Verpleegkundige gerontologie en geriatrie
De opleiding start11 februari 2021
De toename van (kwetsbare) ouderen vraagt om specifieke deskundigheid op het gebied van zorg en welzijn. De complexiteit die dit met zich meebrengt doet een specifiek beroep op de hulpverlener waarbij naast klinische zorg vooral ook welzijn en zingeving een belangrijke rol spelen.
In het kort
Volg de opleiding Verpleegkundige gerontologie en geriatrie (VGG)
De oudere is in feite een burger die zijn eigen leven leidt binnen de context van en in samenspel met sociale netwerken. In samenspraak met zijn sociaal netwerk geeft hij vorm aan zijn leven en heeft hij in een aantal gevallen zorg en behandeling nodig. De professional ondersteunt en coacht het netwerk vanuit zijn rol. De professional is deskundig op haar vakgebied, de burger is deskundig waar het gaat om het eigen leven.
De HBO hulpverlener verpleegkundige gerontologie en geriatrie uitgangspunten:
- Versterk de zelf- en samenredzaamheid van de ouder wordende burger en diens sociale omgeving.
- Versterkt het zelfmanagementvermogen van de oudere en zet zo nodig technologie in.
- Aanvullend op zorg en welzijn die binnen het sociale netwerk wordt verleend en werkt daar verbindend.
- Onderschrijft het belang van mantelzorg.
Voor wie
- Je hebt een bacheloropleiding Verpleegkunde, een mbo-opleiding verpleegkunde (niveau 4) of een inserviceopleiding afgerond
- Je staat BIG geregistreerd
- Je hebt minimaal 1 jaar recente werkervaring (HBO-V) of 2 jaar recente werkervaring (MBO-V) binnen de VVT
- Je kunt opdrachten uitvoeren in de ouderenzorg
- Je hebt computer- en internetvaardigheden
Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen
Wil jij je verder specialiseren als Verpleegkundige Gerontologie Geriatrie? Maar beschik je niet over een recent HBO-V diploma (na 2012)? Kijk dan eens bij de premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen. Na de Premodule ben je klaar voor een post-hbo vervolgopleiding, zijn je kansen op een studievertraging kleiner geworden en ontvang je al een certificaat van de HAN!
Programma
Je scherpt via kennis, vaardigheden en een doorontwikkeling van je attitude een kijk op de veranderde positie van de oudere in de maatschappij. In deze opleiding krijg je duidelijkheid over de aanvullende competenties.
Wat ga je leren?
Je leert met een andere blik naar ouderen kijken en krijgt ideeën om de kwaliteit van ouderenzorg te verbeteren en veel kennis rondom gedrag en ziektebeelden van ouderen.
Je gaat aan de slag cliënten ondersteunen met:
- het gebruik maken van eigen kracht, kennis en ervaring;
- het ontdekken van nieuwe mogelijkheden of van mogelijkheden die nog niet worden gebruikt;
- het bieden van hulp en diensten waar dat nodig is.
Je gaat ook aan de slag met:
- het organiseren wat nodig is met de cliënt en het op elkaar afstemmen;
- het continu verbeteren van het professioneel netwerk door het signaleren van knelpunten en problemen;
- het in gang zetten van innovatie;
- omgevingszorg; attitude, bejegening, een beroep doen op het eigen sociaal netwerk, het toepassen van verbeteringen in de leefomgeving van mensen met dementie (gedachtegoed dr. Anneke van der Plaats).
Competenties
Het competentieprofiel van de verpleegkundige gerontologie geriatrie bevat behalve de centrale rol van zorgverlener nog 7 aanvullende rollen:
- communicator
- zorgregisseur
- samenwerkingspartner
- netwerker
- kenniswerker
- professional
- kwaliteitsbevorderaar
De opleiding volgt de competentiegebieden van de zeven CanMEDS-rollen en sluit daarmee aan bij het nieuwe beroepsprofiel van de hbo-verpleegkundige.
Werkwijze
De opleiding bestaat uit 17 lesdagen en is sterk praktijkgericht. Je leert op verschillende manieren: online, contactonderwijs, praktijk en zelfstudie. Het lesmateriaal staat op een online leeromgeving waar je 24/7 toegang toe hebt. De opleiding is gericht op actieleren: de dagelijkse praktijk van de deelnemers is leidend. We zoeken steeds naar inhoud, die de ontwikkeling van kennis, vaardigheden en gedrag samenbrengt. Er is veel ruimte om problemen uit je eigen werk in te brengen. Van studenten verwachten we dan ook veel zelfstandigheid en een actieve inbreng. Een portfolio waarin je de verplichte onderdelen van het programma bundelt, vormt het sluitstuk van de opleiding.
Toetsing
- Opdrachten
- Methodische casus
- Innovatietraject
- Videopresentatie
- Reflectie
Resultaat
Je ontvangt een certificaat indien je voldoet aan de toetsingscriteria en voor minimaal 80% aanwezig bent.
Toelichting op de kosten
- Inclusief (digitaal) studiemateriaal
- Je betaalt de kosten voor de startdatum.
- Wil je in (maximaal 3) termijnen betalen? Hiervoor betaal je € 100 extra. Vermeld 'termijnbetaling' in het opmerkingenveld bij het aanmelden.
Zoek je maatwerk?
Je kunt de VGG opleiding op jouw locatie laten uitvoeren. Wij ontwikkelen ook samen met jou een leertraject op maat. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via tel: 024 - 351 10 83.
Snel antwoord
Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.