Lean learning

Om Lean Management succesvol te implementeren is het belangrijk om meteen een continu verbetercultuur te ontwikkelen. Medewerkers verbeteringen laten doen verbetert zowel hun betrokkenheid alsook de kwaliteit van de Lean implementatie.

economie-management-recht, finance, post-it, scrum, overleg, samenwerken, kleuren

Lean Management is een container begrip. En een succesvolle implementatie is sterk afhankelijk van de situatie. Toch zijn er grofweg twee manieren om Lean Management te implementeren.

Vaak beginnen managers met een gedreven en enthousiaste benadering. Er is een duidelijk idee over een of meerdere Lean techniek(en) en deze worden in goed overleg met de medewerkers ingevoerd. Zodra de implementatie goed loopt kunnen steeds kleine verbeteringen worden aangebracht.

Dit lijkt effectief. Toch zien we bij deze benadering vaak weerstand en/of terugval naar oude patronen. Een Lean techniek kan heel geschikt zijn. Maar als medewerkers het hoe en waarom van deze techniek niet begrijpen, is de implementatie zelden succesvol.

Van succesvolle lean organisaties hebben we geleerd dat Lean Management niet iets is wat je zo kunt implementeren. Een lean organisatie is veel meer het gevolg van (vaak) jarenlang verbeteren. Continu verbeteren door niet alleen managers, maar vooral ook door medewerkers.

Dit betekent niet dat medewerkers oeverloos kunnen nadenken over verbeteringen. Er moet ook geproduceerd worden. Dit betekent wel dat u geschikte lean technieken niet direct implementeert, maar dat u medewerkers triggert om zelf tot deze verbeteringen komen.

Zo volgt continu verbeteren niet op lean implementaties maar volgt een lean organisatie op continu verbeteractiviteiten.

243981 Overleg man en vrouw met laptop en whiteboard in kantoor
Leer van ons onderzoek

Webinars Lean en Continu verbeteren

De wereld verandert continu. Lean organisaties kunnen goed met verandering omgaan. Maar: hoe implementeer je lean? De afgelopen vier jaar heeft Wilfred promotieonderzoek gedaan naar dit onderwerp. In zes webinars licht hij alle aspecten van zijn onderzoek toe en beantwoord hij diverse vragen rondom dit onderwerp. Onderwerpen die in de sessies aan bod komen zijn: succesfactoren, continu verbeteren, een verklarend model en een praktijkvoorbeeld. Bekijk de webinars via de playlist rond het onderzoek op ons YouTube kanaal.

Blijf op de hoogte

Meld u aan en ontvang onze nieuwsbrief rond onderwijs, onderzoek, publicaties en evenementen op het gebied van Lean en continu verbeteren eens per maand. 

383218 Toetsenbord Newsletter
draw-cta-title