Beeldmerk van All4Talent: jonge vrouw met post-it in haar hand kijkt de camera in

Een arbeidsmarkt waar ieders talent benut kan worden is nodig. Zeker nu er een structureel tekort is aan arbeidskrachten en desondanks mensen aan de kant blijven staan. De HAN werkt samen met HU, Windesheim en (werkveld)partners aan een inclusieve arbeidsmarkt in het SPRONG-programma All4Talent.

Snelle info

Start

1 januari 2025

Status

Lopend

Looptijd

8 jaar

Subsidie

€ 2.000.000

Subsidieverstrekker

SIA (KIEM)

Projectleiders

Sarah Detaille (associate lector Human Capital Innovations) & Marco Wolf

Penvoerder

HAN

Medeaanvragers

Hogeschool Utrecht, Windesheim

Over All4Talent

Om werknemers met een ondersteuningsbehoefte aan een passende baan te helpen is een integrale aanpak nodig van zowel ervaringsdeskundigen, werkgevers als beleidmakers op zowel regionaal als landelijk niveau. In het SPRONG-programma All4Talent ontwikkelen we een toolbox die bestaat uit nieuwe kennis, best practices, producten en diensten en manieren om samen te werken richting een inclusieve arbeidsmarkt. De betrokken partners werken in een kennisplatform samen aan kennisuitwisseling en -ontwikkeling. De SPRONG-subsidie biedt de onderzoeksgroep ruimte om kennis en tools te ontwikkelen voor het beter inzetten van werknemers en -zoekenden die aan de zijlijn staan.
All4Talent in het kort? Bekijk de PDF.

Foto van collega Stephan Spieker

Resultaten en tools

Handreiking 'Hoe begeleid je vrouwelijke statushouders naar werk?'

In het project 'Participatie met perspectieven' hebben we een praktische overzicht gemaakt van essentiële elementen en aandachtspunten voor toeleiding naar passende en duurzame arbeidsparticipatie van vrouwelijke statushouders. Er bestaat een grote diversiteit onder deze vrouwen. Begeleiding vraagt om maatwerk en professionele aandacht, en deze handreiking gaat hierover.

Infographic lectoraat arbeidsdeskundigheid met daarin de resultaten van het onderzoek Participatie met perspectieven

Stagetool voor begeleiders van studenten met en zonder autisme

Binnen het project 'Aanpak gelijke stagekansen' ontwikkelden we de StageTool. De StageTool is een gespreksinstrument voor docenten en studentbegeleiders. Met als doel: hbo-studenten met (een vermoeden van) autisme te begeleiden. Máár, de tool is ook zeer goed in te zetten voor studenten zonder autisme.

Een foto van HAN-onderzoekers en docenten Antje Orgassa, Jeanette Danes, Ben van Hoof, Michel Koolwaaij, Tamara van Dijk zittend rondom de StageTool.

Flexibele werkinstructies

Effectieve werkinstructies stellen mkb-werknemers beter in staat om de assemblage goed uit te (blijven) voeren in een omgeving met variëteit. Bekijk de instructies, tools en richtlijnen die het project 'Flexibele werkinstructies' heeft opgeleverd. Daarmee kunnen werkinstructies contextgevoelig en flexibel gemaakt en gebruikt worden.

smart industry deeltijd fabriek

Inclusief onderzoek doen

In onderzoek, data-analyses en productontwikkeling sluiten we té vaak mensen uit. Bijvoorbeeld omdat we met een eenzijdige blik kijken. Inclusief onderzoek doen is belangrijk. In deze video leggen we uit hoe het werkt en geven praktische voorbeelden.

still Robin Smits in de video over inclusief onderzoek

Ervaringsdeskundigheid

Als ervaringsdeskundige zet je persoonlijke ervaringen in om anderen in vergelijkbare situaties te ondersteunen of om beleid te verbeteren. Ervaringsdeskundigheid en ervaringskennis zijn onmisbaar in onderwijs, onderzoek en innovatie. Meer weten over ervaringskennis of ervaringsdeskundigheid? Bekijk deze pagina.

