesse in de ouderenzorg, maar weet je niet precies wat het inhoudt en wat er van je verwacht wordt?

Het artikel Werken in de ouderenzorg iets voor mij? geeft meer informatie over je werkzaamheden die je kunt verwachten, hoe je de ouderen aanspreekt en met welke collega's je in de ouderenzorg gaat samenwerken.

Waar kun je een opleiding ouderenzorg volgen?

Bij HAN in Nijmegen kun je je laten opleiden tot zorgmedewerker in de ouderenzorg. Je kunt jouw opleiding combineren met je nieuwe werk, waardoor je alles direct in de praktijk kunt brengen.

Onderzoek HBO ouderenzorg

Het praktijkgericht onderzoek ouderenzorg aan de HAN richt zich op de steun die verpleegkundigen en paramedici aan ouderen en chronische zieken bieden bij het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren en het zelf managen van hun ziekten en beperkingen.

Daarnaast wordt de zorg voor de kwaliteit van leven van patiënten in het verpleeghuis of kleinschalige woonvoorzieningen onderzocht. Het doel is om bij te dragen aan concrete verbeteringen en vernieuwingen in de zorg voor ouderen.Hoe dit er uitziet? Kijk eens op: