Post-hbo Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie

Vijf vrouwen zijn met elkaar aan het overleggen aan een tafel. Een van de vrouwen maakt notities.
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start 5 oktober 2023

De toename van ouderen en complexe hulpvragen vraagt om specifieke deskundigheid op het gebied van zorg en welzijn. De complexiteit die dit met zich meebrengt doet een specifiek beroep op de hulpverlener waarbij naast klinische zorg vooral ook welzijn en zingeving een belangrijke rol spelen.

De toename van (kwetsbare) ouderen vraagt om specifieke deskundigheid op het gebied van zorg en welzijn. De complexiteit die dit met zich meebrengt doet een specifiek beroep op de hulpverlener waarbij naast klinische zorg vooral ook welzijn en zingeving een belangrijke rol spelen. Deze ontwikkeling biedt kansen en vraagt om een afweging of de verpleegkundige over de juiste competenties bezit om hieraan een bijdrage te leveren. Verbeter je mogelijkheden om als hulpverlener ouderen die zorg te bieden waar ze recht op hebben.  

In het kort

  Duur17 lesdagen op donderdagStartdatum: 05-10-2023 Looptijd: oktober 2023 – september 2024 (opleiding zit VOL)
  Studielast404 uur in totaal
  Contacturen 102 uur in totaal
  AccreditatieIn aanvraag V&VDe opleiding is ingeschaald op NLQF6 niveau
  Kosten€4.725,-Prijspeil 2023

Maak kennis met de opleiding Verpleegkundige Geriatrie en Gerontologie

Over de opleiding

De toename van ouderen en complexe hulpvragen vraagt om specifieke deskundigheid op het gebied van zorg en welzijn. In de post-hbo opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie (VGG) leer je via kennis, vaardigheden en ontwikkeling van je attitude een visie te vormen op de ouderenzorg en de veranderde positie van de oudere en zijn/haar (zorg)netwerk in de maatschappij.

Programma

De post-hbo opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie geeft je de mogelijkheid om op veel verschillende plekken inzetbaar te zijn. Je kiest voor een brede opleiding, waarin je jezelf ontwikkelt als professional op het gebied van Gerontologie en Geriatrie. Je leert over jouw rol en competenties als verpleegkundige in dit werkveld. Binnen de opleiding hebben functie-overstijgend werken en eigen verantwoordelijkheid een belangrijke plek, zodat jij kunt coördineren en afstemmen. Tijdens de opleiding staan drie eenheden van leeruitkomsten (EVL’s) centraal:

 • Vakinhoudelijk handelen
 • Maatschappelijk handelen en samenwerken
 • Professionaliteit

Meer informatie over de eenheden van leeruitkomsten vind je in de factsheet

Werkwijze

De post-hbo opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie  bestaat uit 17 lesdagen (zie achterzijde van deze factsheet voor exacte data) en is sterk praktijkgericht. Je leert tijdens de opleiding op verschillende manieren. We hebben onlineonderwijs, contactonderwijs, praktijkonderwijs en zelfstudie. Het lesmateriaal staat op een online leeromgeving waar je 24/7 toegang toe hebt. De opleiding is gericht op actie-leren: de dagelijkse praktijk van onze cursisten is de basis. Jouw ervaringen en vragen zijn het uitgangspunt. We zoeken steeds naar inhoud, die de ontwikkeling van kennis, vaardigheden en attitude samenbrengt. Er is veel ruimte om vraagstukken en casussen uit je eigen praktijk in te brengen. Naast je eigen inbreng zorgen wij voor actuele en verdiepende kennis door lessen te laten verzorgen door deskundige gastdocenten. Onze gastdocenten staan midden in de praktijk, daardoor zijn zij op de hoogte van recente ontwikkelingen.

