HAN Lean QRM Centrum

Fabriekshal volgens Lean principes ingericht
no
ContactNeem contact met ons op
AgendaWat is er te doen?
Nieuws en publicatiesWat speelt er?

Het HAN Lean QRM Centrum (HLQC) is hét kenniscentrum voor het slim organiseren en continu verbeteren van productontwikkeling, smart produceren, veranderen en leren.

Over het HAN Lean QRM Centrum

Het HAN Lean QRM Centrum is als kenniscentrum verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. We stimuleren de ontwikkeling, overdracht en circulatie van kennis op het gebied van Lean en continu verbeteren. Met bedrijven en studenten voeren wij praktijkgericht onderzoek uit naar het continu verbeteren van bedrijfsprocessen door het toepassen van Lean, QRM en Smart technologie binnen productontwerp en manufacturing. Zo laten we onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven beter op elkaar aansluiten, en profiteren bedrijven en studenten steeds van de nieuwste kennis! Een specifiek aandachtsgebied hierbij is het leren en veranderen binnen organisaties.

man/vrouw voor wand met post-its
Design for excellence
Lean productontwikkeling maakt duidelijk wat waardevol is voor uw klant, hoe u dat gestroomlijnd en zonder ver…
Lean learning
Om Lean Management succesvol te implementeren is het belangrijk om meteen een continu verbetercultuur te ontwi…
Smart Lean
Smart Industry technologieën helpen om uw operationele prestaties te verbeteren. De combinatie met Lean-techni…

Lean projecten

The Organized Digital Factory

We ontwikkelen voor mkb-maakbedrijven een Operations Digital Twin om doorlooptijden kort en betrouwbaar te maken. Productieplanning en -besturing is complex en de traditionele wijze is te statisch: realtime procesbeheersing is belangrijk. Een ODT plant optimaal en reageert realtime op wijzigingen.

Man met tablet kijkt naar robotarmen in Digitale Fabriek

Flexibele werkinstructies

Effectieve werkinstructies stellen mkb werknemers beter in staat om de assemblage goed uit te (blijven) voeren in een omgeving met variëteit. In het project Flexibele werkinstructies willen we onderzoeken hoe werkinstructies contextgevoelig en flexibel gemaakt en gebruikt kunnen worden.

smart industry deeltijd fabriek

Beheersbare productvariëteit in het mkb

Het beheersen van productvariëteit is lastig. Het vraagt om capaciteit, kennis en kunde op het gebied van productontwikkeling, procesontwikkeling en het veranderproces. Met dit onderzoek helpen we managers en medewerkers om het bedrijf te ontwikkelen van Engineer-to-Order naar Configure-to-Order.

Engineer werkt aan ontwerp van mechanische onderdelen, zicht op blauwdruk

Integraal Robotiseren

Met dit onderzoek naar robottechnieken willen we een praktijkvraag beantwoorden. Welke kansen bieden robottechnologieën gezien de uitdagingen van de krappe arbeidsmarkt en de snel veranderende, variabele klantvraag?

Medewerker werkt op tablet met robots / robotics

Mens-robot samenwerking

Met dit project willen we een onderzoeksvraag beantwoorden. Die luidt: Hoe kunnen robotarmen effectief worden ingezet in productie van wisselende kleine series?

null

Raak augmented reality in assemblageprocessen

In dit onderzoek zoeken we een antwoord een de vraag: Hoe kunnen bedrijven de snel ontwikkelende Augmented Reality technologie concreet toepassen in het assemblageproces?

industry deeltijd fabriek

Lean 4.0

Het internationale project Lean 4.0 is een meerjarig, internationalaal onderzoeksproject. We onderzoeken hoe Smart technologie en Lean productie elkaar versterken. Leren tussen en met bedrijven en onderzoeksinstellingen staat hier centraal waarbij we praktijkonderzoek en verbeteren continu uitvoeren.

