Informatie voor studiekeuzebegeleiders

Studenten die op hun plek zitten en plezier hebben in hun studie. Daar streven we naar bij de HAN en daarbij werken we graag samen met jou als decaan, mentor, SLB'er of studiekeuzecoaches. We helpen leerlingen op allerlei manieren bewust voor en studie te kiezen. En we investeren in programma's voor een goede aansluiting bij de stap van mbo of middelbare school naar hbo. Hier lees je hoe we dat doen.


Online Studiekeuze eventZoek het uit!

In verband met de coronamaatregelen steken we ons gratis studiekeuze-event dit jaar in een online jasje. Maar liefst 6 weken lang organiseren we allerlei online studiekeuze-activiteiten, van 1 oktober tot 14 november. Handig, je kunt ze gewoon vanuit huis volgen.

We trappen af met een aantal webinars, die zijn bedoeld voor ouders én decanen. Evelyne Meens van Fontys Hogescholen vertelt bijvoorbeeld over een Leven Lang Kiezen. En wat dacht je van een sessie van Youngworks over studiekeuze en motivatie. Vervolgens mogen jongeren zelf aan de bak tijdens online workshops en 1-op-1 gesprekken. Ze gaan concreet aan de slag met hun studiekeuze, hun talenten en hun motivatie. Meer informatie en aanmelden via han.nl/zoekhetuit

Tip: jongeren krijgen dit jaar een bewijs van deelname aan dit programma. Dat betekent dat Zoek het uit! ook meegenomen kan worden als LOB-activiteit. 

Magazine voor ouders over studiekeuzeKoosje

Ouders spelen een belangrijke rol bij de studiekeuze van hun kind. Hoe kunnen ze daarin begeleiden, zonder teveel te bemoeien? Dat lezen ze in Koosje, hét gratis studiekeuzemagazine voor ouders.

Yes, Koosje is er volgend studiejaar ook. In het magazine vind je de vertrouwde kijk- lees- luister- en doe tips, onderbouwde adviezen en herkenbare verhalen. Bijvoorbeeld over het puberbrein en talentherkenning.  Maar ook een paar nieuwe aanwinsten, zoals het interview met Suzanne Döle van Youngworks over studiekeuze in Coronatijd. Ook interessant: de zin en onzin van studiekeuzetesten. En een interview met Sanne van Stichting Scherp, over het bespreekbaar maken van mentale problemen. Je kunt Koosje vanaf 1 september verwachten. 

Ouders op een leuke manier informeren over Koosje (en Zoek het uit)?

Daar hebben we een flyer voor gemaakt. Bestel 'm nu alvast, zodat je hem op de 1e ouderavond meteen uit kunt delen.

Koosje magazine voor ouders over studiekeuze

Coronacrisis Wat is er dit jaar anders?

De coronacrisis heeft een grote invloed op het studiekeuzeproces van jongeren. Wat loopt er dit jaar allemaal nét even anders? We zetten het voor je op een rij.

 • Koosje magazine voor ouders over studiekeuze

  We geven geen negatief studieadvies

  Voor de meeste opleidingen doen studiekiezers verplicht mee aan een studiekeuzecheck. Na die check krijgen ze een advies: past deze opleiding bij hen? Normaalgesproken kunnen dat 3 adviezen zijn: positief, nadere actie of negatief. Dit jaar is dat anders: omdat jongeren zich minder goed kunnen oriënteren, geven we géén negatief studieadvies. De afspraak van de studiekeuzecheck gaat ook net even anders. Klik verder naar de pagina voor joongeren om te lezen hoe dat zit.
 • Koosje magazine voor ouders over studiekeuze

  De intro is online

  De introductieweek is hét moment waarop jongeren de HAN, hun opleiding en vooral hun medestudenten leren kennen. Gaat de intro door dit jaar? Ja, want juist in deze verwarrende tijden vinden we het heel belangrijk om het 1e studiejaar samen met onze studenten af te trappen. In verband met de coronacrisis kan dat helaas niet fysiek op de campus. Daarom organiseren we de intro dit jaar helemaal online. Dat wordt even wennen, maar we gaan er samen het beste van maken!    
 • Koosje magazine voor ouders over studiekeuze

  Voorwaardelijke toelating

  Aankomend studenten die zich hebben aangemeld voor een opleiding aan de HAN, kunnen soms door de coronacrisis niet op tijd aan de toelatingsvoorwaarden kunnen voldoen. Dat geldt voor mbo'ers die een kleine studievertraging opgelopen hebben, maar bijvoorbeeld ook als je niet op tijd kunt voldoen aan de NT2-taaleis of de toelatingstoetsen voor de Pabo.  Zij kunnen misschien toch voorwaardelijk toegelaten worden. Dan kunnen zij toch in september starten,  Lees hier wat er mogelijk is.
 • Koosje magazine voor ouders over studiekeuze

  Onderwijs op afstand

  Zoals het er nu uitziet zal het onderwijs van studiejaar 2020/2021 in het begin zoveel mogelijk online zijn. Maar er vinden wel al wat onderwijsactiviteiten op de HAN plaats, vooral voor 1ejaars studenten. We willen hen namelijk zoveel mogelijk de kans geven om hun docenten en medestudenten te leren kennen. Voor startende studenten hebben we alle informatie over studeren in coronatijd zodat ze een beetje weten wat ze kunnen verwachten. 

Schrijf je in Nieuwsbrief voor studiekeuzebegeleiders

HAN Flyers aanvragen
Studentbegeleiding
Elke student is anders. Daarom heeft de HAN verschillende mogelijkheden voor begeleiding. Ons doel: elke leerl…
Hulp bij studiekeuze
De juiste studie kiezen begint met de juiste voorbereiding. De HAN heeft allerlei activiteiten waar je als sch…
Samenwerkingsverbanden
De HAN heeft een sterk netwerk van samenwerkingen in de regio. Lees hier meer over het platform VO-HO, Aanslui…

Help! Studiekeuze en de coronacrisis

De coronacrisis heeft ook invloed op studiekiezers. Een Open Dag of Meeloopdag op de campus zit er nu even niet in. Toch is er ook nu heel veel wat leerlingen wél kunnen doen. Denk aan een studiekeuzetest en een online Open Dag. Op deze pagina voor jongeren hebben we alle mogelijkheden, veranderingen en voordelen op een rijtje gezet. Handig, ook voor jou!

Koosje magazine voor ouders over studiekeuze

Van mbo naar hboHBO Proof Festival

Wat is de meerwaarde van doorstuderen? Hoe kun je werken en studeren goed combineren? Dat en meer ontdekken studenten tijdens het HBO Proof Festival. De HAN organiseert dat festival elk jaar samen met 7 ROC's. Bezoekers proeven aan het hbo tijdens een mix van workshops, interactieve trainingen, muziek en meer.

Het HBO Proof Festival op 25 maart 2020 is helaas afgelast. De Volgende editie van het HBO Proof festival is in maart 2021.

Koosje magazine voor ouders over studiekeuze

save the dateHAN Agenda

Wanneer is de volgende Open Dag of Open Avond? En wat zijn de data van Zoek het uit! en de Workshop Studiekeuze? Als je het even kwijt bent, check je het in de HAN Agenda.

Koosje magazine voor ouders over studiekeuze

Vragen?Neem contact op

Heb je vragen of opmerkingen? Of wil je bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid brochures bestellen? Interesse in voorlichting? Neem dan contact op met HAN Voorlichtingscentrum.

Koosje magazine voor ouders over studiekeuze