Vaardigheden

Er is veel aandacht voor het verbeteren van de kwaliteit van ouderenzorg en veel kennis rondom gedrag en ziektebeelden van ouderen. Je leert met een andere blik te kijken, waarbij de zelfredzaamheid en samenredzaamheid van de ouder wordende burger en diens omgeving centraal staat. Vaardigheden die je bijvoorbeeld verder ontwikkelt zijn:  

 • Op methodische wijze verkennen, signaleren, analyseren, en inzetten van de benodigde zorg en ondersteuning.
 • Cliënten begeleiden en ondersteunen volgens relevante literatuur en methoden.
 • Het coördineren van complexe zorgvraagstukken en versterken van samenwerking in (zorg)netwerken.
 • Herkennen van maatschappelijke trends en ontwikkelingen in de ouderenzorg
 • Evidence based werken en structureel werken aan kwaliteitsverbetering

De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.

Toetsing

Binnen de opleiding staan 3 EVL’s centraal. Binnen elke EVL dien je aan te tonen over bepaalde kennis, vaardigheden en/of attitude te beschikken. Dit doe je door de volgende opdrachten met de voldoende af te sluiten:

 • Methodisch uitgewerkte complexe casus .
 • Een videopresentatie over consult/coaching gesprek.
 • Probleemanalyse en verbeterplan opstellen
 • Een reflectieverslag maken over leerproces en persoonlijke ontwikkeling.

Samenwerking

De opleiding is ontwikkeld samen met het Lectoraat Innovatie in de Care / Technologie voor Gezondheid van de HAN. Zo ben je op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten in de ouderenzorg. Daarnaast werken we met gastdocenten uit het werkveld, zodat we altijd nieuwe en actuele kennis overbrengen op jou als cursist.

Resultaat

Heb je voor alle EVL’s een voldoende gehaald? Dan heb je de opleiding tot Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie afgerond. Je ontvangt een door certificaat van de HAN en de accreditatiepunten toegekend door V&V.

NLQF
 

Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie ingeschaald op niveau 6

Toelichting: In het Nederlandse onderwijssysteem wordt het NLQF (het Nederlandse kwalificatiesysteem) gebruikt om het niveau van een opleiding aan te geven. Een NLQF-inschaling vertelt niet zozeer iets over de geleverde studie-inspanning of studie-inhoud, maar over het niveau waarop de opleiding wordt aangeboden. Door de opleiding in te laten schalen op niveau NLQF6, wordt landelijke erkenning verkregen voor deze specialistische vervolgopleiding op niveau HBO. Dit geeft jou als professional en je werkgever inzicht in het niveau van je verkregen specialistische kwalificatie, en het werk- en denkniveau. Tevens geeft het inzicht in je kwalificatie ten opzichte van andere (Europese) kwalificaties.

 

Logo NLQF6

Kosten

De kosten voor deze opleiding zijn inclusief (digitaal) studiemateriaal, maar exclusief de aanschaf van benodigde literatuur. Het lesgeld kan worden betaald in termijnen. Hiervoor betaal je €100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Toelatingsvoorwaarden - Voor wie

De opleiding VVG is een verbredende en verdiepende verpleegkundige vervolgopleiding. Voor verpleegkundigen die zich verder willen bekwamen in het begeleiden en behandelen van complexe zorgvragen op gebied van gezondheid en welzijn. Je kunt start met de opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je hebt een afgeronde bacheloropleiding verpleegkunde, mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4) of een inservice-opleiding.
 • Je hebt een BIG-registratie.
 • Je hebt minimaal 1 jaar recente ervaring als hbo-verpleegkundige of minimaal 2 jaar recente ervaring als mbo-verpleegkundige een verpleeghuis, verzorgingshuis of thuiszorg.  
 • Je kunt opdrachten uitvoeren in een werkomgeving  voor ouderenzorg.
 • Je hebt werk of een stageplek voor minimaal 8 uur per week.
 • Je hebt de beschikking over een hbo-werkbegeleider.