Towards the digital factory

Het HAN Lean-QRM Centrum onderzoekt hoe we met de inzet van nieuwe digitale middelen kortere en betrouwbare productiedoorlooptijden kunnen realiseren. Het onderzoek richt zich op de planning en besturing van high variety low volume (HVLV) productieprocessen.

industry deeltijd fabriek

Op de agenda

Workshop Product Architecture Mapping

Kleine en grote productinnovaties beginnen bij het besef dat verbeteringen nodig zijn aan de huidige producten van een bedrijf. Product Architecture Mapping (PAM) is een systematische methodiek om de zwakke punten in de huidige productarchitectuur te ontdekken en te specificeren.

23 mei
Arnhem
13:30 - 17:00
Beeld van ingenieur die op computer werkt met Cadsoftware

Dag van de robotica

Robotiseren gaat verder dan aan het werk gaan met robots. Ook technici spelen een belangrijke rol in het ontwerpen van productieomgevingen waarin mens en robot met elkaar samenwerken. Welke ondersteuning is er nodig? En hoe moet dat ingeregeld worden? Dit en meer tijdens de Dag van de Robotica!

28 mei
12:30 - 17:30
ict robot wagentje met draden en cam

iRobot: een lowtechgame om robots te introduceren

In de praktijk werken veel robots suboptimaal. Het succesvol integreren van robots vereist een goed begrip van mens-robotinteractie. In de iRobot game onderzoeken we samen met de deelnemers, hoe robots slim kunnen samenwerken met de mens en hoe we de sterke punten van beide kunnen benutten.

13 jun
Arnhem
13:00 - 17:00
Impressie van de workshop i Robot voorafgaand aan het HAN Lean Event 2024
Leren over lean
 

Leren over lean

De kennis die via (onderzoeks)projecten in de praktijk wordt ontwikkeld, wordt door het HAN Lean-QRM Centrum direct toegepast in het onderwijs en verschillende opleidingen. We leiden studenten op tot vakmensen die óók verstand hebben van processen en helpen werkenden hun kennis over Lean te verdiepen. 

lesgeven, docent

Ons team

Het HAN Lean QRM Centrum is direct gelieerd aan het Lectoraat Lean / World Class Performance van de HAN. Lectoren en medewerkers voeren praktijkgericht onderzoek uit vanuit verschillende disciplines. Maak kennis met het team.

Lectoren

Vincent Wiegel

Lector Lean
Portretfoto Vincent Wiegel

Jannes Slomp

Lector World Class Performance
Portretfoto Jannes Slomp

Docenten, onderzoekers en ondersteuners

Andries van Stralen

Docent-onderzoeker
Profielfoto Andries Verstralen

András Ligeti

Onderzoeker
Portretfoto Andras Ligeti

Arian Hofland

Lean facilitator
portretfoto Arian Hofland

Danielle Hendriks

Docent-onderzoeker en projectleider
Danielle Hendriks

Doreen Tolmeijer

Procescoördinator
portretfoto Doreen Tolmeijer

Frank Vaneker

Docent-onderzoeker
Portretfoto Frank Vaneker

Gerlinde Oversluizen

Docent-onderzoeker en projectleider
Portretfoto Gerlinde Oversluizen

Martin Linde

Docent-onderzoeker
Profielfoto Martin Linde

Meike Froklage

Docent-onderzoeker
Meike Froklage, werkzaam bij Academie Engineering en Automotive. donkerblauwe trui met ketting

Menno Herkes

Docent-onderzoeker
Portretfoto Menno Herkes

Mitchell van Roij

Docent-onderzoeker
Portretfoto Mitchell van Roij

Nathalie Rademaker

Lean facilitator
Portretfoto Nathalie Rademaker

Stef Tiggeloven

Docent-onderzoeker
Portretfoto Stef Tiggeloven

Thomas Lautenbach

Onderzoeker
Portretfoto Thomas Lautenbach

Blijf op de hoogte

Meld u aan en ontvang onze nieuwsbrief rond onderwijs, onderzoek, publicaties en evenementen op het gebied van Lean en continu verbeteren eens per maand. 

Toetsenbord Newsletter
draw-cta-title