Projecten All4Talent

Arbeidstoeleiding van vrouwelijke statushouders

Het project 'Participatie met perspectieven' richt zich op de arbeidstoeleiding van vrouwelijke statushouders. In Nederland is deze groep ondervertegenwoordigd wat betreft arbeidsparticipatie. In dit project onderzochten we hoe publieke professionals vrouwelijke statushouders op passende wijze kunnen begeleiden naar werk. De HAN was penvoerder, Windesheim en HU mede-uitvoerder.

Vrouw zit aan een bureau achter haar laptop. Ze heeft een online vergadering.

Aanpak gelijke stagekansen

Meldt een student het als er iets speelt voorafgaand of tijdens de stage? Of is de student bang studievertraging op te lopen? Wanneer spreken we over stagediscriminatie? En welke gevolgen heeft dit voor de student? Met partners in de regio onderzoeken we wat nodig is om stagewelzijn te vergroten en stagediscriminatie tegen te gaan.

Een groepje studenten staan te wachten voor de klas en hebben plezier.

De rol van professionele identiteit in cliëntgerichte dienstverlening door arbeidsdeskundigen

Het project 'Samen werken aan cliëntgerichte dienstverlening' heeft als doel de waarde van de arbeidsdeskundige dienstverlening te verhogen voor cliënten met wie zij werken. Dit doen we door het perspectief en de ervaringskennis van cliënten centraler te stellen in het handelen van arbeidsdeskundigen.

Post-hbo Bedrijfskunde, overleggen, werksetting, laptops, samenwerken, 2022

Versterken inclusief werkgeverschap

Werkgevers die kwetsbare doelgroepen een kans willen geven, lopen te vaak tegen belemmeringen aan. Dit project wil daar iets in veranderen. We bieden lokale ondersteuning aan inclusieve werkgevers en sociaal ondernemers die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan (willen) nemen.

Post-hbo Bedrijfskunde, overleggen, werksetting, laptops, samenwerken, 2022

Volwaardige arbeidsparticipatie Rijksoverheid

De Rijksoverheid wil een inclusieve werkgever zijn, die mensen gelijke kansen biedt in hun baan, en waar mensen volwaardig kunnen werken. In dit project ontwikkelen en implementeren we een werkwijze die de relaties tussen medewerker en de fysieke, sociale en systeem-context centraal stelt zodat mensen gelijke kansen hebben in hun baan én op volwaardige arbeidsparticipatie bij de Rijksoverheid.

collega's in gesprek op kantoor

Nieuws

All4Talent: samen aan de slag voor een inclusieve arbeidsmarkt

De HAN gaat samen met HU en Windesheim en (werkveld)partners werken aan een inclusieve arbeidsmarkt in het SPRONG-programma ALL4Talent. De SPRONG-subsidie biedt de onderzoeksgroep ruimte om kennis en tools te ontwikkelen voor het beter inzetten van werknemers en -zoekenden die aan de zijlijn staan.

Beeldmerk voor het project ALL4TALENT. Een vrouw houdt een post-it omhoog en kijkt de camera in.

Gemeente Utrecht en HU brengen statushouders en werkgevers samen in U-Match

Gemeente Utrecht zet samen met Hogeschool Utrecht in op vernieuwende leerwerktrajecten voor statushouders, waarbij specifieke vakkennis, praktijkervaring en het leren van de Nederlandse taal gecombineerd worden. Mobiliteitsbedrijf Transdev Nederland is de eerste partner in dit nieuwe traject. Door de start van de leerwerktrajecten worden tekorten op de arbeidsmarkt aangepakt en werken statushouders tijdens de inburgering al gericht en versneld naar een vaste baan.

Een groep jonge mensen zit op een gekleurde bank, pratend en lachend.

Denk je mee over duurzame inzetbaarheid in de uitzendbranche?