 

Regel een adviesgesprek of meld je aan

Twijfel je nog? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan! Tijdens het gesprek bespreken we of de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen, ambities en mogelijkheden. Weet je al dat je graag wilt starten? Meld je dan aan!

Twee vrouwen zitten naast elkaar aan een tafel met beide een laptop

Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen

De afgelopen jaren hebben we gezien dat sommmige van onze cursisten die een mbo-diploma of geen recent hbo-v diploma (na 2016) hebben, het lastig vinden om weer te beginnen met studeren. Daarom is de Premodule ontwikkeld. Zodat jij je kan voorbereiden op je nieuwe studie. Heb je een van deze vooropleidigen: 

 • Mbo-niveau;
 • Inservice opleiding A;
 • Hbo-v (gevolgd vóór 2016).

Dan adviseren wij de Premodule Verpleegkunde Vervolgopleidingen. Kijk op de website voor meer informatie of neem contact ons op.

Vrouw luistert met een beker koffie in haar hand
Hoe sta jij ervoor?
 

TEST JOUW DIGITALE VAARDIGHEDEN

Start jij met één van onze opleidingen, dan verwachten we basale digitale vaardigheden. Twijfel je daarover? Doe dan de zelftest Verpleeghuiszorg & Zorg Thuis, geschikt voor verpleegkundigen in alle sectoren. Hiermee test je gemakkelijk jouw kennis over basis ICT-voorzieningen, Microsoft Office en overige digitale vaardigheden.

05c17cfe-0cf3-11ee-899b-02565807075b HBO master studenten werken samen in de kantine van Groenewoudseweg achter de laptop

Maak kennis met onze docenten

Dionne Schellekens

Dionne Schellekens is opleidingscoördinator van de opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie, daarnaast is zij in verschillende opleidingen actief in lessen op het gebied van de Ouderenzorg en Motiverende gespreksvoering Dionne is opgeleid als verpleegkundige, maatschappelijk werkende en het management. Ze geeft binnen HAN VDO veel coaching, gesprekstechnieken en houdt zich vooral bezig met de nieuwe initiatieven in de ouderenzorg. Dionne is een netwerker die graag verbindingen legt tussen mensen en organisaties. Ze heeft in diverse in company trajecten, organisaties en medewerkers geadviseerd en getraind bij het verdere ontwikkeling van persoonsgerichte zorg aan ouderen.

14c687fa-0cf1-11ee-b164-02565807075b Portretfoto Dionne Schellekens in de gang Groenewoudseweg

Harmke Hulshof

Harmke Hulshof is opleidingscoördinator van de opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie en geeft les op het gebied van onderzoek, verbeterplannen en samenwerken in (zorg)netwerken. Harmke is verpleegkundige en heeft daarna gezondheidswetenschappen gedaan in de richting van preventie/publieke gezondheid. Harmke is benieuwd welke invloed de toenemende vergrijzing en complexere zorgvragen hebben op de zorg en ondersteuning. Ze ziet het als een uitdaging om uit te zoeken hoe daarop ingespeeld kan worden.

66709356-0cfc-11ee-a322-02565807075b Portretfoto Harmke Hulshof, AGV post-hbo november 2022
HAN VDO
 

Aanbod verpleegkundige vervolopleidingen

Wil je weten welke mogelijkheden er zijn om jou als verpleegkundige verder te ontwikkelen? Kijk dan op onze website: www.han.nl/zorg-vitaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over ons aanbod en de mogelijkheden die onze opleidingen jou bieden. Je vindt hier onder andere de opleidingen:

Docent geeft studenten uitleg

Incompany of maatwerktraject?

HAN_ University of Applied Sciences verzorgt voor organisaties ook incompany en maatwerk opleidingen, cursussen en trainingen. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie: 024 – 351 10 40 . Samen maken we een passend leertraject voor jouw organisatie!

 

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 35 11 040

Ontdek de mogelijkheden van de post-hbo opleiding verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie

draw-cta-title