Goed nieuws! Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een subsidie toegekend om extra werk te maken van duurzame inzetbaarheid in de uitzendbranche. De ABU, NBBU, Doorzaam en Hogeschool Utrecht gaan onderzoek doen naar het creëren van duurzame loopbanen voor uitzendkrachten en het verbeteren van hun positie op de arbeidsmarkt.

Een groep collega's zit een aan een grote tafel, met stiften en papieren. In een kantoorruimte.

Wie zijn wij: betrokken lectoren en lectoraten

Lectoraat Human Capital Innovation (HAN)

Het Lectoraat Human Capital Innovations zoekt manieren om een leven lang ontwikkelen vanzelfsprekender en zichtbaarder te maken op een manier die aansluit bij de behoeftes van (potentiële) werkenden en werkgevers. Op individueel niveau, in de werkomgeving, in het onderwijs en in de regio. Dat doen we in verschillende (regionale) samenwerkingen. 

de leden van het lectoraat human capital innovations poseren op de gang van de HAN

Associate-lector Sarah Detaille (HAN)

Om mensen duurzaam te laten participeren op de arbeidsmarkt zijn passende human capital instrumenten nodig; op micro-, meso- en macroniveau. Sarah Detaille houdt zich bezig met het werk van de toekomst en de toekomst van werk. Als je blijft leren kun je steeds iets nieuws bijdragen aan je werkomgeving.

Portretfoto van Sarah Detaille

Lectoraat Sociale Innovatie (Windesheim)

Het lectoraat Sociale Innovatie werkt samen met kennis- en praktijkpartners om te ontdekken hoe werk en samenwerking op nieuwe manieren georganiseerd kunnen worden. Zo dragen we bij aan organisaties die beter presteren en tegelijk bijdragen aan het welzijn van medewerkers en een inclusieve samenleving.

Lector Joost van der Weide (Windesheim)

Joost van der Weide is sinds 2023 lector Sociale Innovatie. Zijn onderzoeksfocus ligt op maatschappelijke vraagstukken als inclusief werken en leren & ontwikkelen in organisaties. Zo richt hij zich op het ontwikkelen van een leercultuur in het mkb en het bevorderen van de duurzame arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Lectoraat Organiseren van Waardig Werk (Hogeschool

De ambitie van dit lectoraat is om met praktijkgericht onderzoek organisaties te ondersteunen bij het creëren, organiseren en duurzaam onderhouden van waardig werk. Werk dat bijdraagt aan economische zelfredzaamheid en eigenwaarde, in het bijzonder voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Lector Josje Dikkers (HU)

Josje Dikkers is sinds mei 2019 benoemd als lector Organiseren van Waardig Werk. Haar lectoraat steunt organisaties met praktijkgericht onderzoek rond twee centrale thema’s: het creëren van betekenisvol werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en het borgen van betekenisvol werk in veranderende organisaties.

Contact

Projectleider Marco Wolf

  • marco.wolf@han.nl
  • Kernvraagstukken

    All4Talent focust op belangrijke vragen rondom het vormgeven van een inclusieve arbeidsmarkt zoals:

    • Hoe kan duurzame inclusie voor doelgroepen met een ondersteuningsbehoefte het beste worden vormgegeven?
    • Wat zijn belemmerende en bevorderende factoren?
    • Welke actoren (kunnen) daarbij een belangrijke rol spelen?
    • Welke kennis, inzichten, methodieken, best practices of vormen van samenwerking zijn nodig zijn om transities van school naar werk of van niet-werk naar werk voor iedereen soepel te laten verlopen?
    Zwaartepunt
     

    Sociaal - Fair Health

    Deze SPRONG-aanvraag is gestart vanuit het het thema Inclusief onderwijs en werk van Sociaal - Fair Health en het Lectoraat Human Capital Innovations. Mensen in een lage sociaaleconomische positie voelen zich minder gezond. Daar willen we met Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

    vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN